«Επί ημερών των μνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι στρατιωτικοί υπέστησαν μεσοσταθμικές μειώσεις στις αποδοχές τους ύψους 38%. Ενώ από το 2015 και μετά δεν έχουν υποστεί καμία μείωση. Επί ημερών της σημερινής κυβέρνησης καταβλήθηκε το 50% των αναδρομικών που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ. Η απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά στις 14/11/2014 προέβλεπε την καταβολή του πρώτου 50% των αναδρομικών και ουσιαστικά άφηνε εκτός ρύθμισης το υπόλοιπο 50%, παραπέμποντας την καταβολή του για όταν … τα δημοσιονομικά της χώρας θα το επιτρέψουν. Καταβάλαμε λοιπόν το πρώτο 50% σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, ενώ έως το τέλος του 2018 θα αρχίσει η καταβολή και του υπόλοιπο 50%. Ήδη έχει οριστεί ο οδικός χάρτης».

ΒΙΤΣΑΣΑυτή είναι η αποστομωτική απάντηση που έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, στον τομεάρχη και στον αναπληρωτή τομεάρχης εθνικής άμυνας της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια και Αναστάσιο Δημοσχάκη αντίστοιχα, οι οποίοι κάλεσαν την κυβέρνηση «να συμμορφωθεί άμεσα και πλήρως με την απόφαση του ΣτΕ για την αναδρομική επιστροφή των παράνομων περικοπών στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας».

«Τόσο ο κ. Κικίλιας όσο και ο κ. Δημοσχάκης, όχι μόνο δεν ξέρουν, αλλά και δεν ρωτούν να μάθουν για πράγματα που υποτίθεται είναι της αρμοδιότητάς τους. Αν λοιπόν ρωτούσαν, θα μάθαιναν…», ανέφερε δηκτικά ο κ. Βίτσας, και συμπλήρωσε:

«Εμείς δεν κάνουμε πολιτική πάνω στην άγνοια και στην παραπληροφόρηση των στελεχών της ΝΔ, αλλά πάνω στα προβλήματα τα οποία αυτοί δημιούργησαν, και δίνουμε λύσεις. Να είναι βέβαιοι οι όψιμοι και εν πολλοίς ευκαιριακοί υπερασπιστές των μισθολογικών των ενστόλων, που αυτοί απογύμνωσαν οικονομικά, ότι η δική μας κυβέρνηση θα καταβάλει και το υπόλοιπο 50% όπως έχει δεσμευτεί. Και αυτό το ξέρουν τα στελέχη μας επειδή γνωρίζουν καλά τις προσπάθειες που κάνουμε ώστε να διευκολύνονται στο έργο τους. Εμείς λύνουμε προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας αλλά δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της ΝΔ. Πολύ περισσότερο δεν μπορούμε να κάνουμε μαθήματα και σεμινάρια στα στελέχη της ΝΔ, όμως έχουμε πάντα ανοιχτές τις πόρτες μας για να τους ενημερώνουμε για πράγματα που αγνοούν ως μη όφειλαν».

ΚΙΚΙΛΙΑΣΟι κύριοι Κικίλιας και Δημοσχάκης σε κοινή τους ανακοίνωση, αναλυτικά είχαν αναφέρει: «Οι αποφάσεις της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου Επικρατείας δικαιώνουν απόλυτα τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σαφή και κατηγορηματική δέσμευσή του προς τις Ενώσεις των Αποστράτων Αξιωματικών ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ και θα χορηγήσει αναδρομικά το υπόλοιπο 50% των μειώσεων στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣΥπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση είχε κάνει πράξη το 2014 την επιστροφή του πρώτου 50% από τις εν λόγω περικοπές σεβόμενη τη δικαστική κρίση. Στον αντίποδα ο κ. Καμμένος στη συνάντησή του με τους Προέδρους των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, αρνήθηκε να υλοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ για την αναδρομική χορήγηση του 50% των μειώσεων, προφασιζόμενος ότι δεν το επιτρέπουν η Τρόικα και το Υπουργείο Οικονομικών. Ζητάμε από τους κυρίους Καμμένο και Τσίπρα να συμμορφωθούν πλήρως με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και να δεσμευτούν με σαφήνεια και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αναδρομική χορήγηση του 50%. Κάθε άλλη επιλογή τους απλά θα επιβεβαιώσει την παροιμιώδη αναξιοπιστία τους».