H συντριπτική πλειοψηφία των συνεταιρισμών που παραλάβαμε, είναι βεβαρημένοι με χρέη δισεκατομμυρίων. Δε θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες κακοδιαχειρίσεων που φτάνουν ακόμη και τα όρια των ποινικών ευθυνών. Επεξεργαζόμαστε λύση με την οποία η υποθηκευμένη περιουσία του αγροτικού χώρου θα συνεχίσει να υπηρετεί την αγροτική δραστηριότητα.
Στο φλέγον ζήτημα της διατήρησης στον αγροτικό τομέα και της αξιοποίησης εκτάσεων και εγκαταστάσεων που είναι εγκλωβισμένες λόγω «κόκκινων δανείων», στη διαδικασία εκκαθάρισης από την πρώην ΑΤΕ, αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στο 5ο Στρατηγικό Συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική», που διοργάνωσε στην Αθήνα το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ).
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός:
«Θεσπίσαμε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, που μεταξύ άλλων, δίνει ιδιαίτερο βάρος στις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών καθώς και στις διεπαγγελματικές οργανώσεις.
Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των συνεταιρισμών που παραλάβαμε, είναι βεβαρημένοι με χρέη δισεκατομμυρίων, που τους έχουν καταστήσει κοινωνικά ανυπόληπτους. Δε θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες κακοδιαχειρίσεων, που φτάνουν ακόμη και τα όρια των ποινικών ευθυνών.
Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι πως θα αξιοποιήσουμε τις παραγωγικές εγκαταστάσεις και τα ακίνητα των συνεταιρισμών, των αγροτικών επιχειρήσεων και των μεμονωμένων αγροτών που βρίσκονται εγκλωβισμένες στη διαδικασία της εκκαθάρισης από την πρώην ΑΤΕ, λόγω της σύνδεσής τους με οφειλές που σήμερα ξεπερνούν τα 3,5 δις ευρώ και στο σύνολό τους είναι ληξιπρόθεσμες.
Η αξιοποίηση των παραγωγικών μονάδων τους είναι ένα σοβαρό θέμα που μας απασχολεί. Δεν θα αφήσουμε να ξεπουληθεί και να απαξιωθεί μια περιουσία απαραίτητη για τον αγροτικό χώρο.
Το Υπουργείο μας αυτή την περίοδο επεξεργάζεται συγκεκριμένη πρόταση – λύση με την οποία η υποθηκευμένη περιουσία του αγροτικού χώρου θα συνεχίσει να υπηρετεί την αγροτική δραστηριότητα».