Στη «Συμφωνία Αλήθειας» της ΝΔ, μάλλον δεν έχει θέση η Θράκη!”, τονίζει σε δήλωσή του ο υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Δημήτρης (Τάκης) Χαρίτου, απαντώντας στα όσα είπε στην ομιλία του στην Κομοτηνή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη δήλωσή του ο κ. Χαρίτου, αναφέρει συγκεκριμένα:

“Οι επισκέψεις των πολιτικών αρχηγών στην περιοχή προκαλούσαν πάντα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της σημασίας της. Η εξαγγελθείσα από καιρό επίσκεψη του κ. Κ. Μητσοτάκη και όσα ανακοίνωσε, προκάλεσαν περισσότερα ερωτήματα, ακόμα και σε όσους είχε δημιουργήσει προσδοκίες. Είναι να αναρωτιέται κανείς: Πώς είναι δυνατόν να εμφανίζεται, μάλιστα ως εξοργισμένος, δηλώνοντας ότι δεν αξιοποιήθηκαν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής; Ή το ίδιο εξοργισμένος για το γιατί οι πόροι των κοινοτικών  πλαισίων στήριξης δεν έπιασαν τόπο και η Θράκη είναι τελευταία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπως ο ίδιος είπε;! Αλήθεια, ποιος άραγε βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας δεκαετίες τώρα; Δεν ήταν κυβερνήσεις της ΝΔ –  και όχι μόνο – που διαχειρίστηκαν δυσθεώρητους ευρωπαϊκούς και εθνικούς  πόρους, ύψους τουλάχιστον 6-7 δισ. μόνο για τη Θράκη; Τι απέμεινε τελικά από όλα αυτά; Το μόνο  βασικά που έμεινε, είναι η Εγνατία Οδός και εκείνη ακόμα ανολοκλήρωτη. Μια ΒΙΠΕ Κομοτηνής που μοιάζει περισσότερο με  νεκροταφείο εργοστασίων και πολλών χιλιάδων χαμένων θέσεων εργασίας που εκτίναξαν την ανεργία στην περιοχή!

Αν δεν αναγνωριστούν όλα αυτά, ποια αξιοπιστία άραγε μπορεί να έχει η εξαγγελία για ανασχεδιασμό του αναπτυξιακού προτύπου της περιοχής; Όταν μάλιστα αυτά που διατυπώθηκαν ως η μαγική λύση, είναι η προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων στην περιοχή, υποσχέσεις που ανακυκλώνονται εδώ και χρόνια αλλά ελάχιστες τελικά ήταν αυτές που ήρθαν. Μήπως αυτό που στην πραγματικότητα επιχειρείται να αποκρυβεί, είναι η προσπάθεια που γίνεται σήμερα στην περιοχή να κατευθυνθούν ευρωπαϊκοί πόροι, το αναβαθμισμένο πρόγραμμα Leader και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, τόσο στον αγροδιατροφικό τομέα όσο και στον τουρισμό; Η προσπάθεια να αναζητηθούν βιώσιμες επιχειρησιακά λύσεις για σχολάζουσες, μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στην περιοχή.

Αναμφίβολα τα έργα που αναβαθμίζουν ως κόμβο ενεργειακά την περιοχή, έχουν συνέχεια. Το έργο όμως κατασκευής των δικτύων σύνδεσης με φυσικό αέριο των πέντε μεγάλων  πόλεων της Περιφέρειας, καρκινοβατούσε για πολλά χρόνια και η ένταξη του έργου  στο λεγόμενο «πακέτο Γιουνγκέρ», ύψους  110 εκατομμυρίων ευρώ, υπογράφηκε από τη σημερινή κυβέρνηση. Και είναι το λιγότερο υποκριτικό να αποκρύβεται αυτή η πραγματικότητα και να εμφανίζεται ως έργο της Περιφέρειας, που ασφαλώς συμμετέχει, αλλά με ένα μικρό ποσοστό.

Αν πράγματι το ΔΠΘ αποτελεί σήμερα για τη ΝΔ έναν σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα για την περιοχή, οφείλει να εξηγήσει γιατί οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε και ο κ. Μητσοτάκης, το κρατούσαν σε οικονομική ασφυξία. Μήπως η επιμονή του στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που επανέλαβε και από την Κομοτηνή ο κ. Μητσοτάκης, θα πλήξει πρώτα απ΄ όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια και θα υπονομεύσει το ΔΠΘ ως αναπτυξιακό πυλώνα της περιοχής;  Μήπως δεν άκουσε ότι σε συμφωνία του Υπουργείου Παιδείας με την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, εντάχθηκαν η ολοκλήρωση των κτιριακών υποδομών των σχολών του ΔΠΘ; Ή ότι μετά από πολλά χρόνια προκηρύσσονται ξανά θέσεις ΔΕΠ;

Υπάρχει πράγματι ανάγκη για ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό, και εφαρμόσιμο σχέδιο αξιοποίησης των μεγάλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, σχέδιο που δεν θα λαμβάνει υπόψη τη σημερινή οικονομική συγκυρία. Ένα τέτοιο σχέδιο χρειάζεται να το συνδιαμορφώσουν οι παραγωγικοί, οι κοινωνικοί φορείς και όσοι από θέσεις ευθύνης  συμμετέχουν στα πράγματα. Μόνο έτσι θα είναι έτοιμη η περιοχή να διεκδικήσει ό,τι της αναλογεί την επόμενη ημέρα, με  την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το πέρασμα της χώρας στην περίοδο της κανονικότητας”.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΤΑΚΗΣ) ΧΑΡΙΤΟΥ