Αφορμής δοθείσης από την εικόνα των πλημμυρισμένων εγκαταστάσεων της σχολής μετά τις πρόσφατες βροχές, η επιτροπή Ξάνθης της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Συνεργασίας για την Ανατροπή, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καυτηριάζει το γεγονός ότι η σχολή στεγάζεται επί δέκα έξι έτη «προσωρινά» σε χώρους που αρχικά προορίζονταν για βιβλιοθήκη, τονίζει την ανάγκη έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ εξαπολύει και επίθεση κατά της δημοτικής αρχής Ξάνθης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους για το ζήτημα της αρχιτεκτονικής στην Ξάνθη – Η νεολαία θα ζήσει και θα σπουδάσει σύμφωνα με τις ανάγκες της.

ΠΟΛΗ εικόνα του κτιρίου της αρχιτεκτονικής σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης μετά το πέρας της κακοκαιρίας, μόνο ως σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η χρόνια έλλειψη συντήρησης, και τα «μπαλώματα» του κτιρίου που «προσωρινά» για 16 χρόνια στεγάζεται η Σχολή (αρχικά προοριζόταν για βιβλιοθήκη), το καθιστούν πλέον επικίνδυνο και μη βιώσιμο.

Η πολιτική της υποχρηματοδότησης, των εργολάβων, και της Ε.Ε. που τσακίζει τα πανεπιστήμια και την εκπαίδευση συνολικότερα, δεν είναι αντικείμενο διαχείρισης ώστε να καλύψει τις ανάγκες του λαού, παρά μόνο ανατρέπεται.

Απαιτείται άμεσα έκτακτη κρατική χρηματοδότηση καθώς και επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των πανεπιστημίων με το PSI, ώστε οι φοιτητές να έχουν αξιοπρεπείς κτιριακές εγκαταστάσεις, σίτιση, στέγαση, μεταφορές. Χρειάζεται να μην πληρωθεί το χρέος, και η διαγραφή του, ώστε να βρεθούν τα λεφτά για παιδεία, υγεία, μισθούς, συντάξεις.

Χωρίς ρήξη με τις συνθήκες που δημιουργεί η Ε.Ε. και έξοδο από ευρώ-Ε.Ε., δεν μπορεί να χαραχτεί ριζικά διαφορετική πολιτική για την εκπαίδευση. Τα πανεπιστήμια και οι σχολές παραμένουν κοιτίδα δημοκρατίας, συλλογικότητας και αγώνα. Τα δικαιώματα αυτά, όπως της προπαγάνδισης δράσεων και αποφάσεων, έχει κατακτηθεί κυριολεκτικά με αίμα!

Στην Ξάνθη οι δημοτικές αρχές εδώ και καιρό προσπαθούν να επιβάλουν τον σκοταδισμό. Αφού διώκουν αφισοκολλητές, κατεβάζουν τα πολιτικά (και μόνο) πανό και αφίσες από κάθε σημείο της πόλης, και τραμπουκίζουν μέλη αριστερών οργανώσεων όταν αυτά διακινούν τα υλικά τους, ανακάλυψαν τώρα το νέο πρόβλημα της πόλης στο πανό των φοιτητών της αρχιτεκτονικής στις καπναποθήκες. Τον μόνο που θυμίζουν είναι ο «Μπαλτάκος». Δεν θα τους περάσει».