Μαχητική ήταν η πορεία ειρήνης που πραγματοποίησαν στην Κομοτηνή η Επιτροπή Ροδόπης για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης και η Γραμματεία Ροδόπης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της εβδομάδας αντιμπεριαλιστικής – φιλειρηνικής δράσης που συνδιοργανώνουν.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 3Η πορεία ξεκίνησε από το στρατόπεδο Παράσχου, απ΄ όπου έχουν αναχωρήσει στο παρελθόν Έλληνες φαντάροι για να λάβουν μέρος στην ειρηνευτική δύναμη του Κοσσόβου. Στην εκκίνηση της πορείας εκ μέρους του ΜΑΣ, η Σάρα Μαυρίδου  χαιρέτισε τους συγκεντρωμένους φιλειρηνιστές, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Η επιδίωξη της μόνιμης εγκαθίδρυσης της ΕΙΡΗΝΗΣ, δεν αποτελεί μόνο κορυφαία εκδήλωση ανθρωπισμού, είναι η προϋπόθεση για μια ασφαλή κοινωνία της προόδου, της ευημερίας και της δημιουργίας προς όφελος του λαού. Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο, δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε., αλλά και της Ρωσίας, οι οποίοι μάχονται για την επαναχάραξη του χάρτη εκμετάλλευσης των ενεργειακών και πλουτοπαραγωγικών πηγών και για τη δημιουργία νέων δρόμων μεταφοράς και διανομής τους. Σε αυτό το παιχνίδι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η Ελλάδα με ευθύνη των κυβερνήσεών της διαχρονικά, συμμετέχει ενεργά χωρίς κανένα όφελος για το λαό. Η παρουσία της ΝΑΤΟικής δύναμης στη χώρα μας (με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές), και μάλιστα μετά από πρόσκληση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στα πλαίσια του ανταγωνισμού του ΝΑΤΟ  με τη Ρωσία, μας φέρνει πιο κοντά στην πολεμική εμπλοκή… Αγωνιζόμαστε μαζί με το αντιιμπεριαλιστικό και το λαϊκό κίνημα και απαιτούμε:

– Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κανείς Έλληνας στρατιωτικός σε αποστολές έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

– Έξω η ΝΑΤΟϊκή δύναμη από το Αιγαίο.

– Έξω οι βάσεις από την Ελλάδα.

– Αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

– Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που γεννούν προσφυγιά, φτώχεια και δυστυχία».

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 6Η πορεία, στην κεφαλή της οποίας βρισκόταν πανώ με το σύνθημα «ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ», γραμμένο και στην τουρκική γλώσσα, αφού ακολούθησε μια διαδρομή 3,5 περίπου χιλιομέτρων μέσα από τις γειτονιές της πόλης, με τους φιλειρηνιστές να φωνάζουν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Θανάσης Καδρούδης, τόνισε στην κεντρική ομιλία του: «…Και με τη σημερινή Πορεία Ειρήνης τιμάμε την αγωνιστική παράδοση, τις θυσίες, και τους αγώνες χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών, κρατώντας σταθερά τη σκυτάλη που μας παραδώσανε, συνεχίζοντας αδιάκοπα και ασυμβίβαστα στον δρόμο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Σε αυτόν τον δρόμο οδηγούσαν τα περήφανα και αποφασιστικά βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη και των συνοδοιπόρων του στην πρώτη, απαγορευμένη από το αστικό κράτος, Μαραθώνια Πορεία, στις 21 Απρίλη του 1963. Τιμάμε τους λαϊκούς αγωνιστές δυναμώνοντας τους αγώνες ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το εκμεταλλευτικό σύστημα που τους γεννάει, ενάντια στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που βάζει τον λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες εμπλέκοντας τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για λογαριασμό των μεγάλων συμφερόντων. Οι επικίνδυνοι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, είναι εκείνοι που απειλούν σήμερα κάθε γωνιά του πλανήτη με περισσότερες συρράξεις, ακόμη και με γενικευμένη πολεμική αναμέτρηση.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 4Από την Ανατολική Μεσόγειο ως την Ασία και από την Αφρική μέχρι τον Ειρηνικό, αναπτύσσονται στρατιωτικές δυνάμεις, τόσο από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. όσο και από την Κίνα, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα – παλιά και νέα – διεκδικούν με κάθε τρόπο κρίσιμους ενεργειακούς πόρους και νέες αγορές. Η κάθε πλευρά επιχειρεί να κυριαρχήσει για το όφελος των δικών της μονοπωλίων και όλοι μαζί φορτώνουν τους λαούς με βαρύ φόρο αίματος, φτώχειας και προσφυγιάς. Ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται, ενώ προχωρούν οι σχεδιασμοί για νέα επέμβαση στη Λιβύη. Οι τελευταίες εξελίξεις με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα τη «φύλαξη» των ελληνοτουρκικών συνόρων και της «αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών», επιβεβαιώνουν με αδιάσειστα στοιχεία ότι πρόκειται για κίνηση που χρησιμοποιεί το προσφυγικό πρόβλημα για να εδραιώσει το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πραγματικός λόγος είναι η προετοιμασία νέου κύκλου επεμβάσεων στο Ιράκ, στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του ανταγωνισμού με τη Ρωσία. Αυτόν τον σκοπό έρχεται να εξυπηρετήσει η μεγάλη συγκέντρωση Νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει βαριές ευθύνες για τη βαθύτερη ενσωμάτωση της Ελλάδας στη Νατοϊκή λυκοσυμμαχία και την Ε.Ε., για το γεγονός ότι οδηγεί τη χώρα στο επίκεντρο της ενδοϊμπεριαλιστικής διαμάχης. Καταγγέλλουμε την επικίνδυνη πολιτική της συγκυβέρνησης και των Ευρωνατοϊκών κομμάτων, και καλούμε τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να εμποδίσουν, με μαζικό, οργανωμένο αγώνα, την εμπλοκή της χώρας στις θανάσιμες αντιπαραθέσεις των αντιμαχόμενων ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων. Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ  συναισθανόμενη τις ευθύνες και τα καθήκοντα που απορρέουν για τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του αντιιμπεριαλιστικού-φιλειρηνικού κινήματος, συνεισφέρει στον νομό μας ως αναπόσπαστο τμήμα του εργατικού-λαϊκού κινήματος, στην ενημέρωση του λαού, στην αποκάλυψη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και των ευθυνών της κυβέρνησης από τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς, στην οργάνωση των λαϊκών αγώνων. Με πίστη και ελπίδα στο δίκιο του λαού μας, συνεχίζουμε τον αγώνα.

– Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

– Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

– Για να αποτελούν οι μειονότητες, με σεβαστά τα δικαιώματά τους, γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους και όχι εργαλείο εξυπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.

– Καμία ελληνική στρατιωτική αποστολή εκτός συνόρων.

Όχι στις ευρωατλαντικές βάσεις.

Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο μας».

Ακολούθησε μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Κώστα Αντάρα, ενώ η εβδομάδα αντιιμπεριαλιστικής δράσης συνεχίζεται:

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 2– Σήμερα Τετάρτη 1 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, όπου θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας για το Προσφυγικό και θα προβληθεί σχετικό βίντεο / Η έκθεση θα αρχίσει από τις 7 μ.μ. και η προβολή θα γίνει στις 9 μ.μ.

Το Σάββατο 4 Ιουνίου, στις 9 μ.μ., στην αίθουσα της Πολιτιστικής Κίνησης (στην οδό Φιλίππου, δίπλα στο Γ΄ Λύκειο) θα παρουσιαστεί το έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ «Τα όπλα της Κυρά – Καράρ», από τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης (ΟΓΕ) / Είσοδος ελεύθερη.