Αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ της Τετάρτης 18/2/2015,  του θέματος «Αποζημιώσεις των πληγέντων ελαιοπαραγωγών Θάσου», υπέβαλλε προς τον Πρόεδρο του Σώματος κ. Κώστα Αντωνιάδη και προς τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη, κοινοποιώντας το και στους επικεφαλής των παρατάξεων, κ.κ. Φ. Καραλίδη, Κ. Μορφίδη, Τ. Κουίκ,  Β. Τραϊφόρο και Κ. Γεροστεργίου, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χρήστος Τρέλλης.

Στο αίτημά του ο κ. Τρέλλης, αναφέρει:

«Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί οι ελαιοπαραγωγοί της νήσου Θάσου της Π.Ε. Καβάλας, καθώς οι ζημιές που έχει υποστεί το 2014 η παραγωγή τους εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων κατά την περίοδο ωρίμανσης της ελιάς, καθώς και της προσβολής της από δάκο, είναι τεράστιες.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν χωριά που η παραγωγή έχει καταστραφεί ολοσχερώς, και σε άλλες περιπτώσεις έχει καταστραφεί το 70-80% της παραγωγής.

Στην πραγματογνωμοσύνη για τις αιτίες πτώσεις του ελαιοκάρπου στη Θάσο, που υπογράφεται από την καθηγήτρια εντομολογίας κ. Δήμητρα Προφύτου – Αθανασιάδου, στα συμπεράσματα αναφέρει:

“1. Οι υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου οφείλονται στις συνθήκες που επικράτησαν.

  1. Η ολοσχερής (καθολική, ολική) πτώση του ελαιοκάρπου (απρόσβλητου και προσβεβλημένου), οφείλεται στις εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2014 (καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι έως και εννέα μποφόρ), που σπάνια επικρατούν στην περιοχή σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα από τους μετρολογικούς κλωβούς Πρίνου και του μετρολογικού σταθμού Χρυσούπολης”.

Στην περιοχή υπάρχουν συνολικά 43.000 στρέμματα με ελιές, ενώ για μεγάλο αριθμό από τους 2.300 παραγωγούς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ελαιουργικούς συνεταιρισμούς του νησιού, η ελαιοπαραγωγή αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων.

Μάλιστα φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται σημαντικά, καθώς το 2013 ήταν χρονιά από τις χειρότερες των τελευταίων ετών λόγω ακαρπίας.

Ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, που με την αντιαγροτική πολιτική την οποία ακολουθούν σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, δεν καταβάλλουν τα απαραίτητα κονδύλια για τη δακοκτονία, ενώ παράλληλα επιβάλλουν στους αγρότες διάφορα «ειδικά χαράτσια» για την ασφάλιση ΕΛΓΑ, ΟΓΑ.

Η δακοκτονία δεν μπορεί να αποτελέσει ατομική ευθύνη καθενός παραγωγού, διότι αφ’ ενός είναι κοστοβόρα, αφ’ ετέρου καθίσταται αναποτελεσματική αν δεν γίνει έγκαιρα, μαζικά και σχεδιασμένα.

Το Περιφερικό Συμβούλιο καλεί την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να προβούν σε μέτρα:

  1. Για την άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών για το σύνολο της ζημιάς που έχουν υποστεί εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων στο νησί.
  2. Κάλυψη από τον ΕΛΓΑ 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, από ΕΛΓΑ-Κρατικό φορέα ασφάλισης.
  3. Να πραγματοποιείται η δακοκτονία με επιστημονικά ορθολογικό τρόπο και έγκαιρα για να είναι αποτελεσματική».