Με ποσοστό 35,76% αμφότεροι, οι Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς ισοψήφισαν στην κάλπη της Κομοτηνής (Πολυλειτουργικό Δημοτικό Κέντρο) για της κυπριακές προεδρικές εκλογές. Οι δύο ανθυποψήφιοι έλαβαν από 54 ψήφους εκ των 155 εκλογέων που συμμετείχαν στη διαδικασία (σε σύνολο 205 εγγεγραμμένων / 2 άκυρα – 2 λευκά).

Ο νυν Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης (του Δημοκρατικού Συναγερμού – ΔΗΣΥ), που διεκδικεί δεύτερη θητεία, και ο Σταύρος Μαλάς (του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού – ΑΚΕΛ), πέρασαν στον β΄ γύρο των Προεδρικών εκλογών της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο κ. Αναστασιάδης συγκεντρώνει ποσοστό 35,50%, και ο κ. Σταύρος Μαλάς 30,25%.

Τελικά, συγκεντρωτικά αποτελέσματα:

Εγγεγραμμένοι: 550.876

Ψήφισαν: 395.915 (71.87%)

Αποχή: 154.961 (28.13%)

Έγκυρα: 386.584 (97.64%)

Άκυρα: 5.870 (1.48%)

Λευκά: 3.461 (0.87%)

Έλαβαν:

  • Νίκος Αναστασιάδης (ΔΗΣΥ) – 35,50%
  • Σταύρος Μαλάς (ΑΚΕΛ) – 30,25%
  • Νικόλας Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ) – 25,74%
  • Χρίστος Χρίστου (ΕΛΑΜ) – 5,65%
  • Γιώργος Λιλλήκας (ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ) – 2,18%
  • Ανδρέας Ευστρατίου (Ανεξάρτητος) – 0,22%
  • Χάρης Αριστείδου (Ανεξάρτητος) – 0,19%
  • Μιχαήλ Μηνά (Ανεξάρτητος) – 0,17%
  • Χριστάκης Καπηλιώτης (Ανεξάρτητος) – 0,10%

Στις δηλώσεις τους οι δύο «μονομάχοι» του β΄ γύρου, τόνισαν:

Νίκος Αναστασιάδης: «Είμαι έτοιμος για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής»

«Είμαι έτοιμος για Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και συνεργασία με όλους. Τα αποτελέσματα της σημερινής αναμέτρησης δεν αποτελούν παρά ισχυρή εντολή για συνέχιση της πορείας που μαζί χαράξαμε τα τελευταία πέντε χρόνια. Απόψε θέλω να απευθυνθώ στο σύνολο του κυπριακού λαού, όσους με ψήφισαν και όσους έκαναν άλλες επιλογές. Η εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής είναι κρίσιμη γιατί από εσάς θα εξαρτηθεί η πορεία αυτής της χώρας και το μέλλον του τόπου μας. Είτε θα συνεχίσουμε με σιγουριά για το σήμερα και το αύριο, ή θα επιστρέψουμε σε δογματικές πολιτικές και αδιέξοδα, ή θα επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και ανασφάλεια που χαρακτήριζε την προηγούμενη διακυβέρνηση. Δεν είναι η ώρα των πειραματισμών. Θα συνεχίσουμε την ίδια συνετή και υπεύθυνη πολιτική που οδηγεί στην απρόσκοπτη πολιτική των ενεργειακών σχεδιασμών, αναβάθμιση σχέσεων με γειτονικά κράτη και έφερε στο επίκεντρο την κατάργηση των εγγυήσεων. Τα τελευταία πέντε χρόνια μαζί διασώσαμε την Κύπρο από τη χρεοκοπία και θέσαμε τα θεμέλια για την Κύπρο της νέας εποχής. Την ερχόμενη Κυριακή καλούμαστε να αποφασίσουμε εάν θα αποφασίσουμε τη σταθερή ανάπτυξη και διασφάλιση προοπτικής για τους νέους μας. Επαναλαμβάνω αυτό που είχα δηλώσει. Αντίπαλος όλων μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός. Συγχαίρω τους ανθυποψηφίους μου για το επίπεδο της προεκλογικής περιόδου και ευχαριστώ όλους όσους εργάστηκαν για την εκλογική διαδικασία. Ευχαριστώ θερμά όλες και όλους για την ισχυρή εντολή που μου έδωσαν».

Σταύρος Μαλάς: «Ο λαός μίλησε»

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, είτε με ψήφισαν, είτε όχι, για την ωριμότητα που επέδειξε η κοινωνία μας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα το κίνημα το Αριστεράς που σύσσωμο βρέθηκε δίπλα μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου στους φίλους, φίλες, και αφανείς αγωνιστές από όλα τα πολιτικά και κοινωνικά στρώματα. Συγχαίρω τους ανθυποψηφίους μου για τον δικό τους αγώνα τον οποίο έδωσαν με ευπρέπεια. Ο λαός μίλησε. Μια νέα μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία εκφράζει τη θέλησή της για μια ελπιδοφόρα αλλαγή. Αφήνουμε πίσω το χθες, βάζουμε τέλος στους διχασμούς του παρελθόντος, γυρίζουμε σελίδα, κοιτάζοντας μπροστά στο μέλλον με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση. Στον δεύτερο γύρο να βάλουμε τις βάσεις για εθνική ενότητα. Αυτή θα είναι, η ενότητα, η μεγάλη μας δύναμη. Με υπευθυνότητα, σύνεση και σοβαρότητα. Με μετρημένα βήματα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, θα βελτιώσουμε την οικονομία που θα αγγίζει τη ζωή όλων των Κυπριών. Η κοινωνία μας ζητά επιτακτικά να αλλάξουμε πολιτική κουλτούρα και συμπεριφορά. Απευθύνομαι προς τους πολίτες, τους καλώ να υπερβούν τις κομματικές τους προτιμήσεις, και να συγκρίνουν με νηφαλιότητα τις θέσεις των δύο υποψηφίων. Να ξεχωρίσουν το νέο από το παλιό. Με το χέρι στην καρδιά και το μυαλό στο αύριο. Τους καλώ να βαδίσουμε έναν διαφορετικό δρόμο. Με ενότητα αλλά και σιγουριά. Μαζί για μια νέα κοινωνική συμμαχία, όλων των Κυπρίων. Κοινωνική συμμαχία ευρείας αποδοχής. Μόνο μια τέτοια συμμαχία θα μπορέσει να μας οδηγήσει σε κάτι καλύτερο. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι».