Το γεγονός κατήγγειλε η υπεύθυνη ΑΜ-Θ των ΑΝΕΛ, Χρύσα Ούτση.

Ανεκδιήγητα και προδήλως απαράδεκτα, δημοσιεύματα του ελληνικού και κυπριακού ηλεκτρονικού Τύπου, που αναδημοσιεύοντας «ρεπορτάζ» της ανταποκρίτριας του Guardian στην Αθήνα, Έλενας Σμιθ, η οποία επικαλείται «στοιχεία» του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Τουρκίας, «Anadolu», σχετικά με τα αποτελέσματα του τουρκικού δημοψηφίσματος και αναφορικά με το τι ψήφισαν οι υπήκοοι Τουρκίας στη χώρα μας, κάνουν λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη και την Ελλάδα. Μάλιστα ανεβάζουν τον αριθμό των 1.040 Τούρκων που ψήφισαν στην Ελλάδα*, σε…140.000!

Το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής σε κλοιό μέτρων ασφαλείας κατά την ψηφοφορία του προηγούμενου Σαββατοκύριακου.

Επί παραδείγματι, το κυπριακό sigmalive.com, έγραψε: «Επίσης υπογραμμίζουν ότι το σχεδόν 80% του ΟΧΙ στην τουρκική μειονότητα στη Θράκη, όπως και παρόμοιο υψηλό ποσοστό εναντίον της πρότασης Ερντογάν στη κατεχόμενη Κύπρο, είναι στοιχεία “που αξίζει να αναλυθούν και να συνεκτιμηθούν”, χωρίς να εξυπακούεται ότι είναι “παρόμοιες οι δύο περιπτώσεις”». Χαρακτηριστικά είναι και τα «ρεπορτάζ» στις ιστοσελίδες newsbeast.com, news.gr, pentapostagma.gr, που αναφέρουν: «Με περίπου 140.000 ανθρώπους η μειονότητα αποτελεί κάτι παραπάνω από το 1% του συνολικού πληθυσμού. Το ποσοστό του ΟΧΙ στις ψήφους της μουσουλμανικής μειονότητας ανέρχεται σε 76,75%, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές».

Τα δημοσιεύματα στηλίτευσε η κ. Χρύσα Ούτση, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και εκλεγμένη από το εθνικό συμβούλιο των ΑΝΕΛ ως πολιτικά υπεύθυνη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κάνοντας λόγο «αθλιότητες» και «γελοιότητες». «Η αθλιότητα του Guardian και άλλων ΜΜΕ για το τι ψήφισαν οι Έλληνες μουσουλμάνοι, να σταματήσει άμεσα! Είστε γελοίοι!», τόνισε με έμφαση.

*Συνολικά στις κάλπες της τουρκικής Πρεσβείας της Αθήνας και των τουρκικών Προξενείων Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής και Ρόδου, ψήφισαν (το προηγούμενο Σαββατοκύριακο) 1.040 περίπου άτομα.