Σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου παιδείας για τις μοριοδοτήσεις των σχολικών μονάδων, και τον αποχαρακτηρισμό των δυσπρόσιτων σχολείων της Θράκης (εξαιρουμένων εκείνων της Σαμοθράκης, του Κυπρίνου και των Δικαίων Έβρου), ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης Μιχάλης Βασιλειάδης, σε δήλωσή του αναφέρει:

Μεγάλη έκπληξη μας προκάλεσε η απόφαση (Αρ. Πρωτοκόλλου: 133529/ΓΔ4/7-08-2018) επίσημα πλέον του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου για τις μοριοδοτήσεις των σχολικών μονάδων ΚΑΙ τον ορισμό των δυσπρόσιτων στην Περιφέρειά μας αλλά ειδικότερα στον Νομό μας. Παρά τα αντίθετα λεγόμενά του στη βουλή των Ελλήνων (συνημμένα σας τα αποστέλλουμε), έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ροδόπης της ΔΗ.ΣΥ κ. Ιλχάν Αχμέτ (δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=uG1DefzY1aU&feature=youtu.be) για τις μοριοδοτήσεις τόσο στη Θράκη όσο και στα δυσπρόσιτα του Νομού μας, ο κ. Υπουργός διέψευσε ο ίδιος τον εαυτό του σε σχέση με λεγόμενά του στη βουλή. Αποχαρακτήρισε όλα τα δυσπρόσιτα (γλύτωσαν Σαμοθράκη Κυπρίνος και Δίκαια) και υποβάθμισε τις μοριοδοτήσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες στην Θράκη ειδικά αλλά και στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γενικότερα.

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης Μιχάλης Βασιλειάδης.

Για μια άλλη φορά αποδεικνύεται και αναδεικνύεται η πολιτική της ανακολουθίας της Κυβέρνησης αφενός αλλά και η αθέτηση των διαβεβαιώσεων-υποσχέσεων τους απέναντι στην τοπική κοινωνία της Ροδόπης αφετέρου, διότι μεν έχουμε τις δηλώσεις του υπουργού στην βουλή αφενός και αφετέρου στην προσυνεδριακή σύσκεψη για το 6ο αναπτυξιακό συνέδριο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης παρουσία του συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για αναπτυξιακά θέματα κ. Βουλγαράκη, ο ίδιος στη σύσκεψη για τα θέματα παιδείας στην ΑΜΑΘ, συμφώνησε με την πρόταση που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο και Γ. Γραμματέα της ΕΛΜΕ Ροδόπης καταθέτοντας την γνώμη κιόλας πως ιδιαίτερα στην Θράκη οι μοριοδοτήσεις να ακολουθήσουν το πνεύμα των προτάσεων των εκπροσώπων της ΕΛΜΕ Ροδόπης. Η δήλωση του Πρωθυπουργού περί άνισης ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας, διότι τις αποφάσεις δεν ελάμβαναν οι τοπικοί θεσμοί αλλά τα κλειστά γραφεία των Αθηνών, δυστυχώς αποτελούν πομφόλυγες και λόγια πτερόεντα διότι στο θέμα των αναμοριοδοτήσεων η απόφαση του Υπουργού Παιδείας πραγματοποιήθηκε στο κλειστό του γραφείο συνεπεία της πολιτικής της Κυβέρνησης και της υποβάθμισης του πλαισίου της εκπαίδευσης στον Νομό Ροδόπης σε συνάρτηση με τις μοριοδοτήσεις των σχολείων. Το καταστροφικό έργο της ταπείνωσης των εκπαιδευτικών ολοκληρώνεται με τα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα του Υπουργείου Παιδείας αλλά και τις νέες προτάσεις για τις μοριοδοτήσεις των σχολικών μονάδων, που δυστυχώς για την Β/ΘΜΙΑ Εκπαίδευση το Υπουργείο παιδείας βρήκε άξιους συμπαραστάτες τους συναδέλφους της Α/ΘΜΙΑΣ Εκπαίδευσης και ειδικά το ΔΣ της ΔΟΕ και το ΚΥΣΠΕ!!! (Δείτε στο τέλος της απόφασης τι αναφέρει: Λαμβάνοντας υπόψη πλήρως τις προτάσεις του ΚΥΣΠΕ και μερικώς τις προτάσεις του ΚΥΣΔΕ…). Μας εμπαίζει ο κ. Γαβρόγλου με τον πιο προκλητικό τρόπο. Δεν νιώθει καμιά ενοχή και ευθύνη για το ολέθριο έργο του που επιβάλλει στην εκπαίδευση και στους εκπαιδευτικούς! Η παραμονή των εκπαιδευτικών στα σχολεία της Περιφέρειάς μας (ιδιαίτερα της Θράκης) με ίδια μόρια ή και λιγότερα με αυτά των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα-Θεσσαλονίκη, κτλπ), δεν είναι απλά και μόνο μια αντιεκπαιδευτική ρύθμιση. Πρόκειται για μια τιμωρητική και απαξιωτική ενέργεια για τον εκπαιδευτικό μας ρόλο και την παιδαγωγική μας φυσιογνωμία. Είναι μορφή ποινής και δίωξης. Είναι μέτρο ευτελισμού της προσωπικότητάς μας. Ειδικότερα για την Ροδόπη ο κ. Γαβρόγλου δεν έλαβε υπόψη τις παρακάτω παραμέτρους υποβαθμίζοντας ως νεοφιλελεύθερος την Ροδόπη ειδικά την Θράκη και την περιφέρεια της ΑΜΑΘ γενικότερα.
Οι προτάσεις μας και οι παράμετροι που δεν έλαβε υπόψη ο κ. Γαβρόγλου προκύπτουν με βάση τα παρακάτω χαρακτηριστικά της περιοχή μας:
-Η Ροδόπη βρίσκεται στην ευαίσθητη και παραμεθόρια περιοχή της Θράκης.
-Η σύνθεση του πληθυσμού της Ροδόπης έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δημιουργούν και ιδιαίτερες συνθήκες στις σχολικές μονάδες.
-Το μαθητικό δυναμικό, στα σχολεία εκτός πόλης, αποτελείται σε ποσοστό 80% από Μουσουλμανόπαιδες. Αλλά και στα σχολεία της πόλης υπάρχει σοβαρό ποσοστό παιδιών της μειονότητας, συνεχώς αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια. Σημειώνουμε ότι στα ΕΠΑΛ επικρατεί το μουσουλμανικό μαθητικό δυναμικό. Επίσης, υπάρχουν δύο μειονοτικές σχολικές μονάδες με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η ιδιαίτερη αυτή σύνθεση δημιουργεί την ανάγκη και για ιδιαίτερες διδακτικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, οι οποίες επιφέρουν πρόσθετες δυσκολίες στους εκπαιδευτικούς.
-Μπορεί να βελτιώθηκε το οδικό δίκτυο πρόσβασης στη Θράκη, αλλά η Ροδόπη στερείται αεροπορικής σύνδεσης. Η άμεση αεροπορική σύνδεση με την πρωτεύουσα και άλλες περιοχές της χώρας τον 21ο αι. συνιστά βασικό συγκοινωνιακό μέσο.
Η μοριοδότηση της πρωτεύουσας της χώρας μας, αλλά και των άλλων αστικών κέντρων δε μπορεί να είναι οδηγός για την Κομοτηνή, διότι οι γεωγραφικές, πληθυσμιακές, θρησκευτικές, πολυπολιτισμικές και άλλες συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές στη περιοχή μας. Η Ροδόπη για να συνεχίσει να είναι ελκυστική στην προτίμηση των εκπαιδευτικών (μονίμων, αναπληρωτών, ωρομισθίων) πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα επιπλέον μοριοδότησης. Διαφορετικά οι εκπαιδευτικοί θα στρέφονται σε άλλες επιλογές με καλύτερη προσβασιμότητα και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κινδυνεύουν να υποστελεχωθούν σχολικές μονάδες –οι οποίες εξαιτίας της μεγάλης σχολικής διαρροής που χαρακτηρίζει το νομό μας- τελούν «υπό καθεστώς» μειωμένης οργανικότητας και απλώς επιλέγονται από τους εκπαιδευτικούς λόγω ικανοποιητικής μοριοδότησης. Επίσης μια βασική παράμετρο που έλαβε υπόψη ο κ. Γαβρόγλου για τις μοριοδοτήσεις ώστε να κλείσει τμήματα προσανατολισμού και τομείς στα περιφερειακά σχολεία (ΓΕΛ) και ΕΠΑΛ με σκοπό την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών και έμμεση απόλυση αναπληρωτών είναι η απόφαση του Υπουργείου παιδείας με αρ. πρωτ.108279/Δ2/14-07-2016 (ΦΕΚ 2182 τ.Β’) που συναρτά τη μοριοδότηση των σχολικών μονάδων με τον ελάχιστο αριθμό μαθητών για τη λειτουργία τμημάτων προσανατολισμού στα ΓΕΛ και τομέων στα ΕΠΑΛ. Ενδεχόμενη χαμηλή μοριοδότηση σχολικών μονάδων στη Ροδόπη θα έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία των εν λόγω τμημάτων σε περιφερειακά ΓΕΛ (π.χ Σάπες), καθώς θα χρειάζονται περισσότερους μαθητές για να λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα μαθητές από τον ορεινό όγκο της Ροδόπης (Κέχρος-Χλόη και άλλα χωριά) να μετακινούνται στην Κομοτηνή (περίπου 150 χλμ ). Το ίδιο θα ισχύει και για Ίασμο-Ξυλαγανή. Επίσης στα ΕΠΑΛ της Κομοτηνής θα έχουμε παρόμοιο φαινόμενο λόγω επικείμενης χαμηλής μοριοδότησης, δηλ. να μην λειτουργήσουν κάποιοι τομείς, με αποτέλεσμα οι μαθητές να υποχρεωθούν να φοιτήσουν σε τομείς που δεν θέλουν ή να ταξιδεύουν σε Ξάνθη ή Αλεξανδρούπολη. Η απόφαση αυτή έχει ταξικά χαρακτηριστικά.
Μετά την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στο ΤΑΥΠΕΔ, έχει ήδη εγκατασταθεί νέος σταθμός διοδίων (Μέστης) στα σύνορα Έβρου – Ροδόπης και σε συνδυασμό με τον ήδη υπάρχοντα σταθμό στον Ίασμο, το αποτέλεσμα θα είναι η περεταίρω οικονομική επιβάρυνση των συναδέλφων που μετακινούνται καθημερινά από και προς τις σχολικές μονάδες της Ροδόπης. Να μας απαντήσει τώρα ο κ. Γαβρόγλου σχετικά με την γέφυρα του ποταμού Κομψάτου που έχει καταρρεύσει με αποτέλεσμα η πρόσβαση στον Ίασμο να είναι πιο δύσκολη αν η μοριοδότηση που προτείνει έλαβε αυτή την παράμετρο υπόψη.

Η δέσμευση Γαβρόγλου ότι δεν θα θιγούν τα δυσπρόσιτα σχολεία της Θράκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Ιλχάν Αχμέτ για τα σχολεία Σαπών-Ιάσμου-Ξυλαγανής – Δελτίο Τύπου πολιτικού γραφείου Ιλχάν Αχμέτ (13/6/2017).
“Κατηγορηματικός ότι στα σχολεία της Θράκης και ειδικά των περιοχών Σαπών, Ιάσμου και Ξυλαγανής δεν θα αποχαρακτηριστούν από «δυσπρόσιτα» και δεν θα μεταπέσουν σε άλλη κατηγορία, γεγονός που θα είχε σοβαρές συνέπειες για την εύρυθμη λειτουργία, στελέχωση και λειτουργικότητά τους, απέσπασε χθες, κατά την διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησής του, από τον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ιλχάν Αχμέτ. Επρόκειτο για την δεύτερη φορά που τέθηκε εκ μέρους του βουλευτή Ροδόπης το θέμα, μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας απάντησης της πρώτης ερώτησής του. Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ κατέθεσε στα πρακτικά και το πρόσφατο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρωνείας-Σαπών και αναφέρθηκε σε μια σειρά από λόγους για τους οποίους δεν θα έπρεπε να αλλάξει το καθεστώς των δυσπρόσιτων Σαπών-Ιάσμου και Ξυλαγανής. Μεταξύ αυτών το γεγονός ότι : Α) οι σχολικές μονάδες των Σαπών και του Ιάσμου, βρίσκονται στην ευαίσθητη και παραμεθόρια περιοχή της Ροδόπης, Β) το μαθητικό δυναμικό των σχολείων αυτών αποτελείται σε ποσοστό που αγγίζει το 80% από μαθητές της Μειονότητας της Θράκης, που προσέρχονται σε αυτά τα σχολεία από απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές και οικισμούς πλησίον των ελληνο-βουλγαρικών συνόρων και με αποδειγμένη την ανάγκη για ιδιαίτερες διδακτικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, Γ) μπορεί να βελτιώθηκε το οδικό δίκτυο της Θράκης, αλλά η Ροδόπη στερείται αεροπορικής σύνδεσης και με δεδομένη την απόσταση της Ροδόπης και της Θράκης ως γεωγραφικού διαμερίσματος, από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, αλλά και των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων των Σαπών και του Ιάσμου ακόμα και από το τοπικό αστικό κέντρο της Κομοτηνής, Δ) τα σχολεία για τα οποία γίνεται μνεία στην ερώτηση, για να συνεχίσουν να είναι ελκυστικά στην προτίμηση των εκπαιδευτικών (μόνιμων, αναπληρωτών, ωρομισθίων), θα πρέπει να παρέχουν την δυνατότητα των επιπλέον δυνατοτήτων μοριοδότησης μέσα από τον χαρακτηρισμό τους ως «δυσπρόσιτων», κάτι, άλλωστε, που εκ των πραγμάτων, συμβαίνει. Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας –Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γαβρόγλου απαντώντας προς τον βουλευτή Ροδόπης τόνισε συγκεκριμένα: «Κύριε Ιλχάν Αχμέτ έχετε δίκιο. Πράγματι τα σχολεία που αναφέρατε είναι σε δυσπρόσιτες περιοχές. Το έγγραφο συνεχίζει να τα χαρακτηρίζει ως σχολεία σε δυσπρόσιτες περιοχές και δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να μην συνεχίσουν να υπάρχουν, αν τα στοιχεία τα σημερινά συνεχίσουν να υφίστανται. Οπότε νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Είναι σοβαρό αυτό που είπατε ότι η περιοχή έχει πολλά προβλήματα. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε πολλά από τα προβλήματα. Υπάρχουν δυσκολίες σε αυτά. Μέσα στα άπειρα προβλήματα δεκαετιών που προσπαθούμε να θεραπεύσουμε, είναι να μπορέσουμε πάλι να βάλουμε κάποιους κανόνες για τα δυσπρόσιτα. Γιατί ξέρετε ότι και σε αυτό το θέμα παίχτηκαν διάφορα παιχνίδια. Όχι επάνω στην Θράκη, αλλά υπήρχαν σχολεία που στα χαρτιά ήταν δυσπρόσιτα ενώ στην πράξη δεν ήταν καθόλου. Άρα, η αυστηρότητα που έχει επέλθει συνιστά και μία προσπάθεια να κανονικοποιηθεί το καθεστώς των δυσπρόσιτων. Πάντως, όπως σας είπα δεν έχει σχέση με τα σχολεία πάνω στην Θράκη”.