– Πρόκειται για είδος παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση!

Έναν νεκρό αργυροπελεκάνο, στην περιοχή του Κάλαβου στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου, εντόπισε μικτή ομάδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης,  η οποία εκτελούσε περιπολία στο πλαίσιο Ειδικού Συστήματος Φύλαξης για την προστασία της Νανόχηνας.

 Το νεκρό πουλί συνέλεξε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, και το μετέφερε για ακτινογραφίες, από τις οποίες αποδείχθηκε πως είχε πυροβοληθεί.

Το περιστατικό λογίζεται ως ιδιαίτερο σοβαρό, καθώς ο αργυροπελεκάνος είναι είδος παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση, και η Ελλάδα φέρει μεγάλη ευθύνη για την προστασία του, φιλοξενώντας πάνω από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού του!

Επίσης, κρίνεται ως ιδιαίτερα ανησυχητικό συμβάν ηθελημένης λαθροθηρίας, αφού πρόκειται για είδος απαραγνώριστο, τόσο λόγω του μεγέθους του, όσο και της σιλουέτας του, που είναι αδύνατο να μπερδευτεί με κάποιο από τα θηρεύσιμα είδη.

Πάντως, τα κρούσματα λαθροθηρίας δυστυχώς δεν είναι σπάνια στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα του Έβρου – στις αρχές του 2015 είχε και πάλι βρεθεί ένας πυροβολημένος αργυροπελεκάνος.