Εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα, αποτυπώνει το τριμηνιαίο δελτίο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης (ΟΕΕΘ) για τις οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στη χώρα μας μέσω το νομού Έβρου, σε μια χρονική περίοδο έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας με τεταμένες τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας, και σε ένα δυσμενές για τη γείτονα οικονομικό περιβάλλον με την τουρκική λίρα να καταρρέει και την ισοτιμία της με το ευρώ να καταγράφει διαδοχικά ιστορικά χαμηλά.

Αναλυτικά:

Ενισχυμένες κατά 14% παρουσιάζονται οι οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στην Ελλάδα κατά το Α΄ τρίμηνο του έτους, δια μέσου των συνοριακών σημείων Κήπων και Καστανέων Έβρου. Συγκεκριμένα, σχεδόν 126.500 Τούρκοι (15.787 περισσότεροι από το πρώτο τρίμηνο του 2017) επισκέφθηκαν τη χώρα μας το εν λόγω χρονικό διάστημα μέσω του Έβρου.

Θεαματική μείωση εισροών από τις Καστανιές – Αύξηση στους Κήπους

Οι μεταβολές που καταγράφονται στο συνοριακό σημείο διέλευσης Καστανέων είναι εκ διαμέτρου αντίθετες από εκείνες των Κήπων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία. Ειδικότερα, οι οδικές αφίξεις των Τούρκων στις Καστανιές το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, είναι μειωμένες κατά 12,50%. Τον Μάρτιο, δε, μήνα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η μείωση προσεγγίζει το 50%. Φαίνεται λοιπόν ότι οι πληθυσμοί της γείτονος που κατοικούν σε διασυνοριακά σημεία (Αδριανούπολη), εμφανίζουν «εθνικά» ή φοβικά  αντανακλαστικά και είναι ευάλωτοι στις μεταβολές των διμερών σχέσεων με αποτέλεσμα εν προκειμένω τη δραματική μείωση των επισκέψεών τους στις γειτονικές σε αυτούς περιοχές της Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου.

Στον αντίποδα, οι τουρκικές αφίξεις στους Κήπους (αφίξεις που αφορούν επισκέψεις αστικού, μητροπολιτικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης), δεν φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά από την ένταση των σχέσεων των δύο χωρών, και παρουσιάζουν τελικά αύξηση μεγαλύτερη του 25% κατά το Α΄ τρίμηνο του 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Ακόμη μάλιστα και τον Μάρτιο, η αύξηση ξεπέρασε το 21% με περισσότερους από 36.000 Τούρκους (+6.297) να επισκέπτονται τη χώρα μας.