Δύο τουλάχιστον ψευδέστατες προτάσεις, στο δημοσίευμα που αφορά το αίτημα του Στρατού προς την “Κιβωτό Δόμνα Βιζβίζη” για ανάκληση της παραχώρησης του Φυλακίου “Ακρίτας”, τονίζει πως εντοπίζει ο υπεύθυνος της “Κιβωτού”, κ. Ιωάννης Φριτζαλάς, τις οποίες και αποσαφηνίζει από την πλευρά του μετά σχετικών εγγράφων, μέσω επιστολής που μας απέστειλε. 

Μέσω της ίδιας επιστολής ο κ. Φριτζαλάς μας κοινοποιεί και σειρά επιπλέον εγγράφων, προς επίρρωσιν της “νόμιμης και άψογης λειτουργίας της Στέγης Αποκατάστασης και Αρωγής Ανηλίκων” στο εν λόγω παραχωρηθέν από τον Στρατό Φυλάκιο. 

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Φριτζαλά:

«Υπάρχουν δύο τουλάχιστον ψευδέστατες προτάσεις, οι οποίες αλλοιώνουν πλήρως το αληθές, ως ακολούθως:

  1. «…Στη συνέχεια όμως, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, εκεί δημιουργήθηκε μια “Στέγη Αποκατάστασης και Αρωγής Ανηλίκων”, σε αναντιστοιχία με το αίτημα της παραχώρησης…».

ΣχόλιοΑπολύτως ψευδέςΚαμμία αναντιστοιχία δεν υπήρξε με το αίτημα παραχώρησης, καθώς σε σχετικό ερώτημα που απηύθυνε η 29η Ταξιαρχία Κομοτηνής προς την «Κιβωτό της Δόμνας Βιζβίζη», μετά από ανακριβή ερμηνεία του Δ΄ Σώματος Στρατού στο περιεχόμενο του αιτήματος, πραγματοποιήθηκε η αναγκαία γραπτή διευκρίνηση εκ μέρους μας, η οποία ουδέποτε αμφισβητήθηκε από την Στρατιωτική Υπηρεσία.

  1. «…Λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας του, τον Αύγουστο του 2016, η Αν. Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, έβαλε “λουκέτο”, ανακαλώντας την άδεια ίδρυσης και λειτουργίαςτου Κέντρου, διαπιστώνοντας σωρεία παραβάσεων στα παιδιά που φιλοξενήθηκαν…».

ΣχόλιοΑπολύτως ψευδέςΑφ’ ενός δεν έγινε καμμία ανάκληση της αδείας ίδρυσης και λειτουργίας από την κ. Φωτίου, παρά μόνο ζητήθηκε από την Δ/νση Κοινωνικών Πολιτικών του Δήμου Κομοτηνής ο επανέλεγχος των προϋποθέσεων λειτουργίας της Στέγης, κατόπιν λανθασμένης έως δογματικής (και ενδεχομένως υποκινούμενης από συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα) ερμηνείας των διατάξεων του σχετικού νομικού πλαισίου από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας. Αφ’ ετέρου, η Δ/νση Κοινωνικών Πολιτικών του Δήμου Κομοτηνής, σε συνεργασία με την Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης, απάντησαν αρμοδίως στο ανωτέρω έγγραφο, αντικρούοντας το περί «σωρείας παραβάσεων» και τεκμηριώνοντας την ορθή – και πλήρως εναρμονισμένη με το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο – λειτουργία της Στέγης. Διευκρινίζω δε, πως ο εν λόγω ισχυρισμός («σωρεία παραβάσεων») συναντάται σε άλλο έγγραφο, υπογεγραμμένο από την ίδια την Υπουργό, ως απάντησή της σε ανυπόστατη καταγγελία αντιδίκων μας (παρεμπιπτόντως δικάζονται αύριο για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, ενώ έχουν ήδη εδώ και ένα έτος επιδικαστεί ασφαλιστικά μέτρα εις βάρος τους για το ίδιο αδίκημα). Για τον ψευδέστατο έως και συκοφαντικό αυτό ισχυρισμό, θα κληθούν σύντομα να απολογηθούν οι συντάκτες της συγκεκριμένης επιστολής και προφανώς και η ίδια η κ. Φωτίου.

Επίσης, σας επισυνάπτονται:

Η πρώτη (Δήμος Κομοτηνής) και η ισχύουσα (Δήμος Αρριανών) άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της Οικογενειακής Στέγης Αγωγής και Αποκατάστασης Ανηλίκων «Ακρίτας», η οποία, άλλωστε, τεκμηριώνει το γεγονός αφ’ ενός ότι η Στέγη βρίσκεται εν λειτουργίααφ’ ετέρου ότι ουδέποτε αμφισβητήθηκαν οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας, οι οποίες έχουν τηρηθεί καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας στο έπακρον.

Η Έκθεση Αξιολόγησης της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, στην οποία τεκμηριώνεται η άψογη λειτουργία της Στέγης, όπως π.χ.: «η διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής διαβίωσης των παιδιών», «η δημιουργία ευχάριστου οικογενειακού κλίματος, σε ένα φυσικό και προστατευόμενο περιβάλλον για την εξασφάλιση και βελτίωση της σωματικής και ψυχικής τουςυγείας» κ.λπ.

Η τελευταία χρονολογικά επιστολή μας προς την 29η Ταξιαρχία Κομοτηνής, στην οποία αναπτύσσεται αναλυτικώς ο σχεδιασμός ανάπλασης των εγκαταστάσεων του Ε.Φ. Ακρίτας έως και το 2020, γεγονός το οποίο τεκμηριώνει πως η Στρατιωτική Υπηρεσία είχε λάβει πλήρη γνώση για την ανάπτυξη της δραστηριότητας του «Κέντρου Εναλλακτικής Διαβίωσης – Ακρίτας» στις εν λόγω εγκαταστάσεις.

Κλείνοντας, σας τονίζω πως έχουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα να αμφισβητούμε ως καταχρηστικό, απολύτως αντισυμβατικό και νομικά αβάσιμο το περιεχόμενο της εντολής ανάκλησης της παραχώρησης χρήσης του Ε.Φ. Ακρίτας, κάτι το οποίο θα έπραττε κάθε νομοταγής και ευσυνείδητος πολίτης ή φορέας, ειδικά σε μία περίπτωση που βάλλεται αδικαιολόγητα ένα τόσο υψηλής κοινωνικής και ανθρωπιστικής ωφέλειας έργο, όπως είναι αυτό που επιτελεί πλήρως τεκμηριωμένα την τελευταία πενταετία «Η Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη».

Έγγραφο 1ο: Η απάντηση-ενημέρωση της “Στέγης” προς την 29η Ταξιαρχία.

Έγγραφο 2ο: Η απάντηση της Δ/νσης Κοινωνικών Πολιτικών Δήμου Κομοτηνής που αντικρούει τα περί “σωρείας παραβάσεων” στη “Στέγη”.

Έγγραφο 3ο: Η πρώτη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της Οικογενειακής Στέγης Αγωγής και Αποκατάστασης Ανηλίκων «Ακρίτας», από τον Δήμο Κομοτηνής.

Έγγραφο 4ο: Η ισχύουσα άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της Οικογενειακής Στέγης Αγωγής και Αποκατάστασης Ανηλίκων «Ακρίτας», από τον Δήμο Αρριανών.

Έγγραφο 5ο: Η Έκθεση Αξιολόγησης της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Έγγραφο 6ο: Η τελευταία επιστολή της “Στέγης” προς την 29η Ταξιαρχία.