Ανακύκλωση χαρτιού/χαρτονιού και στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών

Πρόγραμμα χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης χαρτιού/χαρτονιού στην πηγή, με δίκτυο κάδων με το κίτρινο καπάκι, οργανώνει από σήμερα και ο Δήμος Μαρώνειας – Σαπών, ο οποίος άλλωστε συμμετέχει από το τρέχον έτος στην ανακύκλωση συσκευασιών με τον μπλε κάδο και επίσης στη χωριστή συλλογή γυαλιού με τους κώδωνες γυαλιού.

%ce%ba%ce%b9%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b4%ce%bf%ce%b9-%cf%83%ce%b1%cf%80%ce%b5%cf%83Οι νέοι κάδοι συλλογής χάρτινων συσκευασιών φέρουν κίτρινο καπάκι και ειδικό διακριτικό αυτοκόλλητο που κάνει γνωστό στον πολίτη ότι ο κάδος δέχεται μόνο χάρτινες συσκευασίες. Οι κάδοι με το κίτρινο καπάκι τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών (δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, κ.λπ.), όπου παράγονται σημαντικές ποσότητες χαρτιού και χάρτινων συσκευασιών – σε πρώτη φάση προγραμματίζεται να αναπτυχθούν περίπου είκοσι κάδοι με κίτρινο καπάκι.

Οι χάρτινες συσκευασίες που θα συλλέγονται, θα οδηγούνται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Κομοτηνής προς διαλογή από ξένες ύλες, συμπίεση του χαρτιού/χαρτονιού σε δέματα, και προώθηση των δεματοποιημένων υλικών σε βιομηχανίες ανακύκλωσης χαρτιού.

Η χωριστή συλλογή χαρτιού/χαρτονιού αποτελεί σημαντικό βήμα ώστε σταδιακά να αρχίσει η διαλογή στην πηγή και για άλλα είδη ανακυκλώσιμων υλικών, συμβάλλοντας δυναμικά στην επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης που υποχρεούται να πετύχει η χώρα.

Σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, η χωριστή συλλογή σε επιμέρους κατηγορίες, θα πρέπει να καθιερωθεί τουλάχιστον για χαρτί, πλαστικό, μέταλλο και γυαλί.

Το νέο πρόγραμμα χωριστής συλλογής χαρτιού/χαρτονιού στην πηγή, στοχεύει στην ενίσχυση της ανακύκλωσης χάρτινων συσκευασιών, χαρτονιού και χαρτιού, και στην επίτευξη υψηλής ποιότητας ανακύκλωσης.

Στα πλαίσια του προγράμματος χωριστής συλλογής για το ρεύμα του χαρτιού/χαρτονιού, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συναντήσεις εκπαιδευτικών και φορέων με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. και του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών.

«Για την επιτυχία του προγράμματος χωριστής συλλογής χαρτιού/χαρτονιού, καθοριστική είναι η συμμετοχή και η προσωπική δράση του κάθε πολίτη», σημείωσε ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, καλώντας τους δημότες «να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν με ευθύνη και συνέπεια το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης».

Σχετικές δημοσιεύσεις