Σε απαντητική επιστολή της προς την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η ΕΠΟ ξεκαθαρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί ή μειώνει τη γενοκτονία των Ποντίων, αλλά όπως σημειώνει η ευαισθητοποίηση του κόσμου για αυτήν μπορεί να γίνει με πολλούς άλλους τρόπους, όχι όμως με την προβολή μηνυμάτων στις φανέλες των ομάδων.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος είχε στείλει επιστολή στην ΕΠΟ διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι δεν έχει επιτραπεί στην ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου Κομοτηνής να αγωνιστεί στις διοργανώσεις της ΕΠΣ Θράκης, με φανέλες που φέρουν τον χάρτη του Πόντου και  σύνθημα «Δεν ξεχνώ – Πάντα τιμώ».

Η επιστολή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, εκφράζει τη βαθιά απογοήτευση και αποδοκιμασία του για τον τρόπο με τον οποίο προβήκατε σε επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων σε ομάδες με καταφανή ποντιακή ιστορία, οι οποίες ενόψει της εκατονταετίας της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, υιοθέτησαν εμφανίσεις με σχετικό περιεχόμενο. Αναφερόμαστε στις ΠΑ. Απόλλων Πόντου (Καλαμαριάς) και ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με ομόφωνο ψήφισμά της από το 1994. Η όποια αναφορά σε αυτήν, προφανώς και δεν εμπεριέχει πολιτικό ή οποιασδήποτε μορφής φυλετικό περιεχόμενο, πολύ περισσότερο δε, δεν προσβάλει την δημοσία αιδώ, καθώς το ζήτημα των Γενοκτονιών ανήκει στον σκληρό πυρήνα του διεθνούς δικαίου, κάθε έννοιας ανθρωπισμού, και ως εκ τούτου καθίσταται πανανθρώπινο. Στην προκειμένη περίπτωση η αναγραφή στις εμφανίσεις των ομάδων των φράσεων «353.000 ΜΝΗΜΗ», «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΠΑΝΤΑ ΤΙΜΩ», κάθε άλλο παρά μπορεί να εκλάβει τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στο άρθρο 32 του κανονισμού της UEFA. Θα μπορούσαν να εκληφθούν ως συνθήματα κοινωνικής προτροπής, από αυτά που κατά καιρούς επιτρεπτώς έχουν εμφανισθεί στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, όπως «ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ» και πολλά άλλα. Επομένως κύριοι, ο τρόπος με τον οποίο επιλέξατε να αντιδράσετε απέναντι σε αυτές τις ομάδες, υπερβαίνει τον ίδιο τον κανονισμό και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από κάποιον καλόπιστο τρίτο ως ένδειξη υπερβάλλοντος ζήλου ή ακόμα και ως κίνηση υπαγορευόμενη από «σκοπιμότητα».
Σύσσωμος ο ποντιακός Ελληνισμός αποδοκιμάζει αυτή σας την ενέργεια και σας καλούμε να αναθεωρήσετε την απόφαση επιβολής τιμωρίας και απαγόρευσης των συγκεκριμένων εμφανίσεων».

H απαντητική επιστολή της ΕΠΟ: