Από σαλμονέλα έχουν προσβληθεί, όπως φαίνεται, τουλάχιστον κάποιοι από τους μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής, που προ ημερών, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής εκδρομής στην Αθήνα, εμφάνισαν “συμπτώματα δηλητηρίασης” σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπήρξε, και είχαν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία της Αττικής.

Μετά την επιστροφή των παιδιών στην Κομοτηνή, τουλάχιστον ένας γονιός κατέφυγε σε μικροβιολογικό εργαστήριο της Κομοτηνής, και όπως έδειξαν οι ανοσολογικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε το παιδί του, αυτό έχει προσβληθεί από βακτήριο της σαλμονέλας και του χορηγείται φαρμακευτική αγωγή. Συγκεκριμένα, το παιδί βρέθηκε θετικό στους τύπους Salmonella O group D (TO) και Salmonella H d (TH). Σύμφωνα με πληροφορίες, κι άλλοι γονείς αναμένεται να υποβάλλουν τα παιδιά τους σε ανοσολογικές εξετάσεις.

Και το ερώτημα που ανακύπτει, είναι: «Γιατί στα νοσοκομεία της Αθήνας δεν έγινε σωστή διάγνωση της σαλμονέλωσης;».

Η σαλμονέλλα είναι ένα γένος παθογόνων ραβδόμορφων κινητών βακτηρίων (εξαιρέσεις τα μη κινητά Salmonella Gallinarum και Salmonella Pullorrum), που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στα έντερα και στο στομάχι. Οι ασθένειες αυτές ονομάζονται σαλμονέλλωση. Ο Η σαλμονέλλα προκαλείται όταν το μικρόβιό της διεισδύσει στο επιθήλιο του λεπτού εντέρου και προκαλέσει φλεγμονή, με αποτέλεσμα – σύμφωνα με στοιχεία – να παραχθεί μια εντεροξίνη στα εντερικά κύτταρα. Η ασθένεια προέρχεται συνήθως από το νερό, το χώμα, τα έντομα, τις επιφάνειες εργοστασίων και κουζινών, τα ζωικά περιττώματα και τα ακατέργαστα κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά.

Δείτε σχετικά:

Μαζική δηλητηρίαση μαθητών από την Κομοτηνή που ταξίδευαν στην Αθήνα

Στους νοσηλευόμενους μαθητές του 3ου Λυκείου Κομοτηνής ο Παύλος Πολάκης

Εισαγγελική παρέμβαση για τη δηλητηρίαση των μαθητών του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής

Τους νοσηλευόμενους στην Αθήνα μαθητές του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής, επισκέφθηκε ο Ιλχάν Αχμέτ

Έκτακτη σύσκεψη Τσαλικίδη για την «περιπέτεια» των μαθητών του 3ου Λυκείου Κομοτηνής