Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στη Ροδόπη σε δύο φάσεις, με κορύφωση στις 8-12 και στις 17-19 Ιανουαρίου, και με κύριο χαρακτηριστικό τις εκτεταμένες χιονοπτώσεις, δοκίμασαν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της τοπικής Περιφερειακής Ενότητας, ο οποίος υπό την κεντρική επιστασία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκου Τσαλικίδη, φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι ανταποκρίθηκε επαρκώς.

Κατά την πρώτη φάση μάλιστα, συνολικά «έπεσαν» 155 τόνοι αλατιού, ενώ κατά το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας,  πραγματοποιήθηκαν εκ νέου αποχιονισμοί, με δύο μηχανήματα-«αλατιέρες» σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Ροδόπης – ορεινά και πεδινά – καλύπτοντας και τις οδικές αρτηρίες Κομοτηνής – Ιάσμου – Μαρώνειας – Σαπών.

Ήμασταν σε συντονισμό και συνεργασία με όλους τους φορείς, και δίπλα τους καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου”, αναφέρει ο κ. Τσαλικίδης, σημειώνοντας πάντως και τις περιπτώσεις πολιτών που αψήφησαν τις οδηγίες τις πολιτικής προστασίας με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν…

Το δίκτυο ευθύνης μας παρέμεινε ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων και για μικρές περιόδους όπου απαιτήθηκαν αλυσίδες για κάποια τμήματα, λόγω του ότι με δύο «αλατιέρες» δεν προλαβαίναμε παντού την ίδια ώρα”, καταλήγει ο Αντιπεριφερειάρχης, ευχαριστώντας “όλους όσους συμμετείχαν στις ενέργειες που κάναμε”.