Την Κίρκη Έβρου επισκέφθηκαν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου κ. Χρύσα Καραδήμα, και ο Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος, μετά από πρόσκληση του Συγγραφέα του βιβλίου «Κίρκη Έβρου, η μάγισσα ή η μαγεία της φύσης» κ. Αλέξανδρου Καζαντζή, με σκοπό να ενημερωθούν για το Μονοπάτι της Παραεγνατίας που περνούσε από την Κίρκη, για στοιχεία από τη ζωή της μυθικής φυλής των Κικόνων, καθώς και άλλα στοιχεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Καζαντζής ενημέρωσε τους αρχαιολόγους ότι το συγκεκριμένο μονοπάτι της Παραεγνατίας, που από την Κομοτηνή μέχρι την Κίρκη ήταν οκτάωρης πεζοπορίας και αποτελούσε το 40ο Χάνι (αρίθμηση των Ρωμαίων, 1 μέχρι 45, από Γιάννινα μέχρι Κωνσταντινούπολη). Έτσι εξελίχθηκε η Κίρκη σε ιστορικό κόμβο, με κεντρικό Χάνι και άλλα μικρότερα χάνια, εστιατόριο, ραφείο, καλίγωμα των αλόγων και χώρο για παζάρι στον κάτω μαχαλά. Αφού ξεκουράζονταν άνθρωποι και ζώα, συνέχιζαν το ταξίδι τους προς την Κωνσταντινούπολη. Ακολουθούσαν αυτό το δρομολόγιο γιατί αφενός ήθελαν να αποφύγουν τους πειρατές από την κύρια Εγνατία οδό, και αφετέρου για να ξεδιψούν τα ζώα των καραβανιών από το συνεχούς ροής ποτάμι.

Ακόμη, η κ. Καραδήμα κι ο κ. Τριαντάφυλλος, ενημερώθηκαν από τον κ. Καζαντζή για το ότι η χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής ακολούθησε αυτήν της Παραεγνατίας, από τη Μέστη μέχρι την Αλεξανδρούπολη.

Η Παραεγνατία είχε και αμαξιτή διέλευση, όμως για λόγους συντόμευσης πολλές φορές παρακάμπτονταν. Έτσι δημιουργήθηκαν οι αυλακιές από τα πέταλα των αλόγων πάνω στα βράχια της δυτικής εισόδου, ενώ υπάρχει και το πηγάδι κάτω από τον πλάτανο, ρωμαϊκής κατασκευής όπως λέγεται.

Κατά την επίσκεψή τους οι αρχαιολόγοι ενημερώθηκαν επίσης για τα απολιθωμένα κογχύλια που υπάρχουν στην περιοχή, και για τη μυθική φυλή των Κικόνων που έζησαν σε όλο τον χώρο της Κίρκης, είδαν μια ιστορική βρύση του 1882 που πρότειναν να συντηρηθεί άμεσα για να μην καταστραφεί γιατί αποτελεί ιστορικό στοιχείο του χωριού, και αντίκρισαν τα εγκαταλειμμένα μεταλλεία.

Η ολιγόωρη επίσκεψη των αρχαιολόγων δεν ήταν δυνατόν να αποδειχθεί αρκετή για το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η περιοχή, γι’ αυτό και αναμένεται να την επαναλάβουν.

Άλλωστε, τους εντυπωσίασαν, η συναρπαστική ομορφιά του τοπίου και η φημισμένη ρίγανη της Κίρκης.