«Αν λειτουργήσουν οι θεσμοί, τότε θα ανοίξει και η ΕΡΤ»

Η κ. . Σαρικάκη, με εργαζομένους στο στούντιο της ΕΡΑ Κομοτηνής.
Η κ. . Σαρικάκη, με εργαζομένους στο στούντιο της ΕΡΑ Κομοτηνής.
Η κ. . Σαρικάκη, με εργαζομένους στο στούντιο της ΕΡΑ Κομοτηνής.

– Ντοκιμαντέρ για το κλείσιμο της ΕΡΤ, από τη Καθηγήτρια ΜΜΕ στο πανεπιστήμιο της Βιέννης κ. Κατερίνα Σαρικάκη.

Έρευνα και παραγωγή ντοκιμαντέρ ξεκίνησε εδώ και ενάμιση χρόνο για το φασιστικό και αυταρχικό «κλείσιμο» στην ΕΡΤ, η τακτική καθηγήτρια Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Κατερίνα Σαρικάκη.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ τη βρήκε στο εξωτερικό όπου αποτελεί την έδρα της κατοικίας της και της εργασίας της· σαν καθηγήτρια που ασχολείται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πολιτική της επικοινωνίας των Μέσων, όπου η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και η σωστή λειτουργία της και ο ρόλος της, αποτελεί ένα από τα βασικό της κομμάτι.

«Το κλείσιμο στην ΕΡΤ έτσι όπως έγινε είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ, Πολιτειακά και Επιστημονικά. Ειδικά στην Ελλάδα, μια Ευρωπαϊκή Χώρα, είναι πλήγμα στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, που θεωρείται ως ο θεμέλιος λίθος της. Χρήζει λοιπόν έρευνας και μάλιστα λεπτομερειακής, για τις συνθήκες τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές, κάτω από τις οποίες συνέβη. Όπως επίσης αξίζει να καταγραφούν και οι μαρτυρίες των εργαζομένων-παράνομα απολυμένων της ΕΡΤ, αλλά και των πολιτών, ειδικά αν είναι κάτοικοι της Περιφέρειας».

Αυτό υπογράμμισε η κ. Σαρικάκη μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής, αμέσως μετά το τέλος των συνεντεύξεων που πήρε από το εναπομείναν προσωπικό της ΕΡΑ Κομοτηνής, που εξακολουθεί να κρατά τις συχνότητες καθαρές, να συντηρεί τα πανάκριβα μηχανήματα-που πλήρωσε ο Ελληνικός Λαός- και να παράγει πρόγραμμα δίωρο σε καθημερινή βάση.

Η κ. Σαρικάκη έχει μιλήσει με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ στην ΕΡΤ3 Θεσσαλονίκης (ραδιόφωνο και τηλεόραση), ΕΡΑ Ορεστιάδας, ΕΡΑ Κομοτηνής, και μέχρι στιγμής προβάλλει αυτό που ξεκάθαρα ξεχωρίζει ως κοντράστ: Κέντρο και Περιφέρεια!

Θεωρεί ότι η Περιφέρεια διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο ως προς τον προσδιορισμό της ταυτότητας ενός λαού -απ’ όπου κι αν προέρχεται, χωρίς εθνικιστικά χαρακτηριστικά. Από την άλλη η ύπαρξη και η λειτουργία της περιφέρειας  καθορίζει τι είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη!

«Υπάρχει μια μίξη οργής, ευγνωμοσύνης και θλίψης για αυτούς που όρισαν  το κέντρο και την περιφέρεια και την προσπάθεια διαχωρισμού που γίνεται…Αυτός ο διαχωρισμός πρέπει να σπάσει…Όπως πρέπει να σταματήσει η εγκατάλειψη, αυτού του υπέροχου Ελληνικού κομματιού, που παρά την εγκατάλειψη υπάρχει Περηφάνια και Αξιοπρέπεια στους ανθρώπους του».

Η κ. Σαρικάκη στη Βιέννη έχει προκαλέσει πολλές φορές δημόσιο διάλογο, ακόμα και με τη συμμετοχή της Αυστριακής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, τους Δημοσιογράφους χωρίς σύνορα, για το θέμα της ΕΡΤ και τον 16μηνο συνεχιζόμενο αγώνα των εργαζομένων-παράνομα απολυμένων της, στο μοντέλο της Αυτοοργάνωσης-Αυτοδιαχείρισης! Ένα μοντέλο που διδάσκεται σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ πολλοί είναι οι δημοσιογράφοι και ερευνητές να το καταγράψουν από κοντά…

«Αυτό που κατεγράφη ως προς τις αντιδράσεις τους, αλλά και ο γενικότερος αντίκτυπος, ήταν το ΣΟΚ για τον τρόπο του κλεισίματος και το ΔΕΟΣ για τον αγώνα των ανθρώπων της ΕΡΤ», δήλωσε η κ. Σαρικάκη.

Τη ρωτήσαμε πως εκτιμά ότι θα τελειώσει το όλο θέμα…

Αφού πέρασαν αρκετά δευτερόλεπτα, είπε πολύ απλά ότι: «Στην Ελλάδα δεν λειτουργούν πλέον οι θεσμοί…Είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για ένα αυταρχικό καθεστώς…Αν λειτουργήσουν οι θεσμοί τότε θα ανοίξει και η ΕΡΤ».

«Μια ΕΡΤ με ακόμα πιο πλούσιο λόγο, περιεκτικό, ουσιαστικό και πύλη ανοικτή για όλους τους πολίτες. Και που σίγουρα η δουλειά των ανθρώπων της που το  πέτυχαν αυτούς τους μήνες, θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψιν», σημείωσε καταλήγοντας η κ. Σαρικάκη.

Το ντοκιμαντέρ δεν θα αποτελεί μια φωτογραφική απεικόνιση των όσων έγιναν, αλλά θα έχει ιστορικό υπόβαθρο! Η έρευνα συνεχίζεται και τα πρώτα μοντάζ θα γίνουν το επόμενο καλοκαίρι.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood