Κριτική σε υψηλούς τόνους επιχείρησε να ασκήσει στη δημοτική αρχή η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής κ. Φελίνα Καζάκου, αναφορικά με το θέμα της ασκούσας από τη διοίκηση κοινωνικής πολιτικής. Επικαλούμενη «καταγγελίες» προς την ίδια από δημότες οικισμών, ισχυρίστηκε ότι τρόφιμα και ξύλα παραμένουν αδιάθετα από τις κοινωνικές υπηρεσίες, και «παρατημένα», φέρνοντας ως παράδειγμα τον οικισμό της Παραδημής όπου όπως υποστήριξε τα είδη έχουν εγκαταλειφθεί στο δημοτικό κατάστημα. Επίσης κατήγγειλε ότι «κάποιοι συμπολίτες μας παραλαμβάνουν τρόφιμα σε συνεχή και επαναλαμβανόμενη βάση την ώρα που κάποιες άλλες οικογένειες στερούνται τα απαραίτητα», ενώ αναφέρθηκε και σε «άσχετους με το αντικείμενο πολίτες που διαχειρίζονται τις λίστες και κάνουν τη διανομή κατά βούληση»! Επιπλέον σημείωσε δηκτικά ότι «μερικοί αιρετοί εξακολουθούν να φωτογραφίζονται με τις σακούλες των τροφίμων και τα είδη πρώτης ανάγκης», κι διερωτήθηκε «για ποιον λόγο η διανομή γίνεται από αιρετούς; Αυτός είναι ο ρόλος τους;». Τέλος, Με συνέστησε στη δημοτική αρχή να σταματήσει τις άστοχες εκδηλώσεις και δράσεις και να προχωρήσει στη «δημιουργία νέων κοινωνικών δομών», καθώς όπως επισήμανε «κοινωνική πολιτική δεν σημαίνει διαχειρίζομαι μόνο τις όποιες παροχές του κεντρικού κράτους αλλά δημιουργώ τις επιπλέον εκείνες κοινωνικές δομές. Εσείς δυστυχώς θεωρείτε ακόμη επίτευγμα που λειτουργείτε τους παιδικούς σταθμούς μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», και διανέμετε επιτυχώς την υλική βοήθεια».

Απαντώντας επίσης σε υψηλό τόνο, ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πετρίδης, χαρακτήρισε «επιεικώς αστείο να δεχόμαστε κριτική στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής», υπογραμμίζοντας πάντως «χωρίς να ισχυρίζομαι ότι έχουμε τις λύσεις όλα τα προβλήματα της κρίσης και της τοπικής κοινωνίας, ή ότι έχουμε εξυπηρετήσει και ανταποκριθεί σε όλες τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν». Εξειδικεύοντας, δε, την απάντησή του στην αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, σημείωσε με καυστικό ύφος: «Μου κάνει εντύπωση ότι θεωρήσατε αυτονόητη την αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Από τα 40 παιδιά που ωφελούνταν από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα το 2010 στους παιδικούς σταθμούς, την τελευταία χρονιά ωφελήθηκαν 440. Έντεκα φορές παραπάνω παιδιά φιλοξενούνται δωρεάν στους παιδικούς σταθμούς μέσα από το πρόγραμμα αυτό που εσείς θεωρείτε αυτονόητο. Σε ποιον άλλον Δήμο στην Ελλάδα είχαμε μέσα σε πέντε χρόνια αύξηση κατά 1.100 % σε αυτόν τομέα;». Τέλος, στην αναφορά περί διανομής προϊόντων από «άσχετους με το αντικείμενο πολίτες», εξήγησε: «Ο Δήμος προφανώς δεν διαθέτει υπαλλήλους σε κάθε ένα από τα 46 χωριά του. Σε όλες τις διοικήσεις του Δήμου οι πρόεδροι ή εκπρόσωποί μας στις τοπικές κοινότητες και στα τοπικά συμβούλια, όπως και οι πολιτιστικοί σύλλογοι, μετείχαν σε αυτήν την προσπάθεια. Μακάρι να είχαμε προσωπικό και υπαλλήλους σε κάθε χωριό. Όπου δεν υπάρχουν όμως τοπικοί εκπρόσωποι, όπως για παράδειγμα στο Κρανοβούνιο ή στην Παραδημή, που είναι από τους παλιούς «καποδιστριακούς» οικισμούς, αναλαμβάνει ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κομοτηνής μαζί με το συμβούλιο, και πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί σε κάποιο χωριό να υπάρχει κάποιος ο οποίος γνωρίζει τους κατοίκους και να βοηθήσει».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κοινωνικής μέριμνας, κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, οργισμένος από τις κατηγορίες της μείζονος αντιπολίτευσης, απάντησε: «Όταν συζητούμε για την κοινωνική πολιτική πρέπει να έχουμε μία σοβαρότητα η οποία δεν διακρίνεται εκ μέρους της κ. Καζάκου, η οποία ουδέποτε με επισκέφθηκε για να συζητήσουμε, όπως έχουν κάνει πολλοί άλλοι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά κάνει μία «ακροβατική» πολιτική χωρίς να έχει ενημερωθεί και γι’ αυτό κάνει πολλά λάθη. Γιατί αν μου είχε ζητήσει ενημέρωση, δεν θα έκανε αυτές τις ερωτήσεις». Ο αντιδήμαρχος πρόσθεσε ότι «τα κονδύλια για την κοινωνική πολιτική έχουν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο», ενώ αναφερόμενος στα προγράμματα μέσω των οποίων διανέμονται τρόφιμα στοςυ απόρους, επέστρεψε τις κατηγορίες προς την κ. Καζάκου υπενθυμίζοντας πως «τέτοια υπήρχαν και παλιότερα, όταν ήσασταν εσείς στις αντιδημαρχίες, αλλά δεν το εκμεταλλευτήκατε, εγώ το εκμεταλλεύτηκα». Ο κ. Σωτηρακόπουλος δεν παρέλειψε να απαντήσει και στις μομφές της κ. Καζάκου για τις … φωτογραφίες, λέγοντάς της: «Δηλαδή τι θέλετε; Να μη φωτογραφηθούμε; Μπορώ να μη φωτογραφηθώ αν το θέλετε εσείς. Κι αν θέλετε την επόμενη φορά να μη φωτογραφηθώ, ελάτε εσείς να φωτογραφηθείτε». Τέλος, για τη διανομή των ειδών στην Παραδήμη, εξήγησε: «Επειδή στον οικισμό δεν υπάρχει τοπικός σύμβουλος, το έργο της διανομής ανατέθηκε αρχικά στον πολιτιστικό σύλλογο, που όμως άργησε να το διεκπεραιώσει, και έτσι τα προϊόντα ανέλαβε να τα μοιράσει ο παπάς του χωριού».

Στις αιτιάσεις της κ. Καζάκου αντέδρασε έντονα και ο τοπικός σύμβουλος Πόρπης κ. Ηρακλής Παρασχάκης από την Πόρπη, ο οποίος της ζήτησε να ανακαλέσει, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς όχι μόνο βοηθήσαμε, αλλά επί τέσσερις μέρες μοιράζαμε σε όλο τον οικισμό μέσα στο κρύο, βάλαμε τα δικά μας τα λεφτά, κάναμε και τις συσκευασίες».

Από την πλευρά της η κ. Ελένη Λαφτσή έκανε λόγο για «θέατρο του παραλόγου», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να βρούμε κάποιες νέες μορφές συζήτησης και το πώς θα θέτουμε τα ζητήματα, γιατί νομίζω ότι παίζεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Αν θέλουμε, όλοι μπορούμε να παίξουμε αυτό το παιχνίδι», ενώ μεταφέροντας αναφορά που δέχτηκε, σύμφωνα με την οποία λαμβάνουν βοήθεια από τον Δήμο μη δικαιούχοι, διατήρησε τις επιφυλάξεις της μην αμφισβητώντας τις κοινωνικές υπηρεσίες, πρότεινε ωστόσο την επικαιροποίηση των λιστών των δικαιούχων των παροχών. Επίσης, η κ. Λαφτσή, σημειώνοντας  ότι «πάντα υπήρχε ένα πελατειακό ζήτημα στη διαχείριση των κοινωνικών δομών», υπογράμμισε ότι «καλό θα ήταν λοιπόν για να υπερασπιστούμε αυτές τις δομές, από τις οποίες εγώ, από όσες επαφές είχα μαζί τους, πραγματικά έμεινα πάρα πολύ ικανοποιημένη, θα πρέπει να τύχουν και κάποιας ενίσχυσης, γιατί έχουν πολύ λίγο προσωπικό».

Τέλος, επί της αναφοράς της κ. Λαφτσή για «πελατειακά ζητήματα στις κοινωνικές δομές», ο Δήμαρχος απάντησε: «Δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι υπάρχει μια πελατειακή αντιμετώπιση και αντίληψη, ως κανόνας τουλάχιστον της παράταξης της δικής μας, σε σχέση με αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Ενδεχομένως κάποιες εξαιρέσεις να υπάρξουν ακόμα και ατομικών συμπεριφορών, αλλά κανόνας απαράβατος και βασικός στη διοίκηση του Δήμου τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι ο σεβασμός της αποστολής μας και η μη εξαργύρωσή της με μικροπολιτικούς τρόπους».