-
Πρωτοβουλία με όραμα και προοπτική.
Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ιδρύεται στη Δράμα, ως απότοκο της σύνδεσης του καταξιωμένου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, με πρωτοβουλία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, ο οποίος επισκεπτόμενος τη Δράμα υπόγραψε τη Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ του ΥΨΗΠΤΕ, του Δήμου Δράμας και του ΕΑΠ.
Η Συμφωνία προβλέπει:
-
Ίδρυση προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα).
-
Διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών, συνεδρίων και εκθέσεων.
-
Συνεργασία με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς του τομέα των οπτικοακουστικών.
-
Ανάδειξη της Δράμας ως διεθνούς κέντρου κινηματογράφου.
Μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς ανέφερε: «Σταθερός μας στόχος είναι να στηρίξουμε την ελληνική περιφέρεια και τους ανθρώπους της. Θεωρούμε πως στη νέα εποχή η χώρα μας θα αναπτυχθεί μόνο αν αξιοποιήσουμε και ενισχύσουμε τα πλεονεκτήματα και τη δυναμική κάθε περιοχής. Και αυτό είναι κάτι που κάνουμε ήδη. Η Δράμα έχει το πλεονέκτημα του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους πάνω στο οποίο “χτίζουμε” την περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης με την ίδρυση της Σχολής Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων αλλά και του Πρότυπου Ψηφιακού Κέντρου για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων του πληθυσμού της περιοχής. Μετά τη σημερινή μας συμφωνία θα πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε και να αναφέρουμε την πόλη ως ακριτική. Η Δράμα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει κέντρο στον τομέα των οπτικοακουστικών για όλη την Ευρώπη».
Ο Δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, σημείωσε: «Σήμερα το όνειρο της πόλης παίρνει σάρκα και οστά. Η Σχολή Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων, με τη συνεργασία του ΕΑΠ, και το Πρότυπο Ψηφιακό Κέντρο από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αλλάζουν το πρόσωπο της πόλης, την αναβαθμίζουν. Η Δράμα πλέον γίνεται σημείο αναφοράς των κινηματογραφικών σπουδών διεθνώς και αναδεικνύεται σε πόλο έλξης για τον κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των τεχνών στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο».
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Βασίλης Καρδάσης, τόνισε: «Η Δράμα έχει ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα, διαθέτει ένα ισχυρό brand name στη φιλοξενία του κινηματογράφου. Εμείς θα εργαστούμε ώστε να το αξιοποιήσουμε και να το προωθήσουμε περαιτέρω. Το ΕΑΠ ιδρύει παράρτημα του Πανεπιστημίου στη Δράμα, άμεσα διοργανώνει διεθνές συνέδριο κινηματογράφου, και ξεκινά συνεργασία με δημιουργούς και ακαδημαϊκούς. Το εγχείρημά μας έχει προοπτική, στόχο και έμπνευση».
Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την εξέλιξη και κάνει λόγο για “θαρραλέο εγχείρημα με όραμα και προοπτική που προοιωνίζεται ένα καλύτερο μέλλον για την Ελληνική Κινηματογραφική Τέχνη με γνώμονα την πολιτική της αναβάθμισης των Καλλιτεχνικών Σπουδών ώστε αυτή να έχει συνέχεια και να επεκταθεί σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης των Παραστατικών Τεχνών”.