“Ο επιμένων νικά” ήταν το κεντρικό μήνυμα της 21ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Κομοτηνής.

Κατά τις εργασίες της συνέλευσης, εγκρίθηκαν ο διοικητικός & οικονομικός απολογισμός του 2014 καθώς και ο οικονομικός προϋπολογισμός του 2015, εκλέχθηκε η εφορευτική επιτροπή για την εκλογική διαδικασία ανάδειξης αιρετών οργάνων της Ένωσης, τιμήθηκαν τα μέλη της Ένωσης που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις – διαμαρτυρίες του 2014, και βραβεύτηκε η ομάδα δίωξης ναρκωτικών για την υπηρεσιακή της απόδοση.

Παράλληλα, έγινε αναλυτική ενημέρωση:

 • για θέματα οικονομικά και μισθολογικά, από τον Αντιπρόεδρο Οικονομικών της Π.Ο.ΑΣ.Υ. Αντώνη Ζαχαριουδάκη.
 • για θέματα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, από τον Τμηματάρχη του 4ου Τμήματος της Δ/νσης Οικονομικών Α.Ε.Α., Αστυνομικό Υποδιευθυντή Κωνσταντίνο Πλατιά.

 • για την πορεία της προσφυγής της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), η οποία είχε αποφασιστεί ομόφωνα από το Δ.Σ. τον Οκτώβριο 2014 και ανατέθηκε στη δικηγόρο Αθηνών Ηλέκτρα Λήδα – Κούτρα.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αναπτύχθηκαν προβληματισμοί ως προς το ερώτημα «τι Αστυνομία θέλουμε και για ποιόν σκοπό την θέλουμε», καθώς και ως προς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να  εφαρμοστούν για τον εκδημοκρατισμό της εσωτερικής  λειτουργίας του Σώματος και για τη δημιουργία της Νέας Αστυνομίας, που απαλλαγμένη από τη γραφειοκρατία, τα ξένα προς την αποστολή της πάρεργα, με αναβαθμισμένο ρόλο και εκπαίδευση, εφοδιασμένη με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ευέλικτη και αποτελεσματική, θα προσφέρει τις υπηρεσίες της στους πολίτες και θα λειτουργεί ως προστάτης και υπερασπιστής των Συνταγματικά κατοχυρωμένων δημοκρατικών θεσμών, δικαιωμάτων και ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και των εργαζομένων σε αυτήν αστυνομικών.

Το δια ταύτα των εποικοδομητικών εργασιών, καταγράφηκε σε Ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα και στο οποίο καταγράφονται τα θεσμικά, οικονομικά, ασφαλιστικά και τοπικά αιτήματα. Το Σώμα, δε, εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο για την ανάδειξη και προώθηση προς επίλυση των καταγεγραμμένων σε αυτό αιτημάτων, με παρεμβάσεις και εντατικοποίηση των μορφών αγώνων όπου χρειαστεί.

 

Τις εργασίες της γενικής συνέλευσης, τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, π. Νεκτάριος Δημητρόπουλος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού  Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Βασίλης Μαστρογιάννης, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρήστος Φωτόπουλος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Χρήστος Μέτιος, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Κομοτηνής και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νότης Χαραλαμπίδης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ταξίαρχος Νικόλαος Μενεξίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης Γεώργιος Γκράνας, ο εκπρόσωπος του Διοικητή της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής, Αστυνόμος Α΄ Πέτρος Δεμερτζίδης, οι πρόεδροι των αστυνομικών Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Σερρών, Δράμας και Πιερίας, ο εκπρόσωπος νομαρχιακής επιτροπής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος Βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου, ο εκπρόσωπος της νομαρχιακής επιτροπής Ροδόπης των ΑΝΕΛ και υποψήφιος Βουλευτής Κωνσταντίνος Βουζουκίδης, ο εκπρόσωπος της νομαρχιακής επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ και υποψήφιος Βουλευτής Νικόλαος Φακιρίδης, ο Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιάννης Κυριαζής, και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό δηλώνοντας την συμπαράστασή τους στους αγώνες των αστυνομικών για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους – χαιρετισμό απέστειλε και ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καρά Γιουσούφ.

Το Ψήφισμα

Εμείς τα μέλη της 21ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης ΕΓΚΡΙΝΟΥΜΕ το παρόν ψήφισμα και εξουσιοδοτούμε το Δ.Σ. για την επίλυση – υλοποίηση των παρακάτω αιτημάτων :

A) ΘΕΣΜΙΚΑ

 1. Αναγνώριση του δικαιώματος στην Απεργία στους Αστυνομικούς με τροποποίηση του άρθρου 23 του Συντάγματος.
 2. Αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος του Αστυνομικού και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.
 3. Εισαγωγή προς εκπαίδευση κατά το εκπαιδευτικό έτος 2015-2016 των επιτυχόντων στη Σχολή Αστυφυλάκων μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων κατά τα έτη 2013,2014 και 2015.
 4. Διασφάλιση του συστήματος πρόσληψης Αστυνομικών ΜΟΝΟ μέσω Πανελληνίων εξετάσεων, για να πάψει επιτέλους η παραγωγή Αστυνομικών δύο ταχυτήτων και να ολοκληρωθεί η ομογενοποίηση ώστε να έχουν επιτέλους οι πολίτες στην υπηρεσία τους άρτια εκπαιδευμένους Αστυνομικούς.
 5. Αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης, ειδίκευσης και δια βίου εκπαίδευσης. Ίδρυση Αστυνομικού Πανεπιστημίου με έδρα τις εγκαταστάσεις του Τ.Δ.Α. Κομοτηνής.
 6. Άμεση εφαρμογή του Ν.4058/2012 (άρθρο 25 παρ. 4) και απογραφή ως Τ.Ε., των δικαιούμενων Αστυνομικών υπαλλήλων.
 7. Επαναφορά των 6700 οργανικών θέσεων αστυνομικού προσωπικού, που καταργήθηκαν με διάταξη του Νόμου περί Αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.
 8. Τροποποίηση – Βελτίωση του βαθμολογίου, προς άρση των δημιουργηθέντων αδικιών. Θέσπιση αξιοκρατικού και αδιάβλητου συστήματος κρίσεων και προαγωγών για όλους τους βαθμούς. Άμεση ρύθμιση της αδικίας που υφίστανται οι Ανθυπαστυνόμοι με προαγωγές νεοτέρων τους στο βαθμό του Υ/Β΄, κατάσταση που αναγκάζει τους Ανθυπαστυνόμους προκειμένου για την άρση μέσο δικαστικών αποφάσεων την σε βάρους τους αδικία να μετατρέπονται σε «αιμοδότες» της βιομηχανίας προσφυγών που υποβάλλονται από δικηγορικά γραφεία.
 9. Τροποποίηση – βελτίωση  του ισχύοντος  κώδικα  μεταθέσεων – αποσπάσεων, καθώς και θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για τις εσωτερικές μεταθέσεις – μετακινήσεις.
 10. Αναμόρφωση – Βελτίωση του Πειθαρχικού Δικαίου, με ρητή αναφορά συγκεκριμένης πειθαρχικής ποινής στους υπεύθυνους για την τήρηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν στα εργασιακά δικαιώματα των αστυνομικών (ωράριο εργασίας, έκδοση υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση, μεταθέσεις-αποσπάσεις-προσωρινές μετακινήσεις, υγιεινή – ασφάλεια στην εργασία, κ.λ.π.).
 11. Βελτίωση και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Π.Δ. 45/2008 περί υγιεινής και ασφάλειας, για να διασφαλιστεί η αβλαβής εκτέλεση των καθηκόντων του Αστυνομικού προσωπικού.
 12. Εφαρμογή του δικαιώματος απόσπασης των υπαλλήλων λόγω σπουδών στην έδρα του εκπαιδευτικού ιδρύματος, με θέσπιση ασφαλιστικών δικλίδων που θα διασφαλίζουν την μη εκμετάλλευση του προνομίου αυτού για αλλότριους  λόγους..
 13. Αναβάθμιση του θεσμικού μας ρόλου με τη συμμετοχή σε όλα τα Συλλογικά Όργανα λήψης αποφάσεων των αιρετών εκπροσώπων που αφορούν τον κλάδο.
 14. Απαλλαγή της Αστυνομίας από ξένα προς την αποστολή της έργα (επιδόσεις δικογράφων, εφαρμογή υγειονομικών διατάξεων και Γ.Ο.Κ., μέτρα τάξης σε ποδοσφαιρικούς αγώνες  κ.λ.π.).
 15. Άμεση κοστολόγηση της μετακίνησης Αστυνομικών δυνάμεων για αθλητικά ή άλλα μέτρα και ανάρτηση του κόστους στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ώστε να σταματήσει η άμετρη κατασπατάληση δυνάμεων σ’ αυτόν τον τομέα. Σε ότι αφορά τις αθλητικές συναντήσεις, μετακύλιση αυτού του κόστους στις ιδιωτικές εταιρίες των εμπόρων του αθλητισμού.
 16. Κατάργηση της διαδικασίας των ειδικών εκλογικών καταλόγων στη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του Αστυνομικού προσωπικού στις Βουλευτικές και Αυτοδιοικητικές εκλογές.

B) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

 1. Υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του Πρωθυπουργού περί συμμόρφωσης της Κυβέρνησης στις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που μας επιβλήθηκαν με τον Ν.4093/12.
 2. Άμεση κατάργηση του άρθρου 220 του Ν.4281/2014 για το ΤΕΑΠΑΣΑ.
 3. Τροποποίηση του άρθρου 4&3 «Βεβαίωση και Είσπραξη προστίμων» της υπ’ αριθ. Γ.Π.οικ.104720/25-08-2010 Κ.Υ.Α. Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ώστε το ποσοστό 80% των επιβαλλομένων προστίμων του αντικαπνιστικού Νόμου (τα οποία εισπράττονται ως δημόσια έξοδα) και σύμφωνα με τις διατάξεις της ανωτέρω Κ.Υ.Α. προβλέπεται να αποδίδονται στις Αυτοδιοικητικές Αρχές, για την ανταποδοτική υποστήριξη και την ανατροφοδότηση του ελεγκτικού μηχανισμού, να αποδίδονται πλέον σε Κωδικό του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με δεδομένο ότι οι αρμοδιότητες ελέγχου και εφαρμογής του Αντικαπνιστικού Νόμου- μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας- μεταβιβάστηκαν  στην Ελληνική Αστυνομία. Εφόσον λοιπόν ο πόρος αυτός αποδιδόταν ως ανταποδοτικός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά την μεταβίβαση αρμοδιότητας ελέγχου και εφαρμογής του Νόμου στην Ελληνική Αστυνομία, θα πρέπει και η ανταποδοτική απόδοση να μεταβιβαστεί ανάλογα στον νέο ελεγκτικό μηχανισμό.
 4. Θεσμοθέτηση νέου αστυνομικού μισθολογίου, σύμφωνα με την πρόταση της Ομοσπονδίας μας.
 5. Επέκταση των ευεργετικών διατάξεων που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν σε   παραμεθόριες  περιοχές και στους Αστυνομικούς.
 6. Ολική αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος όσων έχουν κριθεί ως μη ικανοί οπλοφορίας και μπορεί επιστημονικά να τεκμηριωθεί ότι για την βλάβη της υγείας τους που τους κατέστησε ως μη ικανούς οπλοφορίας, ευθύνεται η Υπηρεσία.
 7. Δημιουργία νοσηλευτικού ιδρύματος για την κάλυψη των αναγκών του προσωπικού της  Ελληνικής Αστυνομίας.
 8. Επέκταση εφαρμογής και στο Αστυνομικό προσωπικό των προβλεπομένων από το άρθρο 39 Ν.3996/5-8-2011  (δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου για κάθε τέκνο).
 9. Ενιαίος κλάδος υγείας για όλο το Αστυνομικό προσωπικό.
 10. Επέκταση του Ν.3865/10 για την προσαρμογή του χρόνου θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος παλαιών και νέων ασφαλισμένων και μετά την 31-12-2014 με την προσαύξηση κατά 1,5 έτος για κάθε επόμενο χρόνο μέχρι και τη συμπλήρωση 35 ετών για την εφαρμογή των 40 ή 60 ετών.

 

Γ) ΤΟΠΙΚΑ  ΘΕΜΑΤΑ

 1. Λαμβανομένων υπόψη όλων εκείνων των ιδιομορφιών της περιοχής μας που άπτονται ιδιαίτερου αστυνομικού ενδιαφέροντος και διαμορφώνουν ιδιαίτερες ανάγκες αστυνόμευσης ζητούμε την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων αστυνομικών της Δ.Α. Ροδόπης, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ειδικών απαιτήσεων της περιοχής και για την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών ασφάλειας και αστυνόμευσης στους πολίτες του τόπου μας.
 2. Λειτουργία της ήδη ιδρυθείσας με  Π.Δ. αυτοτελούς Υπηρεσίας Μεταγωγών Δικαστηρίων στην έδρα της Δ.Α. Ροδόπης και επάνδρωσή της με προσωπικό προερχόμενο από άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας ως νεοϊδρυθείσα Υπηρεσία.
 3. Άμεση μετεγκατάσταση των Περιφερειακών Υπηρεσιών  Α.Τ. Σαπών και Α.Τ. Φιλύρας, σε άλλους χώρους, διότι οι υφιστάμενοι είναι τελείως ακατάλληλοι και επισφαλείς.
 4. Ολοκλήρωση όλων των έργων του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής (Σκοπευτήριο, Γυμναστήριο, Αμφιθέατρο, Στίβος μάχης κ.λ.π.), έργα που έχουν σχέση με την ποιότητα της εκπαίδευσης των Δοκίμων Αστυφυλάκων.
 5. Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένων οχημάτων (διαγραφή ακινητοποιημένων οχημάτων λόγω ασύμφορου της επισκευής τους) και υλικοτεχνικού εξοπλισμού με νέο, που θα προσφέρει ασφάλεια στο Αστυνομικό προσωπικό.
 6. Ίδρυση και λειτουργία σκοπευτηρίου στην έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, κατ’ εφαρμογή του Ν.3169/2003.
 7. Δημιουργία ολοήμερου παιδικού σταθμού και κέντρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, για τα τέκνα των Αστυνομικών, στην έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης.
 8. Ίδρυση και λειτουργία Αστυνομικού Σταθμού ή Αστυνομικού Τμήματος Διαβατηριακού ελέγχου, με προσδιορισμό ικανού αριθμού οργανικών θέσεων για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και στελέχωσή της με τη διαδικασία της νεοϊδρυθείσας υπηρεσίας με παράλληλη μεταφορά της σε κατάλληλο σημείο εντός Ελληνικού εδάφους ώστε ο έλεγχος να είναι ασφαλέστερος για τους πολίτες αλλά και για τους αστυνομικούς, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή όντας άοπλοι εκτίθενται σε υπαρκτό και πραγματικό κίνδυνο.

Το ψήφισμα απεστάλη στους:

 1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
 2. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
 3. ΑΡΧΗΓΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
 4. Π.Ο.ΑΣ.Υ.
 5. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ
 6. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
 7. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
 8. ΓΕΝΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Π.Α.Μ.Θ.
 9. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
 10. ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΧΟΛΗΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ
 11. ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
 12. ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ