Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα κατακτά μια τέτοια θέση.

%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%83-%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%b5%cf%83%ce%bf-3Στην αντιπροεδρία του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξελέγη ο πρώην Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και νυν Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, κερδίζοντας πλειοψηφικά τη δεύτερη θέση στη σχετική ψηφοφορία, σε σύνολο επτά αντιπροέδρων του συγκεκριμένου ευρω-οργάνου της αυτοδιοίκησης.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ο κ. Αγγελόπουλος, σε δηλώσεις στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, υπογράμμισε πως η εκλογή του «είναι αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς και συντονισμένης παρουσίας στο Συμβούλιο», ότι «αντανακλά τη συγκροτημένη εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στα διεθνή φόρα», καθώς και ότι «προσκαλεί τις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή του Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αρχών της νησιωτικότητας».

%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%83-%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%b5%cf%83%ce%bf-4Αναφερόμενος στη σημασία της θέση και του ρόλου του Αντιπροέδρου του Κογκρέσου, ο κ. Αγγελόπουλος εστιάζει στις «δυνατότητες διαμόρφωσης θέσεων, υιοθέτησης γραμμών, αποτροπής αρνητικών αποφάσεων ή παρεμβάσεων προς το συμφέρον». Απτό παράδειγμα, η μόλις χθεσινή αποτροπή ακύρωσης στην Ολομέλεια, της έκθεσης προόδου για τον Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο: «Ο κ. Φέριγκεν, Γερμανός Δήμαρχος και εισηγητής της έκθεσης», εξηγεί ο κ. Αγγελόπουλος, «είχε καταγράψει τα θετικά βήματα προόδου για την Κυπριακή Δημοκρατία, τα οποία όμως τορπίλισαν με συντονισμένες παρεμβάσεις Τούρκοι παρατηρητές και αντιπροσωπεία δημάρχων από την κατεχόμενη Κύπρο, ισχυριζόμενοι ότι “αγνοείται η Βόρεια Κύπρος” και ότι “το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν θα πρέπει να ασχολείται μόνο με την Κυπριακή Δημοκρατία”, και ζητώντας την ακύρωση ή αναστολή της έκθεσης. Ωστόσο με μεγάλη πλειοψηφία, 90 υπέρ – 8 κατά, το Κογκρέσο υιοθέτησε την έκθεση».

Τι είναι το Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης

Πρόκειται για τον θεσμό που εγγυάται για τα 47 κράτη – μέλη, την προστασία της δημοκρατίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αυτοδιοίκησης. Αποτελείται από 648 αιρετούς εκπροσώπους που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 200.000 αρχές Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης (δημάρχους, αντιδημάρχους, μέλη δημοτικών συμβουλίων, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, μέλη περιφερειακών συμβουλίων). Νομοθετική βάση του είναι η εφαρμογή των αρχών και των διατάξεων του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης που υιοθετήθηκε από τα κράτη-μέλη το 1985.