Το τολμηρό ταξίδι του Μάθιου και της Τζοάννας που συναντήσαμε σε μια ζεστή ανάπαυλά τους στο Coffee Lab στην πλατεία της Κομοτηνής. 

Η 24χρονη Τζοάννα ξεκίνησε τον Απρίλιο από τη Λισσαβώνα, και μέσω Ισπανίας και Γαλλίας έφτασε τον Αύγουστο στο Μιλάνο της Ιταλίας όπου συναντήθηκε με τον 26χρονο φίλο της Μάθιου που κατέφτασε αεροπορικώς από τον Καναδά. Από την Ιταλία έφτασαν στη χώρα μας διασχίζοντας Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Κόσσοβο, Σκόπια και Αλβανία.

Ο πρώτος σταθμός τους επί ελληνικού εδάφους ήταν η Κέρκυρα, και στην Κομοτηνή έφτασαν  περνώντας από Πάτρα, Καλαμάτα, Κόρινθο, Αθήνα, Εύβοια, Βόλο, Τρίκαλα, Μετέωρα, Όλυμπο, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη. Τελευταία στάση τους στην Ελλάδα η Αλεξανδρούπολη, ενώ τελικός προορισμός τους η Τουρκία. Τα Χριστούγεννα αναμένεται να τους βρουν στην Κωνσταντινούπολη, από όπου και θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους αεροπορικώς.

Η Τζοάννα έχει μέχρι σήμερα διανύσει περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα και ο Μάθιου πάνω από 6.000. Και των δύο τα ποδήλατα, απλά, κόστους μόνο μερικών εκατοντάδων ευρώ – της Τζοάνας μάλιστα είναι και παλιό, μοντέλο του 1997… Καθημερινά κατά μέσο όρο ξοδεύουν για τις βασικές τους ανάγκες περίπου 15 ευρώ.

Η Τζοάνα είναι ιστορικός και ο Μάθιου οικονομολόγος, απόφοιτοι και οι δύο του πανεπιστημίου Mc Gill του Μόντρεαλ, ζευγάρι στη ζωή, και όπως μας είπαν το «τρελό» αυτό ταξίδι τους ήταν κάτι που πάντα ήθελαν να κάνουν. Ο Μάθιου μάλιστα παραιτήθηκε από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν προκειμένου να ζήσει την τολμηρή αυτή περιπέτεια στο τέλος της οποίας έχουν υπολογίσει πως θα έχουν μείνει…ταπί μα σίγουρα πλουσιότεροι σε εμπειρίες.

Τους ρωτήσαμε τι τους άρεσε περισσότερο στην Ελλάδα, και μας απάντησαν: τα επιβλητικά μετέωρα, το χιονισμένο μυθικό βουνό του Ολύμπου, η ελληνική φιλοξενία που γνώρισαν στο πρόσωπο κατοίκων της Φαρκαδώνας Τρικάλων οι οποίοι τους άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού τους, και ο ποδηλατόδρομος της Κομοτηνής που τον κατέταξαν στη δεύτερη θέση μετά από εκείνον της Βαρκελώνης!

Όσο για το αν θα επισκεφθούν και στο μέλλον τη χώρα μας, αυτό είναι κάτι το οποίο θεωρούν βέβαιο.