φπαΣτην καθιέρωση ελάχιστου ορίου για την υπαγωγή επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών σε καθεστώς ΦΠΑ για επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης, διαβιβάζοντας σχετική επιστολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «παρά ταύτα, αν και το εν λόγω μέτρο είναι θετικό και αυτονόητο (δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό έχουν ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ και συνήθως δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ με την εκκαθάριση της δήλωσής τους), εντούτοις είναι αναγκαία η καθιέρωση μεγαλύτερου ποσού, ακόμη και μέχρι 25.000 ευρώ για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ».

Άλλωστε, όπως αναφέρεται, «ο μέσος όρος του τζίρου απαλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28, είναι 28.000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη από την αποσυμφόρηση του φορολογικού συστήματος από το γραφειοκρατικό και διοικητικό κόστος που δημιουργεί η υπαγωγή σχεδόν όλων των επαγγελμάτων και επιτηδευμάτων σε καθεστώς ΦΠΑ, μιας και αν ισχύσει το μεγαλύτερο ποσό, τότε δεν θα υποβάλλουν δηλώσεις, περισσότερες από 520.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες».

Τέλος, υπογραμμίζεται, ότι «η νέα ρύθμιση θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να τροποποιηθεί προς μια κατεύθυνση ευνοϊκότερη προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».