«Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, όπως την ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης, απολαμβάνει ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, δεδομένου ότι η ισονομία και η ισοπολιτεία είναι κατοχυρωμένες στο Σύνταγμα. Παρά το γεγονός ότι της είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει ότι οι Συνθήκες πρέπει να γίνονται σεβαστές. Δυστυχώς, όμως, η ιστορική εμπειρία και η αδυσώπητη πραγματικότητα των αριθμών, δείχνει ότι αυτό δεν ήταν εύκολο στο παρελθόν. Ας προσπαθήσει για το μέλλον». Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ευστράτιος Ευθυμίου, σε ερώτηση που δέχτηκε αναφορικά με την επιθετική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών εναντίον του Προκόπη Παυλόπουλου, σχολιάζοντας την πρόσφατη ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην τελετή ανακήρυξής του σε Επίτιμο Δημότη Κομοτηνής κατά την παρουσία του στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 96 χρόνια από την ενσωμάτωση της πόλης στον εθνικό κορμό, με την οποία υπενθύμισε μεταξύ άλλων πως «η μειονότητα στη δυτική Θράκη είναι θρησκευτική, μουσουλμανική, ενώ αντίθετα εκείνη στην Τουρκία εθνική, ελληνική» (δείτε εδώ την ομιλία του κ. Παυλόπουλου).

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει: «Ανώτατοι αξιωματούχοι στην Ελλάδα ισχυρίστηκαν πρόσφατα ότι η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, την οποία αποκαλούν μουσουλμανική μειονότητα, απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα ενός κράτους – μέλους της Ε.Ε., ενώ ισχυρίστηκαν ακόμα ότι θα πρέπει η τουρκική μειονότητα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ελληνικό κράτος, αγνοώντας τις δικές τους υποχρεώσεις. Η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να εφαρμοστούν όλοι οι κανονισμοί και οι πρακτικές οι οποίες θα επιτρέψουν στα μέλη της μειονότητας να απολαμβάνει όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες στο πλαίσιο τόσο των διμερών όσο και των διεθνών συμφωνιών. Αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας».

ypex_25Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών απαντά εμμέσως και στην πρόσφατη ανακοίνωση του κ. Ευθυμίου, που απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με απαράδεκτες απόψεις που διατυπώθηκαν για την κατάσταση στη Θράκη σε συνέδριο που οργανώθηκε στη Σαμψούντα, είχε τονίσει: «Η Ελλάδα ακολουθεί πολιτική ισοπολιτείας και ισονομίας για όλους τους Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος, εξασφαλίζοντάς τους ευημερία, αξιοπρέπεια και σεβασμό όλων των δικαιωμάτων τους. Απόδειξη τούτου είναι ότι η μουσουλμανική μειονότητα που διαβιεί στη Θράκη, απολαμβάνει πλήρως όλα τα δικαιώματά της και αναπτύσσεται απρόσκοπτα. Η ελληνική κυβέρνηση με σεβασμό στις επιμέρους ιδιαιτερότητες των μουσουλμάνων πολιτών της, προβαίνει σε στοχευμένες δράσεις ώστε να είναι όλοι σε θέση να επωφελούνται των ευκαιριών που προσφέρει η Ελληνική Δημοκρατία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμπρηστικές πρωτοβουλίες και δηλώσεις που αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν κλίμα αναστάτωσης και αβεβαιότητας, προφανώς δεν βοηθούν κανέναν, ούτε βεβαίως το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται».

Υπενθυμίζεται ακόμη, ότι πριν από δύο μήνες, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου για την αρμενική Γενοκτονία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αρμένιου Προέδρου, Σερζ Σαρκισιάν, στην Αθήνα, είχε κάνει λόγο για «προϊόν μιας αξιοθρήνητης νοοτροπίας» η οποία «αποδεικνύει ότι οι σχέσεις και η αλληλεγγύη μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας είναι οικοδομημένη πάνω σε κοινή έχθρα εναντίον της τουρκικής ταυτότητας».