Υπήρξε πρόεδρος της “αμαρτωλής” δημοτικής εταιρίας Ξάνθης ΕΑΠΑΞ, με αδικαιολόγητα οικονομικά ανοίγματα που εντόπισαν επιθεωρητές.

Οδηγείται στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών μέχρι την επανάληψη της δίκης σε δεύτερο βαθμό.

Στο ακροατήριο η μητέρα του, η εν διαστάσει σύζυγός του και τα τρία του παιδιά.

Δύο μέρες διήρκεσε η εκδίκαση της σοβαρότατης υπόθεσης υπεξαίρεσης ύψους 1.400.000 ευρώ από την ΕΑΠΑΞ, δημοτική επιχείρηση της παλιάς πόλης της Ξάνθης, με κατηγορούμενο τον τότε πρόεδρό της, στέλεχος της ΝΔ και επίδοξο διεκδικητή αξιωμάτων, Θεολόγο Καλαϊτζή, δικηγόρο, και τον υπεύθυνο οικονομικής διαχείρισης Γιώργο Δερρέ.

Το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών που συντάχθηκε μετά από καταγγελία της τότε αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης υπό τον Χρίστο Πούλιο, έκαψε στην κυριολεξία τους κατηγορούμενους που δεν είχαν αφοπλιστικά επιχειρήματα να αντικρούσουν τα οικονομικά ανοίγματα και τις κατηγορίες.

Το δικαστήριο δέχθηκε απόλυτα την καταδικαστική πρόταση του εισαγγελέα, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, και επέβαλε:

  • στον Θεολόγο Καλαϊτζή, κάθειρξη δις ισόβια για υπεξαίρεση και απιστία, ποινή που δέχθηκε ψύχραιμα, 12 χρόνια κάθειρξη με αναστολή μέχρι την έφεση, και διαρκή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
  • στον Γιώργο Δερρέ, επαύξηση των περιοριστικών όρων, με: καταβολή εγγύησης 10.000 ευρώ, συμπληρωματική του προηγούμενου ποσού που έχει ήδη καταβληθεί των 50.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, και εμφάνιση κάθε 15 μέρες στις αστυνομικές αρχές.

Ως μάρτυρες κατέθεσαν οικονομολόγοι, ενώ από την πλευρά της υπεράσπισης του κ. Καλαϊτζή, οι μάρτυρες Μιχ. Μυλαράκης και Κων. Κάλφας, μίλησαν για έναν άνθρωπο που ήθελε να προσφέρει αλλά ποτέ δεν ερχόταν ο ίδιος σε επαφή με χρήματα, κάτι που γνώριζαν αφού τα γραφεία τους ήταν δίπλα, σε άλλη δημοτική εταιρία.

Ο κατηγορούμενος είχε στο μητρώο του και μια ακόμη, μικρότερη καταδίκη, για πλαστογραφία, κατά την ενάσκηση του δικηγορικού του επαγγέλματος, κάτι που του κόστισε στο να μην απολαύσει ευεργετήματα ελαφρυντικών παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έκαναν για μια πιο μικρή ποινή οι συνήγοροι υπεράσπισης Στέργιος Γιαλάογλου από Ξάνθη και Θεοχάρης Δαλακούρας καθηγητής Νομικής του ΔΠΘ από Κομοτηνή.

Στην απολογία του ο κ. Καλαϊτζής επικαλέσθηκε διπλό έλεγχο όλων των οικονομικών πεπραγμένων από το  ΣΔΟΕ το 2007-2008, που “δεν βρήκε τίποτα το επιλήψιμο”. Αυτό υποστήριξε οτι του εδραίωσε την πεποίθηση ότι όλα έβαιναν καλώς και λειτουργούσε καλή τη πίστη.

Η πλευρά του κατηγορουμένου προέδρου της  δημοτικής επιχείρησης εξέτασε ως μάρτυρα, τον τεχνικό σύμβουλο-οικονομολόγο κ. Μανώλη Εγγλεζάκη ο οποίος έκανε παράλληλο έλεγχο με τους οικονομικούς επιθεωρητές. Αυτός αμφισβήτησε ευθέως τα πορίσματα του ελέγχου, και είπε ότι “έγινε ο έλεγχος εκτός των διεθνών λογιστικών προτύπων” και ότι “δεν υπάρχει πραγματικό έλλειμμα στην εταιρία”, κάτι όμως που το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό.

Η δίκη θα επαναληφθεί σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Θράκης αφού θα ασκηθεί έφεση.

πηγή: xronos.gr

επιμέλεια: inkomotini.gr