Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, και προς την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, με την οποία αιτείται ασθενοφόρα για τα Κέντρα Υγεία Ιάσμου και Σαπών, καθώς και για τον Δήμο Μύκης Ξάνθης, απέστειλε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Διοικητικού-Οικονομικού ΑΜ-Θ, κ. Οντέρ Μουμίν.

Στην επιστολή του συγκεκριμένα αναφέρει:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ.

Επιθυμώ να σας γνωστοποιήσω ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει ανακύψει στον χώρο της Υγείας στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, σε ό τι αφορά στη διακομιδή ασθενών.

Αυτή τη στιγμή όλος ο νομός Ροδόπης εξυπηρετείται μόνο με ασθενοφόρα τα οποία έχουν έδρα στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, ακόμη και αν πρόκειται για περιοχές αρκετά απομακρυσμένες. Αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής, καθώς καθίσταται χρονοβόρα η μεταφορά των ασθενών, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο σε αρκετές περιπτώσεις.

Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η παρουσία τουλάχιστον ενός ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου, και ενός στο Κέντρο Υγείας Σαπών. Η απόσταση του Ιάσμου από την Κομοτηνή είναι 21 χιλιόμετρα και των Σαπών 28 χιλιόμετρα. Ο Δήμος Ιάσμου είναι ορεινός και δύσβατος στο μεγαλύτερο μέρος του, ενώ οι Σάπες μπορούν να εξυπηρετήσουν και τον ορεινό Δήμο Αρριανών. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις αφορούν στις έδρες των Δήμων, και σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για χωριά και οικισμούς που απέχουν 60-70 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή. Με την παρουσία πληρωμάτων στα δύο αυτά σημεία, καλύπτονται συνολικά οι ανάγκες του νομού, καθώς θα είναι ταχύτερη και πιο καίρια η αντιμετώπιση των περιστατικών στα χωριά δυτικά (Ίασμος) και ανατολικά (Σάπες) της Κομοτηνής.

Στον δε νομό Ξάνθης, στον ορεινό Δήμο Μύκης, αν και υφίσταται ασθενοφόρο, αυτό δεν είναι σε θέση να μετακινηθεί λόγω έλλειψης οδηγού.  

Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας για την επίλυση των κρίσιμων αυτών ζητημάτων.

Με την προσήκουσα τιμή

ΜΟΥΜΙΝ ΟΝΤΕΡ

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Α.Μ.Θ.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ – ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙ.ΠΕ.-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ».