γιαΣε επισχέσεις παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, πρόκειται να προχωρήσουν από την προσεχή Δευτέρα 12 Μαΐου, Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια, και Κλινικοεργαστηριακοί Γιατροί.

Η απόφαση ελήφθη από τους Προέδρους των παραπάνω φορέων, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, «μετά από τις άκαρπες συναντήσεις στο Υπουργείο Υγείας όσον αφορά τον προϋπολογισμό του έτους 2014, και την εμμονή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά και του Υπουργού Υγείας, σε έναν κλειστό, ελλειμματικό προϋπολογισμό, και στην εφαρμογή του μέτρου της αυτόματης επιστροφής δαπανών (rebate/claw back) από τους παρόχους υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», όπως αναφέρεται σε σχετική τους ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ζητούν:

1) Αύξηση του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 2014 για τις Διαγνωστικές εξετάσεις, στο επίπεδο του Μέσου Όρου του ΟΟΣΑ (570 εκ. ευρώ).

2) Κάθε παραπεμπτικό το οποίο θα εκτελείται, να αμείβεται με το ισχύον σήμερα κρατικό τιμολόγιο, και κάθε εξέταση που δεν καλύπτεται από τον προϋπολογισμό, να εκτελείται μόνο στις Δημόσιες Δομές.

3) Εφαρμογή Κατευθυντήριων Οδηγιών Συνταγογράφησης μέσω Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων, και ηλεκτρονική παρακολούθηση για την αποφυγή προκλητής ζήτησης.

4) Άμεση εξόφληση των οφειλομένων, που έχουν λάβει θηριώδεις διαστάσεις, καθώς:

– ο μεγαλύτερος φορέας ασφάλισης Υγείας της χώρας, οφείλει στους παρόχους του (γιατρούς, εργαστήρια), 1,013 δισεκατομμύρια ευρώ!

– Από αυτά, τα 600 εκατομμύρια είναι παλιές οφειλές (έως το 2011), τα 150 εκατομμύρια αφορούν το 2012, τα 238 εκατομμύρια το 2013, ενώ τα 25 εκατομμύρια είναι οφειλές για ιατρικές επισκέψεις.

«Η οικονομική πρόταση του Υπουργείου Υγείας για το 2014, είναι ότι με 320 εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε ετησίως εξετάσεις που φτάνουν κατ’ εκτίμηση τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Δεν περιμέναμε ποτέ να μας αναγκάσουν να ζητήσουμε χρήματα μέσω της επίσχεσης παροχής υπηρεσιών για ιατρικές εξετάσεις και πράξεις του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού που υποχρεούται να καλύπτει η Πολιτεία. Κατανοούμε τα προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν, πιστεύουμε όμως ότι με τη συμπαράσταση όλων των πολιτών θα διεκδικήσουμε εκείνη την περίθαλψη που τους αξίζει, που δεν τους περιθωριοποιεί και δεν τους εξαθλιώνει», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.