– Οργισμένη αντίδραση της δημοτικής αρχής για τη συμπεριφορά του ΟΛΠ: «Η Σαμοθράκη συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα, ΜΟΝΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ (όχι αεροπορικά), ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΜΕΣΟ (πλοίο), και ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΠΛΟΙΟ (ΣΑΟΣ ΙΙ).

Με επιστολή του προς τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιώς (φορέας συντήρησης του πλοίου), η οποία κοινοποιείται ακόμη στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας-Υποδομών-Ναυτιλίας-Τουρισμού, στη Ναυτιλιακή Εταιρεία ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, στους Βουλευτές Έβρου, στον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και στις αρμόδιες αρχές, ο Δήμαρχος του νησιού κ. Θανάσης Βίτσας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του αναφέροντας:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να εκφράσω την οργή και τη δυσαρέσκειά μας για τη συνεχιζόμενη τροποποίηση των ημερομηνιών δεξαμενισμού του Ε/Γ Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ της Ναυτιλιακής Εταιρείας ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, ο οποίος εδώ και έναν μήνα μετακυλίεται και επαναπρογραμματίζεται, προφανώς με βάση τις ανάγκες και τον σχεδιασμό του φορέα συντήρησης (ΟΛΠ), εις βάρος ωστόσο της ζωής και των υποχρεώσεων όλων των κατοίκων της ακριτικής Σαμοθράκης.

Οι συνεχείς  τροποποιήσεις στην ημερομηνία συντήρησης του πλοίου, και συνεπώς οι συνεχιζόμενες τροποποιήσεις δρομολογίων, έχουν επιφέρει μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση στους κατοίκους της Σαμοθράκης, ενώ το γεγονός παρακωλύει την εξέλιξη κάθε είδους ιδιωτικής ή δημόσιας εργασίας, αφού το νησί εξαρτάται πλήρως από τη σύνδεσή του με την ηπειρωτική Ελλάδα, και συγκεκριμένα με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό από τους όλους τους αρμόδιους φορείς, ότι η Σαμοθράκη συνδέεται ΜΟΝΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ (ΟΧΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ), ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΜΕΣΟ (ΠΛΟΙΟ), και ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΠΛΟΙΟ (ΣΑΟΣ ΙΙ).

Αυτός είναι και ο λόγος που θα έπρεπε το αίτημα της Ναυτιλιακής Εταιρείας να αντιμετωπίζεται ως ιδιαίτερη περίπτωση και να τυγχάνει προνομιακής, ή τουλάχιστον αξιόπιστης μεταχείρισης, και να μην αποτελεί εμπόδιο στη ζωή των κατοίκων ενός ολόκληρου νησιού, ο άστοχος ή έκτακτος προγραμματισμός ενός φορέα.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, και μετά τις τελευταίες εξελίξεις (έγγραφο Ν.Ε. ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 20/3/2015), εκτός του ότι εδώ και έναν μήνα είμαστε σε εκκρεμότητα οποιουδήποτε προγραμματισμού, το νησί μένει χωρίς συγκοινωνία για μια εβδομάδα (20/3-26/3) τουλάχιστον, χωρίς μάλιστα το διάστημα αυτό να είναι εκ των προτέρων προγραμματισμένο για να γίνει και η απαραίτητη μέριμνα από πλευράς επιχειρήσεων (για την τροφοδοσία τους), και δημοτών, για τη εξυπηρέτηση των αναγκών και των υποχρεώσεων τους.

Αναμένω την κατανόηση του προβλήματος από τη διοίκηση του ΟΛΠ, και τη  συμβολή σας στην όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστη πληροφόρηση και διεκπεραίωση των απαραίτητων ενεργειών».