Από την Ιχθυόσκαλα της Καβάλας ξεκίνησε τη διήμερη περιοδεία του στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ο Σταύρος Θεοδωράκης σήμερα το πρωί. Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού επισκέφθηκε τα ΤΕΙ Καβάλας.
Σε δήλωσή του από την Ιχθυόσκαλα της Καβάλας τόνισε: «Το Ποτάμι όπως έχουμε πει, ξεκινάει μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, να μιλήσει με τους ανθρώπους της παραγωγής, τους ανθρώπους της δημιουργίας να πει πως βλέπει τα πράγματα και πως υπάρχουν λύσεις και βέβαια να εμπλουτιστεί και με ιδέες και με ανθρώπους. Ξεκίνησα εδώ από το ξημέρωμα, από την ιχθυόσκαλα να δούμε τους παραγωγικούς πυλώνες της πόλης. Θα πάμε εκεί που δουλεύουν οι άνθρωποι να συζητήσουμε μαζί τους για όλα αυτά που τους απασχολούν και για να πούμε για άλλη μία φορά ότι υπάρχει η Ελλάδα που παράγει και που δημιουργεί πέρα από την Ελλάδα των γραφειοκρατών και των κομματικών υπαλλήλων. Δουλεύει η δημιουργική Ελλάδα για να πληρώνεται το κομματικό κράτος. Κάποια στιγμή θα το ανατρέψουμε».
ΤΕΙ Καβάλας, Συνάντηση με τον πρόεδρο Αθανάσιο Μητρόπουλο και τα μέλη της Συγκλήτου του Ιδρύματος
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε: «To ΤΕΙ Καβάλας αποτελεί μια σφραγίδα για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο για την Καβάλα. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να συγκρατούν τους νέους και να μη φεύγουν στο εξωτερικό, αλλά προφανώς να υπάρχουν και δουλειές για να μπορούμε να τους απορροφήσουμε. Πρέπει όμως να γίνει μια τεράστια προσπάθεια στην εκπαίδευση και φοβάμαι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει το ρόλο που πρέπει να παίξουν τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Χρειαζόμαστε μια συμμαχία τους καλού, μεταξύ καθηγητών, φοιτητών και πολιτών που πιστεύουν ότι η δύναμη μας είναι να το ανθρώπινο κεφάλαιο.
Είχα τη δυνατότητα να συζητήσω με τον Πρόεδρο, τους καθηγητές και την ηγεσία του Ιδρύματος για τα ζητήματα που τους απασχολούν, για την εκπαίδευση και τον τρόπο που οφείλει να κινηθεί η κεντρική πολιτεία. Τους είπαμε ότι είμαστε συμπαραστάτες στην προσπάθειά τους να κρατήσουν το Ίδρυμα ψηλά, να απελευθερωθούν από τα δεσμά του κεντρικού κράτους. Πρέπει δηλαδή να τους δώσουμε τη δυνατότητα και να εκπαιδεύουν τα παιδιά μας καλύτερα και να τα προετοιμάζουν για την αγορά εργασίας -που είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει όμως να παίξουν και έναν οικονομικό ρόλο, δηλαδή να έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν μεταπτυχιακούς φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να βοηθούν και την ελληνική οικονομία αλλά και να διαδίδουν το εκπαιδευτικό όραμα της χώρας».
Για τους απολυμένους στο εργοστάσιο λιπασμάτων σημείωσε:«Είδα τους απολυμένους. Πήγα στα δικαστήρια, με ενημέρωσαν και τους είπα ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει ισχυρή οικονομία και ισχυρή παραγωγή. Δεν θα μας σώσουν τα δανεικά. Πρέπει να παράγουμε και το κράτος των Αθηνών πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να μην χαθούν αλλά και να μην είναι στα χέρια ανθρώπων που δεν δουλεύουν για το κοινό καλό αλλά για το δικό τους όφελος».
Για την περιοδεία του στη Θράκη ανέφερε: «Θα πάω στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή και θα καταλήξω στο Διδυμότειχο -απ’ εκεί που πήρα το απολυτήριό μου ως φαντάρος. Είμαστε παρόντες και προσπαθούμε να είμαστε παρόντες σε μια περίοδο, που τα εθνικά θέματα είναι πάλι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Είναι υποχρέωσή μας να μιλήσουμε με τους ανθρώπους εδώ. Η δική μας άποψη, όπως ξέρετε, είναι ότι στα εθνικά θέματα πρέπει να υπάρχει μια εθνική πολιτική. Γι’ αυτό ακριβώς έχουμε προτείνει την δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, έτσι ώστε οι αποφάσεις να μη λαμβάνονται από έναν και να μην υπάρχει μια αυθαίρετη ερμηνεία των πραγμάτων, αλλά όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας, να χρεώνεται τις μεγάλες εθνικές αποφάσεις».
Για τις επιχειρήσεις που έχουν βάλει λουκέτο στην Καβάλα υπογράμμισε:«Το πρόβλημα με τα λουκέτα, με την ανεργία δεν είναι τωρινό. Εδώ και πολλά χρόνια η Ελλάδα βασανίζεται από την κρίση. Το θέμα είναι ότι η ανατολή αργεί και είμαστε συνέχεια στο σκοτάδι. Αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε και το είπαμε στη Βουλή -με αφορμή τον προϋπολογισμό. Πρέπει να αλλάξουμε προτεραιότητες. Δεν πρέπει να κοιτάμε το κομματικό κράτος, το κράτος της σπατάλης που μας έφερε ως εδώ, πρέπει κυρίως να κοιτάμε την αγορά, τους επιχειρηματίες και τους ανθρώπους της ιδιωτικής οικονομίας.Εμείς όπως ξέρετε, είμαστε ένα κίνημα που υπερασπιζόμαστε πάνω απ’ όλα, την ιδιωτική οικονομία. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και να αγωνιζόμαστε γι΄αυτό αλλά όσο επικρατεί στο κράτος των Αθηνών η άποψη ότι αυτό που προέχει είναι το κομματικό κράτος, η χώρα θα έχει καινούργια λουκέτα και περισσότερους ανέργους».