ΠΑΡΧΑΡΙΑ 7Ζωντάνεψε και φέτος το Παρχάρι του Οχυρού Νυμφαίας, για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά, με το τριήμερο εκδηλώσεων «Παρχάρια 2014», που διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», με επιτυχία από το 2002. Πλήθος επισκεπτών αλλά και οργανωμένων πολιτιστικών αποστολών βρέθηκαν στο Οχυρό της Νυμφαίας, διασκέδασαν, χόρεψαν, τραγούδησαν και ανέδειξαν την πλούσια πολιτιστική τους παράδοση.

Οι εκδηλώσεις, που φέτος εντάχθηκαν και στο πρόγραμμα των «Ελευθερίων», ήταν τριήμερες και περιελάμβαναν:

1. Την Παρασκευή 9/5,την παρουσίαση θεατρικής παράστασης «Ο Διογένης ιλάζ αμα κι δακ» στην ποντιακή διάλεκτο σε κείμενα της Όλγας Αυγητίδου και σκηνικά της Άννας Πιτέλινα. Το μακιγιάζ των παιδιών επιμελήθηκαν οι  Όλια Φωτιάδη και Ελένη Ερμίδου και τα μαλλιά η Ταμάρα Κισνιαρίδου.  Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής και οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στην Αναπτυξιακή Ροδόπης και προσωπικά στον κ. Κεφαλίδη για την ευκαιρία που δόθηκε στα παιδιά του Συλλόγου να παίξουν από τα πρώτα βήματα τους στην σκηνή ενός τόσο σημαντικού χώρου, που αποτελεί στολίδι για την πόλη μας. Τα παιδιά, με τις υποκριτικές τους ικανότητες προκάλεσαν τα γέλια των θεατών, αποσπώντας το θερμό τους χειροκρότημα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή των μαθητών του Μουσικού σχολείου Κομοτηνής, οι οποίοι έπαιξαν και τραγούδησαν παραδοσιακά θρακιώτικα κομμάτια, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους κ. Χ. Χατζόπουλου, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Σε όλους τους συμμετέχοντες απονεμήθηκαν τα αντίστοιχα αναμνηστικά από την Δημοτική Κοινωνική Επιχείρηση  Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού (ΔΚΕΠΠΑΚ) για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα των Ελευθερίων Θράκης.

ΠΑΡΧΑΡΙΑ2. Το Σάββατο 10/5 πραγματοποιήθηκε η περιβαλλοντική δράση στον χώρο των Παρχαρίων. Τα παιδιά με τις οικογένειές τους και μέλη της Διοίκησης του Συλλόγου ανέβηκαν στο Οχυρό και προετοίμασαν τον χώρο για την μεγάλη εκδήλωση της επόμενης μέρας. Απομακρύνθηκαν τα λιγοστά χόρτα και σκουπίδια, καθαρίστηκε και ετοιμάστηκε ο ναός του Αγ. Γεωργίου για την Λειτουργία και τους επισκέπτες και τακτοποιήθηκαν τα κιόσκι. Δυστυχώς λόγω της βροχόπτωσης δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη δεντροφύτευση, ωστόσο τα παιδιά βρήκαν την ευκαιρία προς το τέλος της δράσης, να αξιοποιήσουν την ισιάδα του Παρχαριού για να παίξουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια.

3. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την ολοήμερη υπαίθρια πανήγυρη «Παρχάρια», την Κυριακή 11/5. Η εκδήλωση ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Αργυρουπόλεως, από τον πατέρα Παναγιώτη Ισπικούδη, εφημέριο Μεσσούνης. Επισκέπτες και προσκυνητές λειτουργήθηκαν στο ιδιαίτερο αυτό εκκλησάκι και είχαν την ευκαιρία να κοινωνήσουν των αχράντων μυστηρίων. Νέα προσθήκη αποτελούσε το καμπαναριό της εκκλησίας που χτίστηκε πρόσφατα, στα πρότυπα του καμπαναριού της Αγίας Σοφίας Κων/πόλεως.

Η έναρξη πραγματοποιήθηκε με το καλωσόρισμα των επισκεπτών από τον πρόεδρο του Συλλόγου Αβραάμ Φωτιάδη, με τις ευχές εκ μέρους του Συλλόγου για την διεθνή μέρα της μητέρας και με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, μιας και η επίσημη μέρα μνήμης μεταφέρθηκε, λόγω εκλογών, από τις 19 στις 11 Μαΐου. Στην συνέχεια βραβευτήκαν για την προσφορά τους στον Σύλλογο, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και τέως πρόεδρος του Συλλόγου Ιωάννης Νικολαΐδης και η Δημοτική Σύμβουλός και επί σειρά ετών μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Καρελιάδου Αφροδίτη. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παύλος Δμαιανίδης, εκ μέρους του Δήμου η κ. Καρελιάδου Αφροδίτη και εκ μέρους της ΠΟΕ και της ΔΙΣΥΠΕ η κ. Χρύσα Μαυρίδου. Κοντά μας ήταν και ο Διοικητής της 29ης Ταξιαρχίας Σ. Κουντουράς, πλήθος εκπροσώπων όλων των συνδυασμών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενώ με την παρουσία του μας τίμησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος στον λόγο του έκανε αναφορά στην Γενοκτονία των Ποντίων και στην ανάγκη αναγνώρισης και απόδοσης ευθυνών.

Ακολούθησε το μουσικοχορευτικό κομμάτι της εκδήλωσης με την κάθοδο και είσοδο στο «Παρχάρι», από το παρακείμενο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, των χορευτών με ενωμένα τα χέρια σε κυκλικό χορό, περνώντας το μήνυμα της ενότητας και της αλληλεγγύης. Οι χορευτές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό υπό τους ήχους της λύρας, και με το πρόσταγμα του νταουλιού, προσφέροντας στους επισκέπτες ένα θέαμα μοναδικό. Στο φεστιβάλ χορών συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων: «Η κερασούντα και το Γαρς», «Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών», το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας «Η Τραπεζούντα» καθώς και Σύλλογοι που μας ήρθαν από μακριά, όπως ο Σύλλογος «Η Πατρίδα» από την Βέροια, ο Σύλλογος Άνω Οινόης «Το Κρασοχώρι», ο Σύλλογος Χειμωνίου «Το Μέγα Ζαλούφιο», ο Σύλλογος Νέας Βύσσας «Σ. Καραθεοδωρής» και η Ελληνική Κοινότητα Αρμενίας «Ο Πόντος». Κοντά μας βρέθηκαν και εκπρόσωποι από τους Συλλόγους Γυναικών Υφαντών, Θρυλορίου, Σαπών, Πόρπης, Ροδόπης και ο Σύλλογός Ποντίων Χαραμπαλήδων από Θεσσαλονίκη.

Τη μουσική επένδυση ανέλαβαν τα ταλαντούχα παιδιά του τόπου μας, που με τις μουσικές και το τραγούδι τους ξεσήκωναν τον κόσμο. Για τους επισκέπτες μας έπαιξαν και τραγούδησαν, ο Μιχάλης Κακουλίδης στο τραγούδι, Λάμπης Φοουντουκίδης στην λύρα και το τραγούδι, Κώστας Σαββίδης στα πλήκτρα και το τραγούδι, Νικηφόρος Φουλιράς στην λύρα, το τραγούδι και το χειλιαύλι, ο Παναγιώτης Καλλιώτης στο νταούλι, ο δικός μας Νίκος Σακίδης στον ήχο και το νταούλι, οΠαναγιώτης Κουσίδης στην λύρα, οι Κυριάκος και Γαβριήλ Κουσίδης στο τραγούδι, η Μαρία Τζιβανίδου στο νταούλι και τα παιδιά από την Βέροια Καγκελίδης Παύλος (τραγούδι), Κωνσταντινίδης Γιάννης (λύρα) και Γιαγτζόγλου Νίκος (νταούλι).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με την επίδειξη πάλης από τον αθλητικό Σύλλογο Δημοκρίτειο και την βράβευση του προέδρου κ. Καρυπίδη για την συνεχή στήριξη του θεσμού των Παρχαρίων. Τους παλαιστές συνόδευσαν μουσικά ο πρόεδρος μας Αβραάμ Φωτιάδης στο νταούλι, ο Ηρακλής Κατηγκαρίδης στον ζουρνά και ο Γεννάδιος Κοτανίδης στο ακορντεόν. Στην συνέχεια ο χώρος άνηκε στους επισκεπτες που μέχρι το τελος δεν σταμάτησαν να χορεύουν.

Όπως πάντα τα μέλη του Συλλόγου «Η Τραπεζούντα» ετοίμασαν και μοίρασαν στους επισκέπτες παραδοσιακά και μη εδέσματα, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές. Οι παρευρισκόμενοι, για άλλη μια φορά, είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν παραδοσιακά ποντιακά τυριά, και γενικότερα παραδοσιακά προϊόντα. Την παράσταση έκλεψε η νέα προσθήκη στον χώρο του Παραχαρίου, το παρχαρόσπιτο, που μας παραχωρήθηκε από τον Δήμο Κομοτηνής και που είναι η αρχή για τον στόχο που έχουμε βάλει για την δημιουργία ενός Παρχαροχωρίου στα πρότυπα των αντίστοιχων του Πόντου.

 

Με την παρουσία τους μας τίμησαν και εκπρόσωποι από όλους τους επίσημους φορείς της περιοχής, η βοήθεια των οποίων κατά το στάδιο της διοργάνωσης των εκδηλώσεων ήταν πολύτιμη. Να τονιστεί πως συνδιοργανωτές του Συλλόγου για την πραγματοποίηση των «Παρχαρίων» ήταν η Περιφέρεια ΑΜΘ, ο Δήμος Κομοτηναίων και η ΔΚΕΠΠΑΚ, που και φέτος για άλλη μια φορά στήριξαν τον Σύλλογο και τις προσπάθειές του, και γι’αυτό τους ευχαριστούμε θερμά.

 

Θα ήταν παράλειψη εάν δεν γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία και στήριξη, σε υλικοτεχνική υποδομή, του Δ΄ Σώματος Στρατού καθώς επίσης και στη συνεργασία της Αστυνομικής Δ/νσης και της Τροχαίας Κομοτηνής όπως επίσης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσία Κομοτηνής. Θερμές ευχαριστίες πρέπει να αποδοθούν και στον χορηγό μας: ΒΙ.ΜΕ.ΚΑΤ Καλλεντερίδης.

 

Τέλος σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας αποτελεί η σταθερή στήριξη και προβολή της εκδήλωσης από όλα τα τοπικά και πανελλήνια μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

Οι εκδηλώσεις «Παρχάρια» έχουν γίνει πλέον παράδοση για τον τόπο μας αλλά και για τον Σύλλογο Ποντίων Ν Ροδόπης «Η Τραπεζούντα». Το Παρχάρι κάθε χρόνο βελτιώνεται και γίνεται πιο φιλόξενο και όμορφο, ωστόσο ζωή παίρνει από τους επισκέπτες του και για αυτό τον λόγο το ΔΣ του Συλλόγου οφείλει να ευχαριστήσει θερμά όλους τους  Παρχαρέτες που τίμησαν τον θεσμό αυτόν και εμπλούτισαν με την παρουσία και την καλή τους διάθεση τις εκδηλώσεις μας.

Και του χρόνου με το καλό!!!

ΠΑΡΧΑΡΙΑ 25 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 24 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 23 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 22 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 21 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 20 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 19 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 18 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 17 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 16 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 15 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 14 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 13 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 12 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 11 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 10 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 9 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 8 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 7

ΠΑΡΧΑΡΙΑ 25

 

ΠΑΡΧΑΡΙΑ 1 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 2 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 3 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 4 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 5 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 6 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 7 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 8 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 9 ΠΑΡΧΑΡΙΑ 10