Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν η Πολιτική Προστασία ΑΜ-Θ και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου, εξ αιτίας των μεγάλων ποσοτήτων νερού που “κουβαλούν” οι ποταμοί Εργίνης (από Τουρκία) και Τούντζας (από Βουλγαρία).

Ενδεικτικά, η στάθμη των υδάτων στα σημεία μέτρησης Πυθίου και Πετάλου παραμένει πάνω από τα όρια επιφυλακής (4,70 μ. και 5,60 μ. αντιστοίχως) – αν και κάτω από τα όρια συναγερμού (5,70 μ. και 6,00 μ. αντιστοίχως).

Εν τω μεταξύ, με επείγον έγγραφό της η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια, ενημερώνει ότι «κατόπιν νεότερης μετεωρολογικής πρόγνωσης του Εθνικού Ινστιτούτου Μετεωρολογίας και Υδρολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, αναμένεται σημαντική αύξηση της στάθμης των υδάτων σε ολόκληρη τη λεκάνη απορροής του ποταμού Τούντζα και στα κάτω τμήματα της λεκάνης του Έβρου».

Τούτων δοθέντων, σήμερα συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν σχετικές αποφάσεις αντιμετώπισης προβλημάτων που τυχόν προκύψουν.

Προτεραιότητα αποτελεί ο συνεχής και λεπτομερής έλεγχος όλων των αναχωμάτων των ποταμών Έβρου, Άρδα, Ερυθροποτάμου. Επιπλέον, παραμένει σε ισχύ το από 5-3-2018 έγγραφο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Έβρου με το οποίο εφιστάται η προσοχή στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων, στους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και σε όσους δραστηριοποιούνται στις παραποτάμιες περιοχές, να αποφεύγουν τις εκεί μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Πολιτικής Προστασίας.

Στη σύσκεψη του ΣΟΠΠ συμμετείχαν ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Αλέξιος Αναστασίου, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καβαρατζής, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης Κωνσνταντίνος Κούκουρας, η Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης Ελένη Δερμενοπούλου, ο Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης Γεώργιος Καρτάλης, εκπρόσωποι του στρατού, της Διεύθυνσης Δασών, του ΟΣΕ, και υπηρεσιών της Π.Ε. Έβρου.