ΧΑΤΖΗΤην αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων από τον καταρροϊκό πυρετό, και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση της ασθένειας, ζητά από τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν, με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Αναλυτικά, στην παρέμβασή του ο κ. Χατζηοσμάν αναφέρει:

«Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο, η κτηνοτροφία της Ροδόπης πλήττεται βαθύτατα.

Ενώ δεν κόπασε ακόμα η θύελλα της ευλογιάς που έπληξε πριν λίγους μήνες μεγάλο αριθμό μονάδων και ζώων, έκανε την εμφάνισή του ο καταρροϊκός πυρετός.

Στη Ροδόπη η θνησιμότητα ανέρχεται σε ποσοστό 6% με αυξητικές τάσεις και υποψίες εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

Σε είκοσι κτηνοτροφικές μονάδες έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, ενώ ελέγχονται άλλες τριάντα.

Η συγκεκριμένη ασθένεια των βοοειδών και αιγοπροβάτων εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και οι κτηνοτρόφοι έντρομοι βλέπουν τον κατακερματισμό του ζωικού τους κεφαλαίου

Η κτηνοτροφία στην περιοχή αποτελεί βασική οικονομική δραστηριότητα, και τα προϊόντα που προσφέρει είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Η εμφάνιση ασθενειών και ιών απειλεί τον κλάδο με αφανισμό.

Για όλους τους παραπάνω  λόγους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Τι μέτρα θα λάβει για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες της Ροδόπης και την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης της ασθένειας;

2. Με ποιόν τρόπο θα αποζημιώσει τους πληγέντες κτηνοτρόφους για την καταστροφή που υπέστη το ζωικό τους κεφάλαιο;

3. Τι μέτρα θα λάβει για την αποτροπή επανεμφάνισης της ασθένειας σε μονάδες βοοειδών και αιγοπροβάτων στην περιοχή στο μέλλον;».