Ξεκινά σήμερα το 4ο Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, με διάλεξη του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου, αρχιτέκτονος, και ιστορικού του βιβλίου, με θέμα «Η πρώτη έκδοση του αριστοτελικού corpus – Αναπάντητα φιλολογικά ερωτήματα».

Ο Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι, στην École Nationale Superieur des arts Decoratif. Παράλληλα με την εργασία του ως αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων (ενδεικτικά αναφέρονται ο σχεδιασμός και η επίβλεψη των εργασιών στη Βιβλιοθήκη της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο και στη Βιβλιοθήκη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη), ασχολείται με την ιστορία του ελληνικού βιβλίου από τον 15ο ως τον 19ο αιώνα, δηλαδή από την Αναγέννηση ως τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, και με την αρχιτεκτονική εξέλιξη του θεσμού της βιβλιοθήκης από την Αρχαιότητα έως την Αναγέννηση.

Έχει συγγράψει σειρά επιστημονικών μονογραφιών, μεταξύ των οποίων τις εξής: Ελληνικές φιλοσοφικές εκδόσεις τον πρώτο αιώνα της τυπογραφίας (2001), H Ιστορία της Βιβλιοθήκης στον Δυτικό Πολιτισμό, 5 τόμοι (2002-2016), Εκδοτικά Τυπογραφικά Σήματα Βιβλίων του Ελληνικoύ Κόσμου (1494-1821) (2009), Η Βιβλιοθήκη του Πλάτωνα και της Ακαδημίας (2012), Διαχρονικά τεκμήρια της Πλατωνικής παράδοσης από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τον 16ο αιώνα μ.Χ. (2014), Αριστοτέλους βιβλιοθήκη (2015), Οι ελληνικές εκδόσεις του Άλδου και οι Έλληνες συνεργάτες του (π. 1494-1515) (2015), Η Αρχιτεκτονική των Βιβλιοθηκών στον Δυτικό Πολιτισμό. Από τη Μινωική Εποχή στον Μιχαήλ Άγγελο (2016).

Το 2010 παραχώρησε τη συλλογή βιβλίων του στο Ίδρυμα Ωνάση, με στόχο να διατηρηθεί ως κτήμα εσαεί του Ελληνικού έθνους. Η συλλογή βιβλίων του μετονομάστηκε σε «Ελληνική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση».