Την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του πρώτου Ιεράρχη των Ιεροσολύμων, Αγίου Ενδόξου Πανευφήμου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου, θα τελέσει την Τρίτη 23 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

Η συγκεκριμένη Θεία Λειτουργία τελείται στον Σολέα* του Ναού, και όσοι κοινωνήσουν, θα μεταλάβουν κατά τον παραδοσιακό τρόπο, όπως οι πρώτοι Χριστιανοί: ξεχωριστά το Άχραντο Σώμα και ξεχωριστά το Τίμιο Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

* Σολέας είναι ο χώρος του κυρίως ναού που βρίσκεται χαμηλότερα κατά δύο ή τρία σκαλοπάτια, του Ιερού Βήματος. Είναι ο χώρος όπου τελούνται τα Άγια Μυστήρια και διάφορες τελετές. Για λόγους ευταξίας οι πιστοί δεν στέκονται στον χώρο αυτό. Στα Βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν «Βήμα των Αναγνωστών», καθώς από εκεί διαβάζονταν τα αναγνώσματα των Ιερών Ακολουθιών από τους Αναγνώστες. Στο νότιο μέρος του σολέα βρίσκεται ο Δεσποτικός Θρόνος όπου στέκεται ο Επίσκοπος εις τύπον και τόπον Χριστού, σύμφωνα με τον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο (107 μ.Χ.) – πίσω του εικονίζεται ο Δεσπότης Χριστός για να θυμίζει την αδιάκοπη παρουσία Του στην Εκκλησία. Εκατέρωθεν του σολέα βρίσκονται τα αναλόγια όπου στέκονται οι χοροί των Ιεροψαλτών. Στο αριστερό μέρος του σολέα ή έξω από αυτόν, βρίσκεται ο Άμβωνας απ’ όπου διαβάζεται από τον Διάκονο το Ιερό Ευαγγέλιο και κηρύσσεται ο Θείος Λόγος από τον Ιεροκήρυκα – ο Άμβωνας συμβολίζει τον τάφο του Χριστού και ο διάκονος τον Άγγελο της Αναστάσεως. Φέρει παραστάσεις των ιερών Ευαγγελιστών και ανάγλυφο περιστέρι, συμβολίζοντας το Άγιο Πνεύμα, πάνω στο οποίο τοποθετείται το Ιερό Ευαγγέλιο.