Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες και εργάτες γης να αποκρούσουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την κατάρτιση του «Μητρώου Αγροτών», και να συνταχθούν με τους αγώνες των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας, για:

– την ανατροπή της Κ.Α.Π. της Ε.Ε.,

– τη διαγραφή του δημόσιου χρέους,

– την έξοδο από το Ευρώ και την Ε.Ε. και την ισοτιμία στις διεθνείς σχέσεις,

– την εθνικοποίηση / κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας του αγροτοδιατροφικού τομέα,

– τη δημιουργία δημοκρατικών πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών με ουσιαστική κρατική ενίσχυση,

– τη σύσταση ενιαίου δημόσιου φορέα τροφίμων και τον κεντρικό σχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού και όχι τις ανάγκες της χωματερής και του κέρδους,

απευθύνει το συντονιστικό όργανο της πανελλαδικής αγροτοδιατροφικής επιτροπής της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Συνεργασίας για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.), που συγκεκριμένα, σε ανοιχτή επιστολή προς τον κόσμο της μικρομεσαίας αγροτιάς, αναφέρει:

«Ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης στις τελευταίες του δηλώσεις ανέφερε ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις για τους κατʼ επάγγελμα αγρότες στα νομοσχέδια που ετοιμάζεται να κατεβάσει.

Η δήλωση αυτή αποτελεί κλειδί για την οικοδόμηση νέων αντιλαϊκών συμμαχιών με την ηγεμονία των μεγαλοαγροτών σε βάρος των φτωχομεσαίων αγροτών και των εργαζομένων στην αγροτική παραγωγή. Η δήλωση αυτή αποτελεί τροποποίηση – χειροτέρευση και άμεση εφαρμογή του «Μητρώου Αγροτών», με επανακαθορισμό και αυστηροποίηση των κριτηρίων για το ποιος θεωρείται «επαγγελματίας αγρότης».

Κατά τον ΟΟΣΑ, αγρότης, σε παγκόσμια κλίμακα, θεωρείται όποιος έχει τουλάχιστον το 30% του εισοδήματός του από αγροτική απασχόληση.

Κατά την Ε.Ε. (βασικός Κανονισμός ΕΟΚ, αριθ. 2.328/15-7-1991), όποιος έχει τουλάχιστον το 50% του χρόνου απασχόλησής του και ταυτόχρονα το 50% του εισοδήματός του από αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του.

Το «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, θεωρεί «αγρότες» όλους όσους ροκανίζουν τις «αγροτικές» επιδοτήσεις της Ε.Ε., δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο: Τον Μπουτάρη, τον Τσάνταλη, το κτήμα «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική (με τους τεράστιους αμπελώνες και τις οινοβιομηχανίες), τους καπνέμπορους, τις καπιταλιστικές αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, τους μεγαλοαγρότες και μεσαίους αγρότες με μεγάλη ιδιοκτησία, τους μεγαλογιατρούς και μεγαλοδικηγόρους που κατέχουν μεγάλες εκτάσεις και που μπορούν άνετα να φτιάξουν «αγροτικές εταιρείες – Μέλη του Μητρώου», μισθώνοντας γεωπόνο ή και αγρότη ως ιδιοκτήτη ή διευθυντή.

Αντίθετα, το Μητρώο δεν θεωρεί αγρότες, αποκλείει από ενισχύσεις και ξεκληρίζει βίαια, 300.000 αγροτοεργάτες – εργατοαγρότες. Σ΄ αυτό συμφωνούν  Ν.Δ., ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ΠΑ.ΣΟ.Κ., ΠΟΤΑΜΙ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.  Πρωτοστατούν διακομματικά οι μεγαλοαγρότες, με στόχο να πάρουν το 90% – 95% των επιδοτήσεων σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς, συγκεντρώνοντας πλούτο και γη σε λίγα χέρια!

Η φτωχομεσαία αγροτιά πρέπει να πάρει τον αγώνα στα χέρια της.

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. υποστηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τους αγώνες και τα αιτήματα των φτωχομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων που διαμορφώνονται, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, τη δημιουργία δημοκρατικών πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών με ουσιαστική κρατική ενίσχυση. Για ενιαίο δημόσιο φορέα τροφίμων και κεντρικό σχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες (όχι τις ανάγκες της χωματερής και του κέρδους), την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού ενάντια στη διπλή εκμετάλλευση αγρότη και καταναλωτή.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΣΗΜΑΙΑΗ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. καλεί  τους φτωχομεσαίους αγρότες να μην πατήσουν τη πεπονόφλουδα του «μητρώου αγροτών», και να προχωρήσουν σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τη νεολαία, για την ανατροπή της Κ.Α.Π. της Ε.Ε. Για τη διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση – κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας του αγροτοδιατροφικού τομέα. Για την έξοδο από το Ευρώ και την Ε.Ε. και την ισοτιμία στις διεθνείς σχέσεις. Για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης, για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, για να επιβάλλουμε με τα δικά μας όργανα επιβολής της λαϊκής θέλησης, τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας».