Η εκδήλωση της Ένωσης Αθέων θα περιλαμβάνει κρεωφαγία τη Μ.Παρασκευή

Την έντονη αντίδραση της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου προκάλεσε η πρωτοβουλία Ξανθιωτών να λάβουν μέρος σε εκδήλωση κρεωφαγίας που διοργανώνεται από την Ένωση Αθέων Ελλάδος τη Μεγάλη Παρασκευή. Ο «Φανερός Δείπνος 2017», όπως έχει τιτλοφορηθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη. Μάλιστα, αν και για την πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα έχουν γνωστοποιηθεί τα σημεία συνάντησης των κρεατοφάγων, για την Ξάνθη ο χώρος που θα φιλοξενήσει τον «Φανερό Δείπνο»… παραμένει κρυφός από τους διοργανωτές.

Στην ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, αφού χαρακτηρίζει πρόκληση τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, επισημαίνει ότι «όσοι στεγάσουν μια τέτοια εκδήλωση αποκόπτουν στην πράξη τον εαυτό τους από την Εκκλησία, εφ΄ όσον είναι χριστιανοί ενώ, αν δεν πιστεύουν περιφρονούν καταφανώς τη θρησκεία των συμπολιτών τους».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Μητρόπολης έχει ως εξής:

«Η Ένωση Αθέων Ελλάδος με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της καθώς και σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε «Φανερό Δείπνο», καλώντας σε κρεωφαγία την Μεγάλη Παρασκευή. Μάλιστα προτίθεται να διοργανώσει αντίστοιχη εκδήλωση και στην πόλη της Ξάνθης, χωρίς όμως να δίνει δημόσια τα στοιχεία για το πού θα πραγματοποιηθεί αυτή.

Είναι εύλογο για τον κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως πως μια τέτοια πρωτοβουλία αποτελεί πρόκλησή όχι μόνο για τους πιστούς, αλλά και για το δημόσιο αίσθημα ευρύτερα. Μόλις που είναι ανάγκη να τονιστεί ότι όσοι στεγάσουν μια τέτοια εκδήλωση αποκόπτουν στην πράξη τον εαυτό τους από την Εκκλησία, εφ΄ όσον είναι χριστιανοί ενώ, αν δεν πιστεύουν περιφρονούν καταφανώς τη θρησκεία των συμπολιτών τους».