Αντιπλημμυρική θωράκιση των Δήμων με πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών.
4 (9)

Απάντησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στην Ερώτηση που είχαν καταθέσει στις 21 Δεκεμβρίου οι Βουλευτές Ροδόπης και Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κύριοι Ιλχάν Αχμέτ και Δημήτρης Τζελέπης αντιτοίχως, για τα θέματα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ροδόπης, στην οποία περιλαμβανόταν δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη ότι «θα πρέπει επιτέλους να δοθούν χρήματα και αρμοδιότητες από την κεντρική κυβέρνηση για την αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση της Ροδόπης και επίσης ότι θα πρέπει οι αρμοδιότητες των αντιπλημμυρικών έργων και τα χρηματοδοτικά εργαλεία να περάσουν στις Περιφέρειες και στους Δήμους ώστε να υπάρξουν έμπρακτα αποτελέσματα με την εφαρμογή τους».

Στην απάντησή του ο κ. Σκουρλέτης υποστηρίζει ότι μόνο για το έτος 2017 κατανεμήθηκε από τους ΚΑΠ για κάλυψη δαπανών έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων στους Δήμους της Ροδόπης, το ποσό των 2.252.790 ευρώ. Παράλληλα αναφέρει ότι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης (νυν Συντονιστή), «ανατίθενται αρμοδιότητες μελέτης, ανάθεσης και εκτέλεσης έργων διευθέτησης αντιπλημμυρικής προστασίας, στους οικείους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το υπό μελέτη υδατόρεμα», ενώ προαναγγέλλει ότι «το θέμα των αρμοδιοτήτων θα είναι μεταξύ αυτών που θα εξετασθούν στην επικείμενη αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Ταυτόχρονα ο κ. Σκουρλέτης, κάνει λόγο για ένα «νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για το 2018, το οποίο θα έχει ως στόχευση μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση μικρών αντιπλημμυρικών έργων, θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τα ΠΕΠ και θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων». Ο στοχευμένος αυτός δανεισμός, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, «δεν θα αποπληρώνεται από τους Δήμους που θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα, αλλά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Ιλχάν Αχμέτ: «Επείγει η αντιπλημμυρική θωράκιση της Ροδόπης και όχι ο καταμερισμός ευθυνών. Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει αποτελεσματικά και τότε θα κριθούν οι εξαγγελίες Σκουρλέτη»  

«Είναι καλοδεχούμενες όλες οι πρωτοβουλίες που συμβάλουν στην εξεύρεση πόρων από την Τ.Α. για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας», σημειώνει ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι  «ο επείγον χαρακτήρας αυτών των έργων σε περιοχές με τεράστια ελλείμματα υποδομών και δεκάδες ιρλανδικές διαβάσεις όπως είναι η Π.Ε. Ροδόπης, δεν μπορούν να περιμένουν μεγάλες περιόδους ωρίμανσης, αφενός, και αφετέρου, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνονται μπαλάκι αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού και στην κεντρική εξουσία». «Κοινή διαπίστωση των χρόνων της κρίσης είναι ότι από τη μια πλευρά η Τ.Α. εύλογα αναζητά πόρους και θεσμικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, και από την άλλη η κεντρική κυβέρνηση συνήθως αναλώνεται σε πολλά λόγια και αναποτελεσματικούς μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς», προσθέτει ο βουλευτής.

Θυμηθείτε την Ερώτηση των κυρίων Ιλχάν Αχμέτ και Δημήτρη Τζελέπη

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργό Εσωτερικών, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ:  Αντιπλημμυρικές υποδομές στην Π.Ε. Ροδόπης

Καταγραφή φυσικών καταστροφών σε αγροτικές καλλιέργειες και αστικές υποδομές  στην Ροδόπη και μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας

Μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από την Κεντρική Κυβέρνηση στις Περιφέρειες και τους Δήμους για την δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων που θα συμβάλουν στην πρόληψη και την θωράκιση από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές

Από το βράδυ του Σαββάτου της 16ης Δεκεμβρίου έως και το μεσημέρι της Κυριακής της 17ης Δεκεμβρίου η έντονη βροχόπτωση που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα της Ροδόπης είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα τόσο εντός του κέντρου της πόλης της Κομοτηνής όσο και στο σύνολο του επαρχιακού οδικού δικτύου της Ροδόπης. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αυλές και υπόγεια σπιτιών, να καταστραφούν γεωργικές εκτάσεις και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες με νεκρά ζώα.

Παράλληλα, χρειάστηκε η επέμβαση της ΕΜΑΚ στον οικισμό Αμάραντα για τον απεγκλωβισμό κατοίκων, με συνολικά 35 απεγκλωβισμούς από οικίες και οχήματα και 39 αντλήσεις νερών, ενώ δεν λειτούργησαν τις επόμενες μέρες της καταστροφής τα δημοτικά σχολεία των οικισμών Βάκου, Ισάλου και  Αμαράντων.

Προβλήματα επίσης παρατηρήθηκαν στους οικισμούς του Κάλχα, Δοκού, Σκαλώματος και Ξυλαγανής καθώς και στους επαρχιακούς δρόμους Κομοτηνής-Ξυλαγανής, Ξυλαγανής-Ιμέρου και Κομοτηνής- Φαναρίου.

Την ίδια στιγμή δεκάδες ιρλανδικές διαβάσεις που υπάρχουν στην Ροδόπη, ελλείψη υποδομών και γεφυρών σε καίρια σημεία του νομού, κατέστησαν αδιάβατες και παγίδες θανάτου για τους διερχόμενους οδηγούς και πιο συγκεκριμένα αυτές του   Χιονορέματος, του οικισμού Ηφαίστου, του Βιολογικού στην περιοχή Μεσοχωρίου, του Σκαλώματος, του Δοκού, του Λοφαρίου, της Αετοράχης, του Ιάσιου, της Αγ. Μαρίνας Ιμέρου και της Αμβροσίας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης εξάλλου, θα πρέπει να δοθούν χρήματα και αρμοδιότητες από την κεντρική κυβέρνηση για την αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση της Ροδόπης και επίσης ότι θα πρέπει οι αρμοδιότητες των αντιπλημμυρικών έργων και τα χρηματοδοτικά εργαλεία να περάσουν στις Περιφέρειες και στους Δήμους ώστε υπάρξουν έμπρακτα αποτελέσματα με την εφαρμογή τους.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καθίσταται επιτακτικότερη από ποτέ άλλοτε η ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε,

Α) Με ποια συγκεκριμένα μέτρα,  έργα και παρεμβάσεις θα εξασφαλιστεί επιτέλους η αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση της Ροδόπης η οποία υφίσταται τα αποτελέσματα της έλλειψης ανάλογων υποδομών κάθε χρόνο, χειμώνα-καλοκαίρι, με τεράστιο κόστος για τον αστικό ιστό, τις περιουσίες, τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, το ζωικό κεφάλαιο, μα πάνω από’ όλα τον μεγάλο κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών;

Β) Ποια ειδικότερα μέτρα προστασίας πρόκειται να ληφθούν για την αποκατάσταση των πρόσφατων ζημιών σε κατοικίες, οικοσκευές και σταβλικές εγκαταστάσεις αλλά και τις αποζημιώσεις των καταστροφών που υπέστησαν αγροτικές εκτάσεις από τον ΕΛΓΑ ;

Γ) Προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει έκτακτο βοήθημα σε κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν και μέχρι ποιου ποσού θα ανέρχεται αυτό;

Δ) Συμφωνεί η κυβέρνηση να περάσουν οι αρμοδιότητες για την αντιπλημμυρική προστασία στις Περιφέρειες και τους Δήμους καθώς και να δοθούν χρηματοδοτικά εργαλεία προς την επίτευξη του σκοπού αυτού και αν ναι, με ποια συγκεκριμένα μέτρα σκέφτεται να κινηθεί προς την αυτή την κατεύθυνση;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιλχάν Αχμέτ, Ροδόπης

Μιχάλης Τζελέπης, Σερρών».

Η απάντηση του κ. Σκουρλέτη

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ. Ιλχάν Αχμέτ και κ. Μιχαήλ Τζελέπης, με θέμα «Αντιπλημμυρικές υποδομές στην Π.Ε. Ροδόπης», κατά λόγο αρμοδιότητας, σας διαβιβάζουμε, για ενημέρωσή σας, το υπ’ αριθμ. πρωτ. 5806/03-01-2018 έγγραφο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης με συνημμένα σε αυτό τα υπ’ αριθμ. πρωτ. 1807/20-12-2017 και 1827/22-12-2017 έγγραφα της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας και σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Στους Δήμους Ν. Ροδόπης κατανεμήθηκε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2017 για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων τους, συνολικό ποσό ύψους 2.252.790,00 €.Επιπροσθέτως και αναφορικά με το τέταρτο ερώτημα της κατατεθείσας ερώτησης, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 7 του ν.4258/2014 (Α’ 94) μπορεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης (νυν Συντονιστή) να ανατίθενται αρμοδιότητες μελέτης, ανάθεσης και εκτέλεσης έργων διευθέτησης/αντιπλημμυρικής προστασίας και εργασίες συντήρησης στους οικείους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ Βαθμού ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το υπό μελέτη υδατόρεμα.

Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι το ζήτημα των αρμοδιοτήτων εντάσσεται σε αυτά που θα εξετασθούν κατά την δρομολογηθείσα αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως γίνεται φανερό από τα στοιχεία που παρατίθενται ανωτέρω, το Υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρίνεται πλήρως στην ανάγκη εξασφάλισης της απρόσκοπτης, επαρκούς, αλλά και στοχευμένης, χρηματοδότησης των ΟΤΑ, ώστε οι τελευταίοι να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στο ευρύ πεδίο των αρμοδιοτήτων τους. Πιο συγκεκριμένα, οι σχετικές ενέργειες του Υπουργείου που αφορούν τη διαχείριση της κατάστασης που προήλθε από τις πρόσφατες θεομηνίες σε διάφορες  περιοχές  της Ελλάδας,  ήταν  άμεσες  και  αποτελεσματικές,  χωρίς  ωστόσο  αυτό  να σημαίνει πως η κυβερνητική στρατηγική εξαντλείται στο πεδίο της εκ των υστέρων ανακούφισης των πληγεισών κοινοτήτων. Αντιθέτως, ο σχεδιασμός επεκτείνεται και στο κρίσιμο πεδίο της πρόληψης.

Πράγματι, η κληρονομιά αυθαιρεσίας, στρεβλού σχεδιασμού και ολιγωρίας δεκαετιών έχει δημιουργήσει   έναν   φαύλο   κύκλο   συμφερόντων,   γραφειοκρατίας,   πολυνομίας, διοικητικής αδράνειας, καθώς και περιβαλλοντικής αδιαφορίας, τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σπάσει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής κυβερνητικής επιλογής αποτελεί ο σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική προστασία. Πράγματι, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας έχουν διαμορφώσει από κοινού ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για το 2018, το οποίο θα έχει ως στόχευση, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση μικρών αντιπλημμυρικών έργων. Αυτό το Πρόγραμμα θα λειτουργεί συμπληρωματικά σε αυτά τα οποία οι Περιφέρειες διαχειρίζονται μέσω των ΠΕΠ, ή τα μεγαλύτερης εμβέλειας έργα που δρομολογούνται. Το Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα το διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών. Ουσιαστικά πρόκειται για στοχευμένο δανεισμό της χώρας, ο οποίος όμως δεν θα αποπληρώνεται από τους δήμους που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, αλλά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια επιπλέον επιχορήγηση προς τους δήμους, η οποία θα συμβάλει στη μακροπρόθεσμη αντιπλημμυρική τους θωράκιση.

Κατά τα λοιπά, αρμόδια να ενημερώσουν τη Βουλή των Ελλήνων είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία, καθώς και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο κοινοποιείται το παρόν.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood