Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ροδόπης (τηλ. 6971669369, 6984478743, e-mail: idiotikoi.komotinis@gmail.com), ενόψει της της απεργίας της 30ης Μαΐου, απευθύνει το κάλεσμα:

“Το Σωματείο μας καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, νέους και νέες, να πάρουν μαζικά μέρος στην 24ωρη απεργία στις 30 του Μάη. Όλοι στον αγώνα ενάντια στη φοροληστεία και στους πλειστηριασμούς. Απαιτούμε μαζικούς διορισμούς σε Παιδεία και Υγεία, με βάση τις δικές μας ανάγκες. Αρκετά ματώσαμε για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών. Απαιτούμε ζωή, δουλειά με δικαιώματα.

Τη “δίκαιη ανάπτυξη” που από κοινού προπαγανδίζουν Κυβέρνηση, κόμματα του μνημονίου, οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, Επιμελητήρια, μαζί με τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τη νιώθουμε κάθε μέρα στο πετσί μας!

Συνεχώς γενικεύονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Η καθυστέρηση των δεδουλευμένων, οι απλήρωτες υπερωρίες, η εργοδοτική τρομοκρατία, τα εργατικά ατυχήματα, η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία, η συνεχιζόμενη φορολογική λαίλαπα, το πετσόκομμα των συντάξεων και των προνοιακών επιδομάτων, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί σε εργαζόμενους και μικρούς αυτοαπασχολούμενους.  Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξή» τους.

Η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και η περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και των φαρμάκων, η αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική που απαιτεί απ’ τους γονιούς να βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους.
Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξή» τους.

Οι εργαζόμενοι  και στην περιοχή μας πληρώσαμε αρκετά την κρίση τους

 • Με τις απολύσεις και το κλείσιμο εργοστασίων λόγω της μεταφοράς τους σε άλλες χώρες για μεγαλύτερη κερδοφορία ή λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ τους. Η περιοχή της Αν. Μακεδονίας-Θράκης φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στα ποσοστά ανεργία σε όλη τη χώρα.
 • Με την μετατροπή των συμβάσεων από πλήρης απασχόλησης, σε εκ περιτροπής εργασία, μερικής απασχόλησης, συμβάσεις ενός μήνα κα. Η περιοχή μας είναι η πρώτη σε όλη την Ελλάδα σε ποσοστά μετατροπής των συμβάσεων.
 • Με τις μειώσεις μισθών, τις ατομικές συμβάσεις, ακόμα και σε επιχειρήσεις που είχαν τεράστια κερδοφορία, που έκαναν νέες επενδύσεις.

Τώρα μας καλούν να πληρώσουμε και την «ανάπτυξή» τους

Η «δίκαιη» ανάπτυξη που προβάλλει η κυβέρνηση, η επιστροφή στην «κανονικότητα», η «υγιής» επιχειρηματικότητα, αφορά το μεγάλο κεφάλαιο, τα κέρδη των μεγαλοβιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών. Προϋποθέτει το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων.

Η εμπειρία των εργαζομένων στην περιοχή μας είναι αποκαλυπτική.

Ανάπτυξη και αύξηση κερδών είχαν όλα αυτά τα χρόνια μια σειρά επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη Ροδόπη, όμως οι εργαζόμενοι είδαν μειώσεις μισθών, ελαστικές μορφές απασχόλησης, απληρωσιά, εντατικοποίηση της εργασίας, δεκάδες εργατικά ατυχήματα.

Ο στόχος της κυβέρνησης για ανάδειξη της περιοχής σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια και φθηνά προϊόντα, αλλά συμβαδίζει με τα σχέδια κατασκευής αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου, αξιοποίησης λιμανιών και υποδομών που είναι το μήλο της έριδος για ανταγωνισμούς συμφερόντων μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Σχέδια που εμπλέκουν τη χώρα σε επικίνδυνους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς, να γίνουν αιτία ιμπεριαλιστικών πολέμων. Γι’ αυτό μετατρέπουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπως και ολόκληρη τη χώρα σε ορμητήριο των ΝΑΤΟϊκών.

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!

Οι πλειοψηφίες στις συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ), με “σημαία” τους τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, βρίσκονται απέναντι από τις ανάγκες των εργαζομένων, απόντες από τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις τους, προσπαθούν να επιβάλουν τα αιτήματα της μεγαλοεργοδοσίας για να τα παλέψει ο φτωχός λαός! Έστησαν και μια “συμμαχία προθύμων” για να ξεγελάσουν, να ρίξουν στάχτη στα μάτια, να βγουν από την ανυποληψία και την απαξίωση. Τέτοια φιέστα στήνουν στις 30 Μάη! Καλούν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν και να απεργήσουν για “την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας”, να διαδηλώσουν δηλαδή με τα αιτήματα και το πλαίσιο του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, της ΕΕ, της ΕΚΤ, των μνημονίων και της κυβέρνησης. Και αυτό το ονομάζουν “εθνικό σχέδιο“!

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που επιχείρησαν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου, για να περάσουν όλα τα μέτρα της κυβέρνησης και του τρίτου μνημονίου, οι πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις, η φοροληστεία, οι απολύσεις, ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας.

Για εμάς τους εργαζόμενους ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης! Να αγωνιστούμε και να παλέψουμε με επίκεντρο τις ανάγκες μας.

Είναι ανάγκη ακόμα περισσότεροι, ακόμα πιο αποφασιστικά να προετοιμάσουμε την απάντησή μας, να χαράξουμε το δρόμο της αντεπίθεσης, να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε:

 • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
 • Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
 • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
 • Κάτω οι φόροι – να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
 • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.
 • Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.

Όλες και όλοι στην απεργία στις 30 Μάη, στις 10 το πρωί στην κ. πλατεία Κομοτηνής

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ”.