Δώδεκα μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Μειονοτικού Σχολείου Κύμης Ροδόπης, δύο γονείς, δύο εκπαιδευτικοί, και η Σχολική Σύμβουλος της 5ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Γεωργία Σουμαρά, φιλοξενήθηκαν στη Σίφνο από τον τοπικό Δήμο, στο πλαίσιο πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος που εκπόνησε η κ. Σουμαρά σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο της 4ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων κ. Μαρία Τσαλικίδου, και το οποίο έχει ως κύριο άξονά του το «αξιοβίωτο της κοινότητας» και την αντίληψη ότι το σχολείο, μέσω των δράσεών του, μπορεί να αποτελέσει μοχλό αξιοβίωτης ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας, με όργανα την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας, τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη. 

Στο πλαίσιο της  επίσκεψης υπήρξε συνύπαρξη για πέντε ημέρες και συνεργασία μεταξύ των Σχολείων Σίφνου και Κύμης, ανάπτυξη κοινών δράσεων, που περιλάμβαναν παιχνίδια γνωριμίας, ομαδικές και βιωματικές δραστηριότητες για τη γνωριμία και το «δέσιμο» των δύο ομάδων των φιλοξενούμενων και των φιλοξενούντων, αθλητικές δραστηριότητες, ζαχαροπλαστική, κατασκευές, παρακολούθηση θεατρικής παράστασης, προετοιμασία των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης για τη μετάβασή τους στο Γυμνάσιο και άλλα.

Οι μαθητές της Κύμης παρουσίασαν σχέδια εργασίας που προετοίμαζαν πριν από την επίσκεψή τους, και συμμετείχαν σε δρώμενα που προετοιμάστηκαν από τους μαθητές της Σίφνου, όπως ο παραδοσιακός Σιφναίικος γάμος.

Επίσης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη Μυκηναϊκή Ακρόπολη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Ανδρέα, να επισκεφθούν παραδοσιακό αγγειοπλαστείο στον οικισμό του Αρτεμώνα, να συμμετάσχουν σε εικαστικές δραστηριότητες, να παρακολουθήσουν εκδήλωση με τοπική μουσική και χορούς.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε κοινή επιμόρφωση εκπαιδευτικών Κύμης και Σίφνου, με θέμα «Οργάνωση και λειτουργία Ομάδων – Εργασία σε ομάδες – Μέθοδος Project», με επιμορφώτριες τις κ. Σουμαρά και Τσαλικίδου.

Σε ανακοίνωση από το γραφείο Δημάρχου Σίφνου,  εκφράζονται ευχαριστίες προς «όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του προγράμματος, και ιδιαίτερα:

– τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σίφνου κ. Κωνσταντίνο Σούλη που συνέλαβε την ιδέα και εργάστηκε συστηματικά για την υλοποίησή της,

– το Δημοτικό Συμβούλιο Σίφνου για την ομόφωνη απόφασή του,

– τις Σχολικές συμβούλους κ. Γεωργία Σουμαρά και κ. Μαρία Τσαλικίδου,

– τον Διευθυντή του Μειονοτικού Σχολείου της Κύμης Ροδόπης κ. Ραήφ Ρεσήτ και τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Σίφνου κ. Βασίλη Σιμέλλη,

– τον δάσκαλο κ. Αντώνη Λεπίδα καθώς και τις δασκάλες της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σίφνου κ. Δήμητρα Κότσου και κ. Βάντα Νάτσιου,

– την καθηγήτρια εικαστικών κ. Μαρία Τζιροζίδου,

– τον Έπαρχο της Π.Ε. Μήλου κ. Νικόλαο Βενάκη,

– την εταιρεία ZANTE FERRIES και τον Πρόεδρό της  κ. Νίκο Κάρδαρη,

– τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου και το Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου “Μαριάνθη Σίμου”,

– τη ΔΗ.Κ.Ε.Σ.,

– το Σωματείο Αγγειοπλαστών της Σίφνου και ιδιαίτερα τον κ. Γιάννη και τον κ. Νίκο Λεμπέση,

– την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τον φύλακα αρχαιοτήτων της Ακρόπολης του Αγίου Ανδρέα κ. Γεώργιο Κ. Γεωργούλη,

– την κ. Καλλιόπη Πρόκου.