– 31 ΜΑΪΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα για την Ελλάδα, αποκαλύπτουν αύξηση του αριθμού των παιδιών που πειραματίζονται με το τσιγάρο, σε όλο και μικρότερη ηλικία. Η πρώτη επαφή με το τσιγάρο φαίνεται πως για αρκετά παιδιά γίνεται στην ηλικία των 11 ετών. Ταυτόχρονα, περισσότερα από τα μισά παιδιά, εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα στο σπίτι τους, και ακόμη περισσότερα σε παθητικό κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Το κάπνισμα, όπως και πολλές άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές, μπορούν να αποτραπούν αν υιοθετηθούν και εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα στρατηγικές πρόληψης στους χώρους του σχολείου, της οικογένειας και της κοινότητας. Στόχος της πρόληψης είναι ο εξοπλισμός των παιδιών με τις απαραίτητες γνώσεις, στάσεις και δεξιότητες, ώστε να είναι σε θέση να προστατεύουν τον εαυτό τους και την υγεία τους.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΟΧΙΓια τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε το Εκπαιδευτικό Υλικό Πρόληψης του Καπνίσματος «Κάπνισμα; Όχι Εμείς, που απευθύνεται σε παιδιά Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού, σε μια καθοριστική ηλικία για τη διαμόρφωση των στάσεων και αντιλήψεων των παιδιών λίγο πριν την έναρξη της εφηβείας. Αποτελεί προϊόν της συνεργασίας των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του νομού Θεσσαλονίκης (Δίκτυο Άλφα, Ελπίδα, Πυξίδα, Σείριος), του νομού Ξάνθης (Έκφραση), του νομού Ροδόπης (Ορφέας), του ΕΚΤΕΠΝ / ΕΠΙΨΥ του ΟΚΑΝΑ, της 4ης ΥΠΕ, και του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο». Το πρόγραμμα «Κάπνισμα; Όχι Εμείς!», περιλαμβάνει ολοκληρωμένη βιωματική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, προκειμένου να αναλάβουν την υλοποίηση του προγράμματος στις τάξεις τους, παρέμβαση δεκατριών δίωρων συναντήσεων για τα παιδιά στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, και τρεις ενισχυτικές συναντήσεις για τον επόμενο χρόνο που συντονίζονται από τον εκπαιδευτικό. Παράλληλα, το πρόγραμμα προνοεί για ευαισθητοποίηση των γονέων μέσα από κατάλληλες συναντήσεις και δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα, το «Κάπνισμα; Όχι Εμείς!», έρχεται να καλύψει το μεγάλο κενό της έλλειψης συγκεκριμένης πολιτικής κατά του καπνίσματος στα ελληνικά σχολεία, παρεμβαίνοντας στους συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων, στηρίζοντάς τους να συνεργαστούν για τη διαμόρφωση κανόνων και πρακτικών, με στόχο ένα σχολείο «ελεύθερο καπνού».

Το πρόγραμμα «Κάπνισμα; Όχι Εμείς!» έχει αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητά του, μετά από έρευνα στον μαθητικό πληθυσμό τα έτη 2012-2013. Τα ευρήματα δείχνουν ότι πετυχαίνει να ενισχύσει την ικανότητα των μαθητών να παίρνουν αποφάσεις και να αντιστέκονται στην πίεση της ομάδας, εξοπλίζοντάς τους με τρόπους έκφρασης και υπεράσπισης των προσωπικών τους αποφάσεων και επιλογών. Οι μαθητές που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα, αντιλαμβάνονται περισσότερο τους κινδύνους από το περιστασιακό κάπνισμα, και ενισχύεται το κίνητρό τους για να μη καπνίσουν στο μέλλον. Επιπλέον, το «Κάπνισμα; Όχι Εμείς!» αποδείχθηκε ότι συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των παιδιών που πρωτοξεκινούν το κάπνισμα.

Παράλληλα, οι γονείς των παιδιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενημερώνονται έγκυρα για το θέμα της εξάρτησης από τη νικοτίνη και τις επιπτώσεις του καπνίσματος, βοηθούνται να αναγνωρίσουν την επιρροή που ασκεί η δική τους καπνιστική συμπεριφορά στη συμπεριφορά των παιδιών, και ενημερώνονται για τους αποτελεσματικούς τρόπους συζήτησης τέτοιων θεμάτων με τα παιδιά.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΟΧΙ 2Το εκπαιδευτικό υλικό «Κάπνισμα; Όχι Εμείς!» είναι αναγνωρισμένο από τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ως κατάλληλο πρόγραμμα πρόληψης, και από το Υπουργείο Παιδείας (189958/ΓΔ2/24.11.14) ως παιδαγωγικά κατάλληλο για την εφαρμογή εκπαιδευτικών παρεμβάσεων για την πρόληψη του καπνίσματος σε Δημοτικά Σχολεία της χώρας.

Κυκλοφορεί σε ηλεκτρονική μορφή, διατίθεται δωρεάν και μπορεί να αξιοποιηθεί από κάθε σχολείο που ενδιαφέρεται να λάβει έγκαιρα μέτρα για την πρόληψη του καπνίσματος των παιδιών.

 Πληροφορίες: στο Κέντρο Πρόληψης ΟΡΦΕΑΣ (2531081750) / www.prolipsi-komotini.gr