Πέντε απάτες και δώδεκα απόπειρες απάτης, σε βάρος ηλικιωμένων κυρίως ατόμων, που διαπράχθηκαν τον τελευταίο μήνα στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη, εξιχνίασαν οι άνδρες του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής.

Από τους αστυνομικούς συνελήφθη 30χρονος ημεδαπός, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται δύο συνεργοί του τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται.

Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι, άγνωστος μέχρι στιγμής δράστης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με 68χρονη ημεδαπή, και προφασιζόμενος ότι ο γιος της ενεπλάκη σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα, της ζήτησε να καταβάλει χρηματικό ποσό προκειμένου να αποφύγει τη φυλάκιση. Ακολούθως ο 30χρονος μετέβη στην οικία της και παρέλαβε το ποσό των 1.000 ευρώ, όμως στη συνέχεια συνελήφθη από τους ειδοποιηθέντες στο μεταξύ αστυνομικούς.

Στη κατοχή του δράστη βρέθηκε το παραπάνω χρηματικό ποσό, το οποίο κατασχέθηκε και αποδόθηκε στη δικαιούχο του.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι οι δράστες τον τελευταίο μήνα, χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία, εξαπάτησαν ακόμη τέσσερις ημεδαπές, ηλικίας από 75 έως 85 ετών, στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη, αποσπώντας από αυτές συνολικά το ποσό των 7.500 ευρώ.

Επίσης, το ίδιο χρονικό διάστημα, οι δράστες, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν στην Κομοτηνή δώδεκα ακόμη ηλικιωμένα κυρίως άτομα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν καθώς οι απατηλές προθέσεις τους έγιναν αντιληπτές από τα υποψήφια θύματά τους.

Με αφορμή το περιστατικό, η Αστυνομία υπενθυμίζει τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές:

Οι επιτήδειοι, έχοντας συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικές με τα υποψήφια θύματά τους, τα πλησιάζουν αιφνιδιαστικά, και χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, όπως ότι είναι γνωστοί συγγενών τους, λογιστές, εφοριακοί κ.λπ., ζητούν χρήματα προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους για λογαριασμό των συγγενικών τους προσώπων. Η συνήθης πρακτική που ακολουθούν, έγκειται στην αρχική συλλογή πληροφοριών σχετικά με το πρόσωπο που θέλουν να εξαπατήσουν (οικογενειακή και επαγγελματική κατάσταση κ.ά.), και στη συνέχεια στην προσέγγισή του με διάφορες προφάσεις έκτακτου χαρακτήρα.

Από τις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές, μερικές από τις προφάσεις που συνήθως χρησιμοποιούν οι δράστες, ενδεικτικά είναι και οι ακόλουθες:

 • Είμαι φίλος συγγενικού προσώπου, π.χ. του υιού σας, ο οποίος μου ζήτησε να μου δώσετε χρήματα γιατί τον έχει συλλάβει η αστυνομία για καταδικαστική απόφαση ή χρέη.
 • Είμαι φίλος συγγενικού προσώπου, το οποίο αγόρασε διάφορα προϊόντα από το κατάστημά μου και με έστειλε να με πληρώσεις.
 • Είμαι εφοριακός και ο υιός σου ή η κόρη σου χρωστάει στην εφορία.
 • Είμαι τραπεζικός υπάλληλος και σε ενημερώνω ότι επίκειται «κούρεμα» καταθέσεων. Προκειμένου για να μην «κουρευτούν» οι δικές σου καταθέσεις, πρέπει να μου καταβάλεις χρήματα.

Στη συνέχεια, σε περίπτωση που το ηλικιωμένο πρόσωπο δεν έχει τα χρήματα, πείθεται και οδηγείται σε τραπεζικό κατάστημα ή μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων και κάνει ανάληψη του χρηματικού ποσού το οποίο παραδίδει στους δράστες που αναμένουν συνήθως έξω από τα τραπεζικά καταστήματα για να μπορούν να διαφύγουν έγκαιρα.

Επίσης, έχουν παρατηρηθεί και διάφορες άλλες παραλλαγές της παραπάνω μεθοδολογίας, σε επαγγελματίες (γιατρούς, φαρμακοποιούς και άλλους κλάδους), με αντίστοιχα προσχήματα και τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την παράδοση ή κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων που δήθεν τα έχουν ανάγκη.

Κατόπιν των ανωτέρω, στην περίπτωση που γίνει αντιληπτή προσπάθεια ή απόπειρα εξαπάτησης, συνιστάται η άμεση ενημέρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, ενώ σε κάθε περίπτωση πρέπει:

 • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού, κ.λπ.).
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
 • Να μη δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
 • Επισημαίνεται, ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες, δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Σημειώνεται ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr , οδηγός του πολίτη, χρήσιμες συμβουλές), είναι διαθέσιμες αναλυτικές συμβουλές.