Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και την Π.Ε. Ροδόπης, το Φεστιβάλ «Via Egnatia», θεσμός που στοχεύει να αποτελέσει πυλώνα τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής, να συμβάλλει στην πολιτισμική συνένωση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ μέσω της αρχαίας Εγνατίας οδού, στη σηματοδότηση και διασύνδεση του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής με την αρχαία Εγνατία και τη σημερινή τουριστική-πολιτιστική δραστηριότητα.

ΑΦΙΣΑΟι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Ροδόπη θα πραγματοποιηθούν 28-30 Σεπτεμβρίου.

 

Η έναρξη θα λάβει χώρα στο πλαίσιο θεματικής εκδήλωσης με αναφορά στην ιστορική, αρχαιολογική και γεωπολιτική σημασία της Εγνατίας Οδού, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στον χώρο του ΤΕΕ Θράκης. Θα χαιρετίσει ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ενώ ομιλίες θα απευθύνουν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα, και ο Αν. Καθηγητής ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ Ευάγγελος Μπεμπέτσος.

Eνόψει της διοργάνωσης, ο κ. Τσαλικίδης δήλωσε:

«Μια αρχαία διαδρομή ζωντανεύει με σκοπό να ενώσει όλες αυτές τις πόλεις που κάποτε αποτελούσαν και ένα διαφορετικό σημείο αναφοράς. Σαν ακόλουθοι στο πέρασμα από το παρελθόν στο μέλλον, μιας ιστορικής διαδρομής που ένωνε διάφορους πολιτισμούς, θα έρθουμε σήμερα να αναδείξουμε τα αρχαιολογικά ευρήματα, να συνδέσουμε όλες τις περιοχές της ΑΜ-Θ μέσω της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, και να προβάλλουμε δια μέσου δράσεων τη σημερινή πολιτιστική αξία της περιοχής. Ένα τριήμερο δράσεων-εκδηλώσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κατά το διάστημα 28-30/9/2018 και καλύπτουν όλες τις πτυχές των ενδιαφερόντων των πολιτών της Ροδόπης. Η παρουσία και η συμμετοχή όλων θα μας τιμούσε όλους και θα μας έδινε ώθηση για να συνεχίσουμε εξίσου δυναμικά! Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε σε όλους αυτούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά».

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ VIA EGNATIA ΠΕ ΡΟΔΟΠΗΣ 1

Το 4ο Φεστιβάλ «VIA EGNATIA 2018» στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, οργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής, του Δήμου Ιάσμου, του ΤΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, της 29ης Μ/Π Ταξιαρχίας- Στρατόπεδο Παράσχου, της ΧΧΙ ΤΘΤ Ταξιαρχίας, του ΤΕΕ Θράκης, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης-Αρχαιολογικό Μουσείο, του “Σισμανόγλειου” Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης -Τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής, του ΕΚΑΒ Κομοτηνής, του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών Κομοτηνής, του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, του Μουσικού Σχήματος «Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρούπολης», του Ωδείου «Δ. Κόψας», του Ποδηλατικού Συλλόγου Κομοτηνής «Θράκας Ιππέας», και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης «Αθηνίων». Χορηγός του «VIA EGNATIA 2018» είναι το ΚΤΕΛ Ροδόπης.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ VIA EGNATIA ΠΕ ΡΟΔΟΠΗΣ

Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου
– 19:00-21:00: ΤΕΕ Θράκης. Εναρκτήρια ενημερωτική εκδήλωση ανάδειξης της ιστορικής, αρχαιολογικής και γεωπολιτικής σημασίας της Εγνατίας οδού.
Χαιρετισμοί-Ομιλίες.
Εθελοντική μουσική παρουσία: Ωδείο «Δ. Κόψας».
Συμμετέχουν: Nέλλη Σταχοσίδου στο πιάνο, Λεύκη Σαραντινού στη φωνή και στο κλαρινέτο, Δέσποινα Λεωντζάκου στο τσέλο – φιλική συμμετοχή.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου
18:00-20:00: “RODOPI RUN”. Αγώνας δρόμου εντός πόλης 5 χλμ.
19:00-23:00: Ιστορική περιοχή «ΒΑΡΟΣΙ» Κομοτηνής. Έκθεση έργων τέχνης (εικαστικών, γλυπτών, κ.ά.) του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης «ΑΘΗΝΙΩΝ».

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου
11:00-13:00: “RODOPI BIKE RUN”. Ποδηλατικός Αγώνας εκτός πόλης 18 χλμ.
20:00-23:00: Βυζαντινό τείχος. «Μουσική Εγνατία-Τραγούδια Χωρίς Σύνορα». Εθελοντική Μουσική Εκδήλωση από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής και το μουσικό σχήμα «Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρούπολης».