Ενημέρωση αποτίμησης της επιχειρησιακής διαχείρισης της πρωτοφανούς χιονόπτωσης από τον Δήμο Κομοτηνής:

Με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις των προηγούμενων ημερών, η Δημοτική αρχή προετοιμάστηκε εγκαίρως και επαρκώς, έχοντας ως πρωταρχικό μέλημα την ασφάλεια των πολιτών.

Η αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της πρωτοφανούς κατά τις τελευταίες δεκαετίες χιονόπτωσης, συνοψίζεται στα εξής δεδομένα:

– Χρησιμοποιήθηκαν 35 τόνοι άλατος.

– Από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα, σε διαρκή επιχειρησιακή κινητοποίηση, βρέθηκαν και βρίσκονται, τόσο η εικοσαμελής ομάδα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών που είχε συσταθεί και οργανωθεί, όσο και σύσσωμο το αρμόδιο υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου.

– Καμία βασική οδική αρτηρία του Δήμου δεν αποκλείστηκε – όλες κρατήθηκαν προσπελάσιμες.

– Σε καμία βασική οδική αρτηρία του Δήμου δεν απαιτήθηκε η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων – όπως συνέβαινε στο παρελθόν σε υποδεέστερης έντασης καιρικά φαινόμενα.

– Κανένα τροχαίο δεν υπήρξε στους δρόμους της Κομοτηνής.

– Η παρέμβαση των συνεργείων του Δήμου Κομοτηνής επεκτάθηκε και πέραν των ορίων αρμοδιότητάς του, συνδράμοντας καθοριστικά και το έργο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στο επαρχιακό και ημιορεινό οδικό δίκτυο.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, χρησιμοποιήθηκαν τα μηχανήματα:

– Δύο «αλατιέρες» ιδιωτών, μισθωμένες από τον Δήμο Κομοτηνής.

– Γεωργικός ελκυστήρας (τρακτέρ) του Δήμου με προσαρμοσμένο διανομέα άλατος («αλατιέρα»).

– Δύο γκρέιντερ του Δήμου.

– Δύο ανατρεπόμενα ημιφορτηγά 4Χ4 του Δήμου.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους εργαζόμενους του Δήμου για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλαν επί 24ωρης βάσης.

Τέλος, οφείλουμε να εξάρουμε τη συμπεριφορά εκείνων των συνδημοτών μας, που λειτουργώντας ως ενεργοί πολίτες, συνέπραξαν με σύνεση, αποχιονίζοντας με αυτοδιάθεση σημεία δημόσιας χρήσης (π.χ. πεζοδρόμια), έμπροσθεν των καταστημάτων ή / και των οικιών τους.