ΕΥΛΟ 3Για την έναρξη εντός του Οκτωβρίου της καταβολής αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους για τις απώλειες που έχει υποστεί το ζωικό τους κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά, δεσμεύτηκε η ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στο υπουργείο, με τη συμμετοχή του υπουργού κ. Γ. Καρασμάνη, του αναπληρωτή υπουργού κ. Π. Κουκουλόπουλου, του υφυπουργού εξωτερικών κ. Κ. Γεροντόπουλου, εκπροσώπων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και τοπικών Δήμων, του Διευθυντή Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ κ. Α. Σαχπατζίδη, εκπροσώπων κτηνοτρόφων, και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

Ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας θα εκδοθεί εγκύκλιος η οποία θα διευκρινίζει «απολύτως διάφανα και με σαφήνεια», τόσο το πλαίσιο παροχής των αποζημιώσεων, όσο και δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του καταρροϊκού. «Η κυβέρνηση», τόνισε, ο κ. Κουκουλόπουλος, «στέκεται δίπλα στον Έλληνα κτηνοτρόφο», σημειώνοντας οτι τις επόμενες εβδομάδες θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Άρτεμις» προκειμένου να μπει φραγή στις «ελληνοποιήσεις» εισαγομένου κρέατος. Ταυτόχρονα ο κ. Κουκουλόπουλος επισήμανε οτι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διευθετηθεί πλήρως το θέμα των βοσκοτόπων, προκειμένου από την 1.1.2015 να μην υπάρχουν προβλήματα. Επιπλέον, όσον αφορά την εξισωτική αποζημίωση και την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, δήλωσε ότι όλες οι πληρωμές θα «τρέξουν» κανονικά, τονίζοντας, ότι το μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο είναι να ανοίξουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ το ταχύτερο δυνατό -στις αρχές της νέας χρονιάς- ώστε οι παραγωγοί να λαμβάνουν στην ώρα τους αυτά που δικαιούνται.

ΕΥΛΟ 2Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου, ο καταρροϊκός πυρετός έχει εξαπλωθεί σε 33 νομούς της χώρας, με τις εστίες μόλυνσης να φτάνουν τις 906. Συνολικά έχουν προσβληθεί 207.705 ζώα, εκ των οποίων τα 181.971 είναι πρόβατα, τα 24.769 είναι αίγες, και τα 965 βοοειδή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στα πρόβατα όπου η νοσηρότητα φτάνει στο 5,96% και η θνησιμότητα στο 0,83%. Σε ότι αφορά την ευλογιά, μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 22.000 πρόβατα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων στην περιοχή του Έβρου όπου και εντοπίζονται οι περισσότερες εστίες μόλυνσης.

Την ίδια ώρα, έρευνα που βρίσκεται εν εξελίξει (έχουν ληφθεί 2.000 δείγματα αίματος από 13 νομούς), για το εάν έχει αναπτυχθεί και σε τι βαθμό, φυσική ανοσία στον καταρροϊκό πυρετό, δείχνει, ότι υψηλά ποσοστά ανοσίας παρουσιάζονται στην Ξάνθη (100%), στον Έβρο (75%) και στη Λακωνία (75%). Τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης θα αποτελέσουν και τον οδηγό για το θέμα του εμβολιασμού του ζωικού κεφαλαίου.

ΕΥΛΟ 1

ΕΥΛΟ 4