Απελευθέρωση των προσλήψεων σε ανταποδοτικούς τομείς των δημοσίων υπηρεσιών, ακόμα και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που είναι κερδοφόρα, σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Παράλληλα, φαίνεται πως προκρίνεται η ανανέωση για έναν ακόμα χρόνο περίπου, 4.000 συμβάσεων ορισμένου χρόνου που είχαν παραταθεί μέχρι τα τέλη του 2015, όπως γνωστοποίησε ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Βερναρδάκης σε συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα ανάψει το πράσινο φως το 2016 για την απελευθέρωση των προσλήψεων σε τομείς που λειτουργούν με ανταποδοτικά τέλη ή καταβολή αντιτίμου από τους πολίτες, όπως είναι η καθαριότητα, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί όπου καταβάλλονται τροφεία, τα ωδεία κ.λπ., που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Στόχος είναι να καλυφθούν οι κενές θέσεις με μόνιμο προσωπικό και όχι με συμβασιούχους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ΟΤΑ σε υπαλλήλους στον τομέα της καθαριότητας αλλά και σε εξειδικευμένο προσωπικό στους βρεφονηπιακούς σταθμούς καθώς και σε μουσικούς στα ωδεία.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να απελευθερωθούν οι προσλήψεις και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που είναι κερδοφόρα και μπορούν να χρηματοδοτήσουν από τα κέρδη τους την πρόσληψη νέου προσωπικού. Ο συνολικός προϋπολογισμός των προσλήψεων που θα προγραμματίζονται, θα περιορίζεται στο ύψος ενός ποσοστού επί των ετήσιων κερδών του φορέα (π.χ. 15%) που θα έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο.