– Κινητοποιήσεις και εκστρατεία ενημέρωσης από τους ΟΤΑ.

Κοινό μέτωπο συναποφάσισαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που υποχρεώνει Δήμους και Περιφέρειες να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Η απόφαση ελήφθη στην κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, ενώ παράλληλα αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις.

Δείτε εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ με βίντεο: http://www.newsit.gr/ellada/sta-kagkela-h-kede-gia-pnp-ektakth-synedriash-2104/391675

«Βαθιά προβληματισμένος», δήλωσε ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης, παραπέμποντας στο άρθρο 102 παράγραφο 2 του Συντάγματος περί διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, και σχολίασε με νόημα: «Παραβιάζουν το Σύνταγμα όταν διατάσσουν μεταφορά διαθεσίμων στην ΤτΕ. Στους θεσμούς όπως της Αυτοδιοίκησης, στο δικαίωμα της κοινωνίας να ρυθμίζει τα τοπικά της πράγματα, δεν χωρούν εκπτώσεις. Ούτε σιωπή, από κανέναν μας».

Εν τω μεταξύ, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) ΑΜ-Θ, συνεδριάζει εκτάκτως για το θέμα αύριο το μεσημέρι στα γραφεία της στην Κομοτηνή.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

«Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει το ζήτημα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μετά από διαλογική συζήτηση που διεξήχθη, παρουσία του Αν. Υπ. Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα, Προέδρων των Π.Ε.Δ. και Δημάρχων, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.:

1) Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π. με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.

2) Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, γι’ αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π., και στη συνέχεια να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

3) Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την Π.Ν.Π., τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της.

4) Καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας, και μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ηςΜαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη  στοιχειώδη λειτουργία τους.

5) Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

6) Δηλώνουμε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα μας δοθεί, με σκοπό να ακυρώσουμε το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.

7) Καλούμε τους Δήμους να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης».