– Άμεση άρση του αδιεξόδου με τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ αξίωσε ο Βουλευτής Ροδόπης σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του οργανισμού.

– «Να αποζημιωθούν κερασοπαραγωγοί και πληγέντες από την κακοκαιρία του Ιουνίου αγρότες της Ροδόπης».        

ΙΛΧΑΝ ΚΟΥΡΕΜΠΕΣΜε τον διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ, συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Αχμέτ Ιλχάν, θέτοντάς του ζητήματα αποζημιώσεων και καταγραφών των ζημιών σε κερασοπαραγωγούς και καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης.

Ως γνωστόν, οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ δεν έχουν λάβει από τον περασμένο Ιανουάριο τα οδοιπορικά – τα οποία πληρώνονται στην ουσία από τους αγρότες – για τις μετακινήσεις τους προκειμένου να διενεργήσουν πραγματογνωμοσύνες και εκτιμήσεις για ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο, με αποτέλεσμα τη μη διεξαγωγή πραγματογνωμοσυνών και εκτιμήσεων, γεγονός που εν τέλει επιβαρύνει τους ίδιους τους παραγωγούς.

Ο Βουλευτής ζήτησε την άμεση ρύθμιση του θέματος ώστε οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ να βρεθούν και πάλι στα χωράφια των παραγωγών της Ροδόπης που επλήγησαν από την κακοκαιρία του Ιουνίου, και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία καταγραφής των ζημιών που θα οδηγήσει στην αποζημίωσή τους, για την ολοκληρωτική σε πολλές περιπτώσεις καταστροφή της φετινής σοδειάς τους.

Παράλληλα, για τους κερασοπαραγωγούς της Ροδόπης οι οποίοι απώλεσαν αποδεδειγμένα μεγάλο μέρος της φετινής τους παραγωγής, ο κ. Αχμέτ Ιλχάν ζήτησε και έλαβε την διαβεβαίωση από τον κ. Κουρεμπέ ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν ώστε να αποζημιωθούν, παρά το γεγονός ότι δεν έγινε η εκτίμηση της ζημιάς τους, από τη στιγμή που δεν είναι οι ίδιοι υπαίτιοι γι’ αυτή την κρατική ολιγωρία.

Ο διοικητής του ΕΛΓΑ δεσμεύθηκε ότι θα εκδοθούν άμεσα τα εντάλματα για τα οδοιπορικά των εκτιμητών, αποκάλυψε όμως ταυτόχρονα ότι δεν έχει εξευρεθεί ακόμη τρόπος για τις μετακινήσεις τους, αφού ο Οργανισμός δεν διαθέτει υπηρεσιακά αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους!

Επ’ αυτού ο Βουλευτής Ροδόπης τόνισε προς τον κ. Κουρεμπέ ότι τόσο οι αγρότες –καπνοπαραγωγοί και άλλοι της Ροδόπης, όσο και ο ίδιος, είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα, τα προσωπικά τους ΙΧ, στους εκτιμητές του ΕΛΓΑ, για όσες μέρες χρειαστεί, ώστε να ολοκληρώσουν την αποτύπωση των ζημιών και να εξασφαλιστεί η καταβολή των αποζημιώσεων.

Ο διοικητής του ΕΛΓΑ άκουσε με προσοχή και αυτό το αίτημα που τέθηκε, και τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα εξευρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Όπως διαβεβαιώνει ο κ. Αχμέτ Ιλχάν, «σε κάθε περίπτωση, και ανάλογα με την ανταπόκριση της κυβέρνησης στα αιτήματα που έχουν τεθεί», θα υπάρχει εκ μέρους του και των συνεργατών στο πολιτικό του γραφείο, «συνεχής ενημέρωση των αγροτών και του τοπικού τύπου, για τις εξελίξεις στο φλέγον θέμα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ.