Στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες θα επιχειρήσουν να βάλουν τα σκόρδα της Νέας Βύσσας Έβρου, γυναίκες του χωριού, οι οποίες θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τη μεγαλύτερη πλεξούδα σκόρδων του κόσμου, μήκους τριακοσίων μέτρων και να καταρρίψουν το ρεκόρ που κατέχει η Ουγγαρία από το 2006 με 255 μέτρα.

Φωτό αρχείου Νικου Καρακωστίδη.

Η προσπάθεια θα ξεκινήσει στις 18 Ιουνίου το πρωί και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στις 19 Ιουνίου το βράδυ. Η πρόκληση για την επίτευξη του ρεκόρ είναι ότι σύμφωνα με τους κανόνες του Γκίνες, απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε ξένου σώματος για τη δημιουργία της πλεξούδας, γεγονός που σημαίνει ότι μόνο ένα άτομο την φορά μπορεί να πλέκει.

Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της 18ης Έκθεσης Alexpo 2018 η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 15 ως τις 19 Ιουνίου στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, είναι η ανάδειξη του σκόρδου και της παράδοσης που έχει στην παραγωγή του η Νέα Βύσσα, γνωστότερη ως το «χωριό των σκόρδων».

Στη Νέα Βύσσα του Έβρου παράγεται το 70% της εθνικής παραγωγής, ενώ οι παραγωγοί στο σύνολό τους ξεπερνούν τους 150. Παράλληλα, ένα ποσοστό 10% αυτής της παραγωγής, εξάγεται στη Ρουμανία, στη Γερμανία και στην Αυστραλία.

Η παραγωγή του σκόρδου αποτελεί κατά παράδοση μια από τις βασικές καλλιέργειες της περιοχής, ενώ σημαντικό είναι ότι έρευνες έχουν αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, επισημαίνοντας την υπεροχή του σε σχέση με σκόρδα της ημεδαπής και αλλοδαπής. Έρευνα που εκπονήθηκε το 2014 με τίτλο “Απομόνωση, Ανάλυση και Χαρακτηρισμός των Δραστικών Συστατικών του Σκόρδου (Allium Sativum) Προέλευσης Βορείου Έβρου – Περιοχή Ν. Βύσσας με σκοπό την Μελέτη και Ανάδειξη των Ιδιαίτερων Χαρακτηριστικών του”, τεκμηρίωσε την υπεροχή του σκόρδου Βύσσας σε σχέση με σκόρδα προέλευσης από την Ελλάδα (Θήβα και Χαλκίδα) και το εξωτερικό (Κίνα και Αργεντινή).

Η μελέτη εκπονήθηκε απο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Αθανάσιο Κυμπάρη, και κινήθηκε σε τρείς άξονες:
– στη μελέτη των πτητικών συστατικών του σκόρδου.
– στη μελέτη των μη πτητικών συστατικών του σκόρδου.
– στη μελέτη με επεξεργασμένων εκχυλισμάτων σκόρδου.

Τα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρουν οτι «το σκόρδο Βύσσας αποδείχθηκε ότι ξεχωρίζει σε σχέση με τα υπόλοιπα σκόρδα διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης τόσο ως προς το αιθέριο έλαιο (ποσότητα και σύσταση), το οποίο μπορεί να απομονωθεί, όσο και ως προς τα πρόδρομα σουλφοξείδια (αλλιίνη και μεθιίνη). Επιπρόσθετα είναι δυνατό να εφαρμοστεί μέθοδος διάκρισης η οποία αποδίδει στο σκόρδο Βύσσας χαρακτηριστικά διαφοροποιημένης γεωγραφικής προέλευσης. Τέλος, οι υψηλές αποδόσεις σε αιθέριο έλαιο όπως και σε αλλιίνη και μεθιίνη, καθιστούν το σκόρδο Βύσσας ως γεωργικό προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Advertisement