Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το WWF Ελλάς, και ο ΔΕΔΔΗΕ, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προστατέψουν τον Ασπροπάρη, τον μικρότερο και πιο απειλούμενο γύπα της Ευρώπης, τοποθετώντας μονωτικά καλύμματα σε εξήντα επτά στύλους εναέριων γραμμών μέσης τάσης εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου και στα Ανατολικά Μετέωρα, με σκοπό τον σημαντικό περιορισμό των κινδύνων ηλεκτροπληξίας για το εμβληματικό αυτό είδος της ελληνικής υπαίθρου.

Συγκεκριμένα, μονωτικό υλικό τοποθετήθηκε σε πενήντα έναν στύλους του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, περιφερειακά από μια φωλιά κοντά στον οικισμό της Δαδιάς, καθώς και σε δεκαέξι στύλους στην Καλαμπάκα, περιφερειακά μιας φωλιάς στα Ανατολικά Μετέωρα (περιοχή Τζέρτζη).

Ο Ασπροπάρης απειλείται άμεσα με εξαφάνιση, καθώς από το είδος του έχουν απομείνει στην Ελλάδα μόλις πέντε ζευγάρια, ενώ τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει εξαφανιστεί ο μισός πληθυσμός του στην Ευρώπη!

Μια από τις σημαντικότερες απειλές, εκτός από τα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) στην ύπαιθρο, είναι η πιθανή ηλεκτροπληξία στους στύλους μέσης τάσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το WWF Ελλάς συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+ «H επιστροφή του Ασπροπάρη», με στόχο να αποτρέψουν την εξαφάνιση του ξεχωριστού αυτού είδους και να αντιμετωπίσουν τις απειλές του.

Έτσι, σε συνεργασία με τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), προχώρησαν στην τοποθέτηση των μονωτικών καλυμμάτων, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας των αρπακτικών από ηλεκτροπληξία, και συνεπώς στην προστασία των πληθυσμών του που φωλιάζουν στις συγκεκριμένες περιοχές.

Το έργο υλοποιήθηκε σε δύο διαδοχικές φάσεις που περιλάμβαναν:

  • Χαρτογράφηση και καταγραφή των 2.425 στύλων μέσης τάσης ηλεκτρικού ρεύματος που βρίσκονται σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων γύρω από ενεργές φωλιές του Ασπροπάρη.
  • Τοποθέτηση των μονωτικών καλυμμάτων σε επιλεγμένους στύλους.

Η δράση πραγματοποιήθηκε με την πλήρη υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ, τόσο σε επίπεδο επιλογής των κατάλληλων μονωτικών καλυμμάτων, όσο και σε επίπεδο ευρύτερης υλοποίησης της, ενώ στην επιτυχημένη ολοκλήρωσή της συνέβαλαν ενεργά οι τοπικές τεχνικές υπηρεσίες Αλεξανδρούπολης και Τρικάλων-Καλαμπάκας, που έφεραν εις πέρας το έργο παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

«Για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι η ομαδική προσπάθεια και η συλλογική δουλειά για την επίτευξη ενός κοινού στόχου μπορούν να φέρουν μόνο θετικά αποτελέσματα», δήλωσαν από κοινού η Δώρα Σκάρτση, Υπεύθυνη του Προγράμματος του WWF στον Έβρο, και η Victoria Saravia από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, και συμπλήρωσαν: «Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του έργου της τοποθέτησης ειδικών μονωτικών καλυμμάτων σε συνολικά εξήντα επτά στύλους σε Δαδιά και Καλαμπάκα, με την αμέριστη υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ, έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις δράσεις που υλοποιούμε για την προστασία των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη στην Ελλάδα και οι οποίες αφορούν σε επιστημονικές εργασίες, έρευνα, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, αλλά και συνέργειες με αρμόδιους τοπικούς ή εθνικούς φορείς».

Ο κ. Γεώργιος Παπουτσής, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, δήλωσε σχετικά: «Ο ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που υιοθετεί, συνεργάζεται στενά με αρμόδιους φορείς και οργανισμούς που προστατεύουν τα σπάνια είδη πουλιών. Η άμεση ανταπόκρισή του για εργασίες που συμβάλλουν στην προστασία τους, αποτελεί πάγια τακτική του. Η εταιρεία συμμετέχει ενεργά σε πλήθος αντίστοιχων με το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+ «H επιστροφή του Ασπροπάρη» πρωτοβουλιών, καθώς η φροντίδα για το περιβάλλον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της, που στοχεύει στη διασφάλιση  βιώσιμης ανάπτυξης».

Στο Πρόγραμμα LIFE+ Φύση «Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη Neophron percnopterus στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα», ενώνουν τις δυνάμεις τους τέσσερις φορείς από τρεις χώρες με σκοπό τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία. Το Πρόγραμμα υλοποιείται κατά την περίοδο 2011-2016 από τη Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία (BSPB), την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το WWF Ελλάς και τη Βρετανική Ορνιθολογική Εταιρεία (RSPB), με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, του Ιδρύματος MAVA και του Πράσινου Ταμείου.

Περισσότερες πληροφορίες: www.lifeneophron.eu